Fiókom

A folyékony ablaktörlők felvitele a szélvédőre

A folyékony ablaktörlők a közelmúltban nagyon népszerűek lettek, elsősorban összetéveszthetetlen tulajdonságaik miatt. A folyékony ablaktörlők jelentősen taszítják a vizet és a szennyeződéseket, öntisztító képességgel bírnak, és így megkönnyítik az ablakok általános karbantartását. A folyékony ablaktörlők legfőbb előnye azonban a már említett hidrofób tulajdonság. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy esőben, 50 km/h körüli sebességnél nem kell bekapcsolni az ablaktörlőket, és a víz gyorsan lefolyik a szélvédőről. Ez javítja a kilátást az autóból, és ami a legfontosabb, növeli a vezetés biztonságát. Értékelni fogja az elhalt rovarok és a madárürülék könnyebb tisztítását a szélvédőről, valamint a téli jegesedés lehetőségének csökkentését. Számos gyártó folyékony ablaktörlőit kínáljuk, ehhez a cikkhez a Carbon Collective Platinum Glass-t választottuk, amelyekkel már régóta nagyon jó tapasztalataink vannak, és amelyek alkalmazása és különösen tartóssága a kínálatunk legjobbjai közé tartozik. A gyártó megemlíti a minimális 6-8 hónapos eltarthatósági időt, de a valóságban lényegesen magasabb, és megfelelő karbantartással gond nélkül eléri az egy évet. Az oldalsó ablakok két évig áttekinthetőek maradnak. Maga az alkalmazás nem igényes, azonban olyan eljárást kell fenntartani, amely a folyékony ablaktörlők helyes működéséhez és garantált ellenállásához vezet. Azt is javasoljuk, hogy pormentes környezetben és közvetlen napfénytől védve dolgozzon.

1. Ablaktisztítás

Mint fent említettük, a folyékony ablaktörlők felhordásakor a legfontosabb az ablakok előkészítése, amelyet gyakran alábecsülnek. Az elhalt rovarok, vízfoltok és egyéb szennyeződések, amelyek megakadályozhatják a folyékony ablaktörlők megfelelő működését, gyakran az ablakokon maradnak még az autó alapos samponnal történő lemosása és közvetlenül az ablakok számára szánt termékkel történő tisztítása után is. Az előkészítés első és alapvető lépése a már említett autómosás mellett az ablakok mélytisztítása üvegpolírozó segítségével. A benne lévő mikroabrazív anyagoknak köszönhetően alaposan eltávolíthatja az összes szennyeződést az ablakokról, és kis türelemmel akár kisebb karcolásoktól is. A kézi polírozáshoz mikroszálas applikátorra lesz szüksége, hogy körkörös mozdulatokkal vigye fel a fényezőt az üvegre. Addig polírozzon, amíg az ablak nem lesz tiszta a szennyeződésektől. Ezután törölje le a fényezés maradványát mikroszálas kendővel. Ez az első lépés nem szükséges a folyékony ablaktörlők alkalmazásához, azonban a folyékony ablaktörlők helyes és különösen hosszú távú működéséhez határozottan ajánljuk, különösen a szélvédőn. Ne feledje, hogy a hatás akár két évig is tarthat, ezért ne becsülje alá az ablakok előkészítését.

2. Zsírtalanítás

Most itt az ideje, hogy megtisztítsa az üveget a polírozótól, és különösen zsírtalanítsa. Ez garantálja a folyékony ablaktörlő megfelelő tapadását és hosszan tartó hatását. Ha az összes ablakra felviszi a kedvenc ablaktisztítóját, ne felejtse el alaposan megtisztítani az oldalsó és a hátsó ablakot is a tényleges felvitel előtt. Ha már megvásárolta kedvenc ablaktisztítóját, nem kell újabb ablakzsírtalanítót vásárolnia, és nyugodtan használhatja azt. A folyékony ablaktörlők alkalmazása előtt mi kifejezetten erre a célra kifejlesztett terméket, a Carbon Collective Panel Prep-t használjuk, amely tökéletesen zsírtalanítja a felületet, és egy kicsit jobban tisztítja az üveget, mint a hagyományos üvegtisztítók. A Panel Prep nemcsak zsírtalanítja a felületet, hanem megszabadítja a polírozó- és viaszmaradványoktól is, ezért a kerámiafesték-védelem felvitele előtt is használják. Én személy szerint üvegtisztítónak is használom, amely nagyon gyorsan és mindenekelőtt csíkmentesen tisztít. A legjobb eredmény érdekében az üveg tisztításához mindenképpen használjon kifejezetten erre a célra tervezett mikroszálas kendőt.

3. Folyékony ablaktörlők alkalmazása

Az ablakok készen állnak, így rátérhetünk a folyékony ablaktörlők tényleges alkalmazására. A Carbon Collective Platinum Glass termékcsomagban egy nagyon finom mikroszálas applikátort is talál, amely ideális a felvitelhez. Munkavégzéskor mindig javasoljuk a nitril védőkesztyű viselését. Csepegtesse a folyékony törlőkendőt a mellékelt applikátorra, vigye fel az üvegre, és ismételje meg ezt a folyamatot, amíg a folyékony ablaktörlőt egyenletesen fel nem viszi az egész felületre. A termék felhordási területei jól láthatóak, így mindig láthatja, hogy helyesen alkalmazta-e a terméket. Ezután hagyja a terméket 5-10 percig hatni, majd egy mikroszálas kendővel dörzsölje át az üveget. Javasoljuk, hogy minden ablakra folyékony ablaktörlő folyadékot alkalmazzon, ez megkönnyíti a tisztítást, a karbantartást és végső soron a jobb kilátást biztosít az oldalsó és hátsó ablakokon keresztül. Különösen a szélvédőn javasoljuk, hogy kb. 20 perc elteltével egy második réteget is alkalmazzon, ez biztosítja a hosszabb élettartamú és hatékonyabb folyékony ablaktörlők használatát. A felvitel után javasoljuk, hogy az autót néhány órán át hagyja száraz helyen, és különösen kerülje a vízzel való érintkezést.

