Fiókom

Viasz, sealant vagy kerámia festék védelem?

Ma már számos lehetőség van arra, hogy megvédje autója festékét az időjárástól, a vegyi anyagoktól, az UV-sugaraktól vagy akár a karcolásoktól. A festék védelme azonban más előnyökkel is jár, különösen azzal, hogy a jármű jelentősen jobb megjelenést kap. A viasszal, sealanttal vagy kerámiával védett fényezés gyönyörűen csillog, és taszítja a vizet és a szennyeződéseket, így sokkal könnyebbé válik az autó mosása és karbantartása. A festékvédelem megakadályozza a mérgező anyagok bejutását a festék szerkezetébe, például madárürülékből, elpusztult rovarokból vagy vegyi anyagokból, például szórósóból. Tehát számos oka van a festékvédelem alkalmazásának, és minden típus különböző sajátosságokkal, előnyökkel és természetesen hátrányokkal is jár. A választás előtt különösen azt kell átgondolnia, hogy évente hány kilométert vezet, hogy egész évben vagy csak nyáron vezet-e, milyen élettartamra számít, és természetesen ugyanilyen fontosak az anyagi lehetőségei is. Ebben a cikkben összefoglaljuk az összes információt, amelyre szüksége lehet a megfelelő festékvédő kiválasztásához.

Kemény viaszok

A kemény viasz még mindig a legnépszerűbb, legszélesebb körben használt és legolcsóbb karosszéria védő. A viasz magas fényt, erős hidrofób tulajdonságokat, az időjárás viszontagságai elleni védelmet és egyéb, már említett előnyöket biztosít a festéknek. Különösen a természetes karnaubaviaszok még mindig felülmúlhatatlanok mély, nedves megjelenésük és egy adott festékszín kiemelésére való képességük miatt. Mindenekelőtt ez különbözteti meg őket más védelmektől, és ez az, ami miatt még mindig olyan népszerűek a gyengébb tartósságuk és ellenálló képességük ellenére. Különösen ez utóbbi a karnaubaviaszok legnagyobb hátránya. Még a legdrágább karnaubaviaszok is átlagosan 3-4 hónapig tartanak, utána újra kell őket használni. A vegyi anyagokkal és a szélsőséges hőmérsékletekkel szembeni ellenálló képességük is alacsonyabb, ezért a természetes viaszok nem nagyon alkalmasak a téli szezon előtt történő felvitelre. Ezt azonban megoldják az egyre népszerűbb szintetikus viaszok, amelyek magas, mondhatni "üveges" fényűek, 6-12 hónapos élettartamúak, és jelentős ellenálló képességgel rendelkeznek a vegyi anyagokkal szemben. Ezért hosszú télre is ajánlhatók, mivel megvédik a festéket a sótól és más vegyi anyagoktól. A természetes, szintetikus és hibrid viaszok közötti különbségekről a témával foglalkozó cikkünkben olvashat. Ahhoz, hogy a viasz megfelelően működjön és garantáltan tartós legyen, a felvitel előtt az autót fényezését alaposan elő kell készíteni. Az előkészítés akár egy teljes napot is igénybe vehet, és magában foglalja az autó alapos mosását, a fényezés fertőtlenítését, tisztítását és szükség esetén fényezését. Hacsak a fényezés nincs nagyon rossz állapotban, a gépi polírozás nem szükséges. "Az autó viaszolása" című cikkünkben mindent megtudhat, ami fontos a festék előkészítéséről és magáról a viaszolásról. 



