Fiókom

Az autó festékének viaszolása és előkészítése

A viaszolás még mindig a legelterjedtebb és legnépszerűbb védelmet jelenti a karosszériafesték számára. A viasz megőrzi a fényezést, megvédi az időjárástól, és mindenekelőtt gyönyörűen ragyogóvá teszi az autó festékét a felvitel után. Egy másik előnye a viasz hidrofób tulajdonsága, más szóval a viasz felvitele után a festék taszítja a vizet, amit különösen az autó későbbi mosása és karbantartása során fog értékelni. Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogyan kell megfelelően viaszolni a fényezést, beleértve a viasz megfelelő működéséhez szükséges előkészületeket is. A viaszolás több szakaszra oszlik. Az autó mosása, a fényezés fertőtlenítése, a fényezés polírozása a viaszolás előtt és magára a viaszolásra. Ezeket a fázisokat semmiképpen sem szabad kihagyni, úgyhogy lassan haladjunk. Mindent a garázsban vagy árnyékban, a közvetlen napfénytől távol végezzen. Ráadásul a karosszéria is menő lehet.

1. Mosás 

A mosást, akárcsak a viaszolás következő szakaszát, ideális esetben árnyékban, a közvetlen napfénytől védve kell elvégezni. Ha ez nem lehetséges, tartsa az autót nedvesen, és mosás után gyorsan szárítsa meg. A sampon és a vízcseppek nehezen eltávolítható térképeket hagyhatnak a festéken. Szüksége lesz egy vizes vödörre egy Grid Guard védőrácsra, samponra, egy mosókesztyűre és egy szárító törülközőre. Ideális esetben két vödröt ajánlunk, az egyikbe samponos vizet, a másikba csak tiszta vizet, amelyben a kesztyűt öblíti. A jó minőségű sampon nemcsak a festék előkészítéséhez elengedhetetlen a gyantázás előtt, hanem különösen a mosás után. Javasoljuk például a magas koncentrációjú, pH-semleges Dodo Juice Born To Be Mild sampont, amely kíméletes a viaszhoz, és gyakori mosás esetén is megőrzi a viaszréteget. A leghatékonyabb és legkíméletesebb mosás érdekében javasoljuk, hogy használjon mosókesztyűt, lehetőleg a Bilt Hamber Auto-Mitt-et. Ez juhgyapjúból készül, ami a legjobban megfelel az autó fényezésének. Mindig felülről lefelé haladva mossa le az autót, az alsó részeken van a legtöbb szennyeződés, és így hamarabb feloldódik. A mosás után ideje megszárítani a karosszériát. A kulcs a minőségi szárítótörölköző, amely kíméletes a festékhez, ugyanakkor erős nedvszívó tulajdonságokkal rendelkezik, mint például a Dodo Juice Double Touch Drying Towel  szárítótörölköző. Az igazi ínyenceknek ajánljuk a Carbon Collective Onyx törölközőt, amely kétszer akkora, 1100 g/m2 súlyú, és egyszerre akár 2,5 liter vizet is képes felszívni. A karosszéria mosásáról bővebben a következő, "Kíméletes autómosás" című cikkünkben olvashat.

2. Dekontaminálás/festékfertőtlenítés

Az előkészítés következő szakasza a festék fertőtlenítése. Ez megszabadítja az autó festékét a különböző szennyeződésektől, amelyeket a sampon nem tud lemosni. Ide tartozik a fékpor, a repülő rozsda, az aszfalt, a rovarok, az ürülék és más szennyeződések. Ezeket el kell távolítani a viaszolás előtt, hogy a festék tökéletesen sima legyen. A dekontaminálásnak tehát az az előnye, hogy elsősorban azokat a szennyeződéseket távolítja el, amelyek a viasz előkészítés következő szakaszában károsíthatják a fényezést. A fertőtlenítésnek két módszere van - kémiai és mechanikai. A festékréteg kémiai fertőtlenítése népszerűbb, és mindenekelőtt egyszerűbb és fizikailag kevésbé megterhelő, és rozsdaeltávolítóval történik. Cikkünkhöz a Bilt Hamber Korrosol-t használtuk, amely literes kiszerelésben a legjobb áron kapható és egyben az egyik legjobb minőségű termék. Az eljárás egyszerű, fújja a terméket a karosszériára, és hagyja rajta körülbelül 5 percig. A Korrosol keréktisztítónak is alkalmas, a karosszéria mosás részeként használhatja a kerekeken. Egy idő után látni fogja, hogy a vasrészecskék a fényezésen és különösen a kerekeken elkezdenek vörösödni, majd feloldódnak. Ügyeljen arra, hogy a termék ne száradjon rá a fényezésre, és a megfelelő időben alaposan öblítse le az autót. Ha nem tudta eltávolítani például az aszfaltot rozsdaeltávolítóval, használja a Dodo Juice Tar And Glue Remover-t az ilyen területeken. A kémiai fertőtlenítés után javasoljuk, hogy ismét samponozza be az autót.



