Fiókom

Karnauba vagy szintetikus viasz?

A piacon többféle járműfesték-védelem létezik, és ezek közül az egyik a viasz, amely az egyik legelterjedtebb és legolcsóbb megoldás a járműfesték védelmére. A viasz megvédi a festéket az időjárástól, a szennyeződésektől, az UV-sugaraktól, megakadályozza a festék kopását és meghosszabbítja az élettartamát. Ugyanilyen fontos tulajdonsága a viasznak, hogy magas fényt ad a festéknek és taszítja a vizet. Kétféle viasz létezik, nevezetesen természetes és szintetikus viaszok. Valahol e két fő viasztípus között helyezkednek el a hibrid viaszok, amelyek bizonyos tulajdonságokat mindkettőből átvesznek. Mindegyik viasztípusnak megvannak a maga előnyei, hátrányai és tipikus tulajdonságai, és ezeket tárgyaljuk ebben a cikkben.

Természetes viaszok

A természetes vagy karnaubaviaszok tisztán természetes forrásokból, leggyakrabban karnaubából vagy méhviaszból készülnek. A karnauba viaszt a brazil Copernicia Prunifera pálmafa leveleiből nyerik, és a legtartósabb természetes viasz. Lélegző bevonatot képez a festékfelületen, és olyan természetes és nagyon mély fényt biztosít, amelyet szintetikus viaszokkal valószínűleg soha nem érhet el. A karnaubaviasz két-négy hónapig képes megvédeni a jármű festékét az időjárás viszontagságaitól, ami lényegesen rövidebb idő, mint a szintetikus viaszoké, de páratlan fénye miatt a részletekért rajongók nagy része mégis egyértelműen ezt választja. A minőségi karnaubaviaszok erős hidrofób tulajdonságokkal rendelkeznek, és a mélyfény mellett jelentős gyöngyözést (cseppképződést) is biztosítanak. Fő hátrányuk a kisebb tartósság, a magas hőmérsékletekkel és vegyszerekkel szembeni kisebb ellenállás, és mindenekelőtt az ár. A legjobb minőségű, magas természetes karnauba tartalmú viaszok, mint például a Dodo Juice Supernatural Wax, több ezer forintba kerülnek. Egy nagy csomag sok évig kitarthat, de sokunk számára nagy befektetés. Önt azonban megjutalmazza autója kiváló megjelenésével, magas szintű védelemmel és azzal a jó érzéssel, hogy autóját természetes viasszal védi. A Dodo Juice legtöbb természetes viaszát kisebb kiszerelésben is kínálják, amelyek körülbelül három alkalmazásig kitartanak, és megfizethetőbbek. A természetes viaszokhoz gyakran különböző összetevőket adnak hozzá, például más típusú viaszokat (például sötét kandelilla viaszt), olajokat, illatanyagokat vagy színezékeket, ezért minden típusú fényezéshez olyan viaszt tudunk kínálni, amely kiemeli a fényezés adott színét és árnyalatát. Fehér és világos színekhez a Dodo Juice Diamond White viaszt, sötétebb színekhez pedig a Dodo Juice Purple Haze viaszt ajánljuk. Végül hozzá kell tenni, hogy a természetes viaszoknak szinte minden esetben jó illata van, ami sokkal kellemesebbé teszi a velük való munkát.

Szintetikus viaszok

A természetes viaszokhoz képest a szintetikus viaszok tisztán kémiai összetételűek. Laboratóriumokban készülnek olyan polimerekből, amelyek több ezer szintetikus részecskét tartalmaznak, amelyek egymásba kapcsolódnak, és képesek a festékmolekulákhoz kötődni, így a festék részévé válnak. A szintetikus viaszok egyre népszerűbbek, elsősorban tartósságuk és hosszú élettartamuk miatt. Ezek általában öt-kilenc hónapig képesek megvédeni az autó fényezését, nagyon ellenállóak a magas hőmérsékletekkel és vegyi anyagokkal szemben, és könnyebb őket alkalmazni, mivel kevésbé kemények, mint a természetes viaszok. A másik előnyük az ár. A legjobb minőségű szintetikus viaszok, mint például a Soft 99's Fusso Coat vagy a Finish Kare Hi-Temp Paste, pár ezer forint körüli összegbe kerülnek. Ez néhány ezerrel kevesebb, mint a kiváló minőségű karnauba viaszok ára, amelyek ára feleannyi. A fent említett tartósság és ellenálló képesség mellett a szintetikus viaszok magas, egyenletes, tükörszerű fényt, kiváló hidrofób tulajdonságokat és csepegési képességet is biztosítanak. A vegyi anyagokkal szembeni ellenálló képességük alkalmassá teszi őket a hosszú téli időszakokra, amikor is megvédik az autó festékét az erre az időszakra jellemző sótól és vegyi anyagoktól. Ezenkívül kézzel és géppel is felhordhatók, így könnyen felhordhatók, és alumínium keréktárcsákon és más anyagokon is használhatók. Vannak-e egyáltalán hátrányai a szintetikus viaszoknak? Úgy tűnik, hogy nem, de mégiscsak megemlítenék egyet-kettőt. A szintetikus viaszok fénye egyszerűen más. Nem olyan mély és "nedves", mint a karnauba viaszoké. És a másik? Ez csak kémia, és nem mindenkinek felel meg. De ez egy nagyon személyes vélemény.