4. A termék fogyasztása és az azt követő karbantartás

A Carbon Collective Platinum Glass 30 ml térfogatú folyékony ablaktörlők körülbelül 2 autó számára elegendőek, ha 2 réteget visz fel a szélvédőre, 1 pedig a többi ablakra. A gyártó feltüntetett tartósság legalább 6 hónap a szélvédőn és 12–24 hónap az oldalsó ablakokon.
Ezek azonban minimális értékek, ráadásul Angliában tesztelték, ahol szinte mindig esik az eső, ezért a körülmények lényegesen igényesebbek, mint régiónkban. A helyes alkalmazási eljárással a valós ellenállás sokkal nagyobb. Személy szerint 1 éve van ez a termék az autóm ablakain, és eddig még a hatékonyságát sem veszítette el. Ha ilyen eredményeket szeretne elérni, akkor ennek megfelelően gondoskodnia kell az autóról. Ez magában foglalja különösen az autó mosását pH-semleges samponnal, tisztítást kiváló minőségű ablaktisztítókkal és ne használja a benzinkutakon vásárolt agresszív szélvédőmosó vegyületeket, amelyek károsíthatják a folyadék ablaktörlő rétegét, a mechanikus ablaktörlőket és a gumitömítéseket. Ezért javasoljuk az egész évben használható Dodo Juice Spirited Away kíméletes mosószer-keverék vagy hasonlóan jó minőségű oldódó mosószertabletták használatát. Mindkét termék nagyon kíméletes a folyékony ablaktörlőkhöz, valamint a viaszhoz és a gumihoz. Végezetül egy tipp a folyékony ablaktörlők élettartamának jelentős meghosszabbításához, valamint az egyszerű és gyors ablaktisztításhoz. A Carbon Collective Clarity a márka folyékony ablaktörlőihez hasonló összetételű, és minden ablakmosáskor hidrofób bevonatot hagy maga után, amely nemcsak a folyékony ablaktörlők funkcióját helyettesítheti akár 3 hónapig, de ami még fontosabb, jelentősen meghosszabbítja a hagyományos folyékony ablaktörlők élettartamát.

Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hasonló cikkek

Az autó belső részének tisztítása
Útmutató a műszerfal és a jármű belső részeinek egyéb matt hatású műanyagainak tisztítására.
Teljes cikk
A szélvédő tökéletes tisztítása
Nem tudja, hogyan kell megfelelően ápolni és egyszerűen tisztítani autója szélvédőjét? Ebben a cikkben megtanítjuk Önnek.
Teljes cikk
Hogyan kell ápolni az alumínium keréktárcsákat
Hogyan tisztítsuk és ápoljuk megfelelően az alumínium keréktárcsákat, hogy olyanok maradjanak, mint új korukban? Olvassa el cikkünket.
Teljes cikk
Kerámia védelem alkalmazása az autó műanyag részein
Hosszú távú védelem akár két évre, a műanyagok eredeti színének visszaállítása, védelem a fakulás, az UV-sugárzás és a szennyeződések ellen, és mindenekelőtt könnyű karbantartás. Ezek a műanyagok kerámiavédelmének fő előnyei.
Teljes cikk
Az autó viaszolása
Leírtuk az autó festékének viaszolásának lépéseit a mosással, a festék dekontaminálásával és a viaszolás előszítésével együtt.
Teljes cikk
A kerámia védelem alkalmazása az autó kerekeire
Maximális védelmet szeretne autója alumínium kerekeire? A kerámiavédelem taszítja a szennyeződéseket, a vizet és véd a kisebb karcolások ellen. Bővebb információkat a cikkünkben olvashat.
Teljes cikk
Karnauba vagy szintetikus viasz?
Nem tudja, milyen viaszt válasszon, és milyen jellemző tulajdonságai vannak az egyes viasztípusoknak? Cikkünkből mindent megtudhat, amit tudnia kell.
Teljes cikk
Viasz, sealant vagy kerámia festék védelem?
A piacon több féle lehetőség létezik az autó festékének védelmére, mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, előnyei és hátrányai is. A cikkünkben megtudhatja, hogy lehet a legjobban védeni az autó fényezését.
Teljes cikk
Autómosás megfelelően és kíméletesen
A megfelelő autómosási eljárás fontos a tiszta, fényes és karcmentes festékhez, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan moshatja le kíméletesen, száríthatja meg és tuningolhatja fel tökéletesen az autóját
Teljes cikk
Hogyan fertőtlenítsük a légkondicionáló berendezést?
Itt a tavasz és vele együtt eljött a légkondicionáló fertőtlenítésének az ideje. Eltávolítja a kellemelten szagokat és a szellőzőben megtelepedett baktériumokat.
Teljes cikk

Hozzászólások a cikkhez