A festékréteg dekontaminálásának a második módja a mechanikai módszer, amelyet agyagozásnak nevezünk. Az agyag egy a gyurmához hasonló anyag, amely felfogja az autó fényezésén lévő szennyeződéseket. A kémiai dekontamináláshoz hasonlóan az agyagozás is eltávolítja a rozsdát, fékport, aszfaltot, szerves szennyeződéseket, port és egyéb szennyeződéseket. Az agyagokat kemény, közepes és lágy agyagokra osztják. A keményebbek hatékonyabbak, de hátrányuk lehet a festék nagyon enyhe és finom sérülése, amit mi mikrofoltosodásnak nevezünk. A puha agyagok viszont kíméletesebbek, de kevésbé hatékonyak, ezért keményebben kell velük dolgoznod. Szintén ezen okok miatt a közepesen kemény agyagokat használják leginkább. Az agyag mellett szükséged lesz egy kenőanyagra is, amivel semmiképpen sem szabad spórolni. Ez lehetővé teszi, hogy az agyag végigcsússzon a felületen, és minimalizálja a festékréteg esetleges sérülését. Az eljárás a következő. Fogja az agyagot, és válasszon le egy kisebb részt, hogy olyan lapos legyen, amely éppen jól illeszkedik a kezébe. Fújjon kenőanyagot mind az agyagra, mind a lakkra, és már mehet is. Futtassa az ujját fel és le az felületen, balra és jobbra, folyamatosan applikálja a kenőanyagot, és ne gyakoroljon nyomást az agyagra. Ezt kis szakaszokban tegye, mindig törölje le egy ruhával. Ha a festék tökéletesen sima, akkor kész. Az agyagozás hatékonyabb, mint a kémiai fertőtlenítés, és tökéletesen megszabadítja az autó festékét minden szennyeződéstől, de vannak hátrányai is. Még a leglágyabb agyag is finoman károsíthatja a fényezést, ráadásul fizikailag is megterhelőbb, és több órát is igénybe vehet. Ideális azonban, ha a védelem felhordása előtt a festékréteg kémiai és mechanikai fertőtlenítését is elvégezzük. Ha nem vagy túlságosan lelkes az agyagozásért, ne ess kétségbe, egy polírozó rozsdaeltávolító is jó munkát végez, vagy megismételheti a folyamatot a nagyobb hatékonyság érdekében. Egy utolsó megjegyzés: ha agyagot leejti a földre, akkor dobdja ki. Ha például apró kövek ragadnak bele, helyrehozhatatlanul károsíthatja a fényezést. A fertőtlenítés után, javasoljuk, hogy mossa le újra a festéket, és máris nekiláthatunk a polírozásnak.

3. A festék polírozása viaszolás előtt

Most következik a viaszolás előtti utolsó és legfontosabb szakasz, a polírozás, amely mélytisztítja, zsírtalanítja, fokozza a fényt, eltávolítja az oxidációt és a könnyű karcolásokat, és végül előkészíti a festéket a viaszoláshoz. A polírozás történhet kézzel vagy géppel. Hacsak a fényezés nincs nagyon rossz állapotban az autó festéke, megelégedhet a kézi polírozással. Ehhez egy polírozóra lesz szüksége. Ha a fényezés új vagy tökéletes állapotban van, ajánljuk a Dodo Juice Lime Prime-ot, amely szinte semmilyen csiszolóanyagot nem tartalmaz, csak megtisztítja a fényezést a maradék szennyeződésektől. Ügyfeleink leggyakrabban Dodo Juice Lime Prime Plus polírozót vásárolnak, amely miniatűr csiszolórészecskéket tartalmaz, amelyek eltávolítják az apró karcolásokat, oxidációt vagy kisebb festékkárosodásokat, beleértve a hologramokat is. Az eljárás a következő. Vigye fel a terméket a mikroszálas applikátorra, és körkörös mozdulatokkal kezdje el polírozni a festéket. Mindig a karosszéria egy adott részén alkalmazza, amíg elégedett nem lesz az eredménnyel. Ezután egy jó minőségű mikroszálas kendővel törölje át a festéket, mi erre a célra a Mammoth Mc Fluffy-t választjuk, amely hihetetlenül puha, és soha nem karcolja meg a festéket. Most végre rátérhetünk a viaszolásra.