Sealantok

A sealantok egy szintetikus védelem, amely magas szintetikus polimer tartalmának köszönhetően a termék típusától függően akár 1 évig is védi a festéket. A sealantok a viaszokhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, de szintetikus összetételük miatt általában hosszabb védelmi idővel rendelkeznek, és ellenállnak a szélsőséges hőmérsékleteknek és vegyi anyagoknak is. Ezért nagyon népszerűek, például télen, amikor ellenállnak az agresszív sónak és más szennyeződéseknek. A sealantok közé sorolhatók a már említett szintetikus viaszok, amelyeket a nagyon magas, akár 1 évig tartó ellenállás jellemez. Léteznek azonban folyékony formájú sealantok is, amelyek hasonlóan hosszú, 6-12 hónapos élettartammal rendelkeznek, majd gyors spray-sealantok, amelyek körülbelül 3-4 hónapig védik a fényezést. Általánosságban elmondható tehát, hogy a sealantok tartósabbak, ellenállóbbak a hőmérséklettel és a vegyi anyagokkal szemben, de nem biztosítják ugyanazt a fényességet és színjavulást, mint a hagyományos viaszok. Ezáltal ideális téli használatra, vagy ha hosszú távú védelmet vár gyakori alkalmazás nélkül. A viaszokat és a sealantokat kombinálhatja. Ha a carnaubaviaszra sealantot alkalmaz, akkor a viasz tartósságát fokozza, de a festék a felvitt viasznak köszönhetően mély fényt fog tartani. Ami a fényezés elkészítését illeti, az alapvetően megegyezik a viasz felvitelével. Maga az alkalmazás a sealant típusától függ. A folyékony sealantokat, mint például a Sam's Detailing Hybrid Sealant, amely akár 8 hónapig is eltartható, egy applikátorral viszik fel, míg a spray-s sealantokat a festékre permetezik, majd mindkét esetben mikroszálas kendővel fényesítik ki. Egy másik lehetőség az úgynevezett "Wet Coat" sealantok, amelyeket nedves festékre fújnak, majd erős vízsugárral leöblítik, hogy aktiválódjanak. Valószínűleg ez a jelenleg elérhető leggyorsabb festékvédelem. Ilyen sealant például a SiO2-t tartalmazó Alchemy Duck Tail, amely akár 4 hónapig is védi a festéket. Így több lehetőség van, és természetesen minden típus megtalálható webáruházunkban.

Kerámia védelem

Ma a kerámia festék védelem, vagy kerámia a legtartósabb védelem, amit autója fényezésének adhat. Nagy mennyiségű tiszta szilícium-dioxidot (SiO2) tartalmaz, ami hosszú távú tartósságot, rendkívüli víz- és szennyeződéstaszító képességet, sőt mechanikai karcállóságot is biztosít. A kerámia felhordása után a festéken egy mindössze két-három mikron vastagságú, átlátszó bevonat képződik, amely rendkívül ellenálló. A legkelendőbb Carbon Collective Oracle kerámia védelem esetében ez átlagosan 2-3 év. Ez idő alatt a festék védve van a savas esőtől, az UV-sugaraktól, a vegyi anyagoktól, a sótól, a szerves és szervetlen szennyeződésektől. Ráadásul a lakknak olyan irreális tükörfénye van, amely felülmúlhatatlan. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem kell olyan mértékben ápolni az autó fényezését, nincs szükség gyakori viaszolásra, és elég rendszeresen lemosni a karosszériát egy jó minőségű, pH-semleges samponnal. Mivel a kerámiabevonat hatására jelentősen kevesebb szennyeződés rakódik le, és a fényezés öntisztulóvá válik, az autó későbbi karbantartása is könnyebbé lesz. Ha a jármű csak enyhén szennyezett, akkor gyakran csak egy erős vízsugár elegendő a karosszéria kielégítő lemosásához. Ezenkívül a kerámia rendkívül hidrofób tulajdonságai miatt minden víz azonnal lefolyik a festékről, ami könnyű és gyors száradást eredményez. Talán elgondolkodik azon, hogy a van e a kerámia védelemnek hátránya? Igen, van. A fő hátránya az, hogy egy  alapos festékelőkészítés szükségességes, amit ebben az esetben nem szabad elrontani. A kerámiabevonat tökéletes aljzatot igényel, és még a nagyon jó állapotban lévő lakkokat, még az új lakkokat is, ideális esetben felhordás előtt gépi polírozással kell lecsiszolni. És persze a polírozás előtt nem szabad megfeledkeznünk az előkészítésről, amit például a viaszolásból már ismerünk. Ez a lakk alapos mosását, kémiai és mechanikai fertőtlenítését agyaggal és tökéletes zsírtalanítást jelent. A kerámiavédelem felhordásához kedvezményes árú készleteket kínálunk, hogy megkönnyítsük a felhordást. Bár a kerámiavédelem felvitele időigényesebb és fizikailag megterhelőbb, és gyakran egy egész hétvégét vesz igénybe, jutalmul tökéletes és különösen igazán tartós fényvédelmet és kivételes megjelenést kap autója. 