Hibrid viaszok

Lehet, hogy ezek nem tartoznak az alapvető viaszosztályozásba, de ebben a cikkben megemlítjük őket. A hibrid viaszok, ahogy a neve is mutatja, természetes és szintetikus anyagokból állnak. Mindegyikből a legjobbat veszik ki, és egyfajta kompromisszumot jelentenek. Tulajdonságaikat elsősorban a bennük lévő természetes összetevők mennyisége és minősége határozza meg. Általánosságban elmondható tehát, hogy a hibrid viaszok a bennük lévő polimereknek köszönhetően nagy tartóssággal rendelkeznek, és általában 6 hónapig tartanak. Tehát csak évente kétszer viaszolja le az autóját, és máris készen áll. A tisztán szintetikus viaszokhoz képest a kiváló minőségű hibrid viaszok a fent említett mély fényt nyújtják, ami a hozzáadott karnauba mennyiségétől és minőségétől függ. A hibrid viaszok növekvő népszerűségét bizonyítja az a tény, hogy üzletünkben a legkelendőbb viasz az angol Bilt Hamber gyártó Double Speed-Wax hibrid viasza. A legjobb minőségű karnaubát tartalmazó hibridviaszokat is ajánljuk, nevezetesen a Dodo Juice Supernatural Hybrid Wax-ot vagy a Collinite Marque D'Elegance-t. Ideális egész éves megoldásként a Dodo Juice Supernatural Hybrid Nano Wax egy kerámia adalékkal ellátott hibrid viasz, amely képességeiben közel áll a kerámia bevonathoz, miközben megőrzi a karnaubaviasz jellemző tulajdonságait. Mindháromért felárat kell fizetnie, de az eredmény megéri.

Milyen típusú viaszt válasszunk?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni. Minden egyes viasztípusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, támogatói és ellenzői. Ez sok mindentől függ, többek között az ártól, a viasz újbóli felvitelére való hajlandóságtól, valamint a személyes prioritásoktól és érzésektől. Vannak, akik nem hajlandóak évente egy-két alkalomnál többször gyantázni, mások viszont szórakoztatónak találják, és élvezik, hogy évente többször is alkalmazzák, és élvezik a kiváló eredményeket. A hibrid viaszok optimális megoldásnak tűnhetnek, mégis inkább kompromisszumot jelentenek. A részletekért rajongók és a természetes viaszok és a mélyfényű viaszok hívei valószínűleg mindig a karnauba viaszt választják, és nem tudnak betelni vele. Én személy szerint télire szintetikus vagy hibrid viaszt, nyárra pedig karnaubaviaszt választanék. De ne feledje, hogy a siker kulcsa nem maga a viasz, hanem különösen a lakk felhordás előtti előkészítése. "Az autó viaszolása" című cikkünkben megismerheti az eljárást, amely segít a legjobb eredmény elérésében. 
Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hasonló cikkek

Hogyan kell ápolni az alumínium keréktárcsákat
Hogyan tisztítsuk és ápoljuk megfelelően az alumínium keréktárcsákat, hogy olyanok maradjanak, mint új korukban? Olvassa el cikkünket.
Teljes cikk
Az autó viaszolása
Leírtuk az autó festékének viaszolásának lépéseit a mosással, a festék dekontaminálásával és a viaszolás előszítésével együtt.
Teljes cikk
A kerámia védelem alkalmazása az autó kerekeire
Maximális védelmet szeretne autója alumínium kerekeire? A kerámiavédelem taszítja a szennyeződéseket, a vizet és véd a kisebb karcolások ellen. Bővebb információkat a cikkünkben olvashat.
Teljes cikk
Autómosás megfelelően és kíméletesen
A megfelelő autómosási eljárás fontos a tiszta, fényes és karcmentes festékhez, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan moshatja le kíméletesen, száríthatja meg és tuningolhatja fel tökéletesen az autóját
Teljes cikk

Hozzászólások a cikkhez