4. Viaszolás

Az első kérdés, ami valószínűleg eszébe jut, hogy milyen viaszt használjon az autójához? A választás leginkább Önön múlik. A viaszok összetételük, a fényezés színe és természetesen az áruk alapján különböztethetők meg. Vannak, akik a magas karnauba-tartalmú természetes viaszokat részesítik előnyben, de kínálunk hibrid viaszokat vagy hosszú élettartamú szintetikus viaszokat is, mint például a japán Soft99 márka Fusso Coat viaszát, amely akár 12 hónapig is kitart. E cikkünkhöz az egyik legkelendőbb viaszt választottuk, nevezetesen a Double Speed-Waxot a legjobb brit gyártótól, a Bilt Hambertől. Ez a viasz nyerte meg az Auto Express magazin "Best Car Wax 2015" tesztjét, 19 magasan értékelt viasz mellett versenyezve. Sötét és világos fényezéshez egyaránt ajánljuk. Természetesen sokkal több lehetőség van, és csak Önön múlik, hogy melyik viaszt választja. Maga a viasz felvitele egyszerű. A habszivacsos applikátorral vigye fel a viaszt a jármű karosszériájára. Az, hogy milyen mozdulatot választ, csak Önön múlik, én személy szerint azt javaslom, hogy a viaszt inkább "előre-hátra", mint körkörös mozdulatokkal alkalmazza. Mindig csak egy-egy részre menjen rá, ne vigye fel egyszerre a viaszt az egész autóra. Ezután hagyja megszáradni (5-10 perc), majd egy mikroszálas kendővel dörzsölje le, ideális esetben egy másikkal, mint amivel a festéktisztítót dörzsölte le. Leggyakrabban a Carbon Collective tökéletes 600 g/m2 mikroszálas kendőjét használjuk, amely valószínűleg a legjobb minőségű kendő a kínálatunkban. Ha az egész autóval végzett, nézze meg még egyszer, hogy maradt-e rajta laza viaszmaradvány. A viaszt két rétegben is felviheti, egyrészt azért, hogy ne hagyjon ki egy foltot, másrészt azért, hogy meghosszabbítsa az autó festékének védelmi idejét. És ennyi, most már élvezheti autója gyönyörű és mindenekelőtt védett fényezését :) 

Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hasonló cikkek

A bőrülések helyes ápolása
Megmutatjuk a bőrülések helyes ápolását, hogy sokáig új kinézetűek maradjanak.
Teljes cikk
A kipufogóvégek polírozása
Fém és króm polirozásának lépései, cikkünkben a Mini Cooper S kipufogovégeket fényeztük.
Teljes cikk
Az autó belső részének tisztítása
Útmutató a műszerfal és a jármű belső részeinek egyéb matt hatású műanyagainak tisztítására.
Teljes cikk
A szélvédő tökéletes tisztítása
Nem tudja, hogyan kell megfelelően ápolni és egyszerűen tisztítani autója szélvédőjét? Ebben a cikkben megtanítjuk Önnek.
Teljes cikk
7 lépés a tökéletesen tiszta autóhoz a tél után
A hosszú tél megviselte az autó külsejét és belsejét, tisztítsuk meg együtt, és készítsük fel a tavaszra!
Teljes cikk
Hogyan kell ápolni az alumínium keréktárcsákat
Hogyan tisztítsuk és ápoljuk megfelelően az alumínium keréktárcsákat, hogy olyanok maradjanak, mint új korukban? Olvassa el cikkünket.
Teljes cikk
Kerámia védelem alkalmazása az autó műanyag részein
Hosszú távú védelem akár két évre, a műanyagok eredeti színének visszaállítása, védelem a fakulás, az UV-sugárzás és a szennyeződések ellen, és mindenekelőtt könnyű karbantartás. Ezek a műanyagok kerámiavédelmének fő előnyei.
Teljes cikk
Hogyan fertőtlenítsük a légkondicionáló berendezést?
Itt a tavasz és vele együtt eljött a légkondicionáló fertőtlenítésének az ideje. Eltávolítja a kellemelten szagokat és a szellőzőben megtelepedett baktériumokat.
Teljes cikk

Hozzászólások a cikkhez