Rövid távú festékvédelem

Ha e sorok elolvasása után meggyőződött arról, hogy a festékvédelem kéz a kézben jár a nehéz előkészítéssel, jó hírünk van az Ön számára - nem kell, hogy így legyen. Rövidebb távú festékvédelmi lehetőségeket is kínálunk, amelyek ideálisak azok számára, akik szintén szeretnének védelmet és fényt adni az autó festékének, de valamilyen okból kifolyólag nem akarnak időigényes előkészítésen átesni. A legalapvetőbb lehetőség a sampon viasz tartalommal, amely mosás után akár több hétig is védelmet és fokozott fényt biztosít a festéknek. Egy másik, és meg kell jegyezni, hogy lényegesen hatékonyabb módszer a detailer használata. Ezek manapság különböző adalékanyagokat tartalmaznak, például viaszt, szintetikus polimereket vagy akár szilícium-dioxidot. A detailer több hétig, a kerámia részletező esetében pedig akár 4 hónapig is védheti a fényezést. Ezenkívül képes a festéket magas fényességgel, hidrofób tulajdonságokkal, szennyeződésállósággal és tisztességes gyöngyözéssel ellátni, megközelítve a viaszok vagy sealantok tulajdonságait. A részletezőt olyan gyakran alkalmazhatja, amilyen gyakran csak akarja, ideális esetben minden mosás után. Nem nagy ügy, csak fújja a terméket a festékre vagy egy mikroszálas kendőre, dörzsölje le, és 10 perc alatt kész. A viaszok sprayben hasonló funkciót töltenek be, szintén nagyon gyors felvitelt tesznek lehetővé, és akár több hónapig is védelmet nyújtanak. Természetesen mindezeknél a rövid távú fényvédő megoldásoknál ne várjon olyan eredményt, mint a viasz, a sealantok vagy a kerámia esetében, de ha gyors és különösen fáradságmentes felvitelre van szüksége, egy ilyen megoldás ideális választás lehet.

Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hasonló cikkek

A bőrülések helyes ápolása
Megmutatjuk a bőrülések helyes ápolását, hogy sokáig új kinézetűek maradjanak.
Teljes cikk
6 lépés a tiszta motorig
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy hogyan tudja hatékonyan és alaposan megtisztítani az egész motorteret 6 lépésben.
Teljes cikk
Az autó belső részének tisztítása
Útmutató a műszerfal és a jármű belső részeinek egyéb matt hatású műanyagainak tisztítására.
Teljes cikk
Kerámia védelem alkalmazása az autó műanyag részein
Hosszú távú védelem akár két évre, a műanyagok eredeti színének visszaállítása, védelem a fakulás, az UV-sugárzás és a szennyeződések ellen, és mindenekelőtt könnyű karbantartás. Ezek a műanyagok kerámiavédelmének fő előnyei.
Teljes cikk
Az autó viaszolása
Leírtuk az autó festékének viaszolásának lépéseit a mosással, a festék dekontaminálásával és a viaszolás előszítésével együtt.
Teljes cikk
A kerámia védelem alkalmazása az autó kerekeire
Maximális védelmet szeretne autója alumínium kerekeire? A kerámiavédelem taszítja a szennyeződéseket, a vizet és véd a kisebb karcolások ellen. Bővebb információkat a cikkünkben olvashat.
Teljes cikk
Karnauba vagy szintetikus viasz?
Nem tudja, milyen viaszt válasszon, és milyen jellemző tulajdonságai vannak az egyes viasztípusoknak? Cikkünkből mindent megtudhat, amit tudnia kell.
Teljes cikk
Viasz, sealant vagy kerámia festék védelem?
A piacon több féle lehetőség létezik az autó festékének védelmére, mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, előnyei és hátrányai is. A cikkünkben megtudhatja, hogy lehet a legjobban védeni az autó fényezését.
Teljes cikk
Autómosás megfelelően és kíméletesen
A megfelelő autómosási eljárás fontos a tiszta, fényes és karcmentes festékhez, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan moshatja le kíméletesen, száríthatja meg és tuningolhatja fel tökéletesen az autóját
Teljes cikk
Melyik a legjobb festék védelem télre?
Közeledik a tél, és Ön talán döntés előtt áll, hogy milyen téli festék védelmet vásároljon. Cikkünkben arról lesz szó, hogy miért érdemes télen védeni a festékréteget, és mely termékek a legmegfelelőbbek.
Teljes cikk
A folyékony ablaktörlők felvitele az ablakra
A folyékony ablaktörlők erősen taszítják a vizet és a szennyeződéseket, segítenek az ablakok tisztán tartásában és lehetővé teszik az esőben történő vezetést ablaktörlők nélkül. A cikkben megtudhatja, hogyan kell helyesen alkalmazni a terméket.
Teljes cikk

Hozzászólások a cikkhez