Fiókom

A legérdekesebb autóhifi újdonságok a 2022-es évből

Az év végén gyakran mérlegeljük, értékeljük a szakmai és a személyes eredményeinket, valamint azt, hogy mi nem sikerült, és visszaemlékezünk a jó élményekre. És mivel idén sok minden történt az autós hangzásvilágban, úgy döntöttünk, hogy előássuk és leírjuk az emlékeinkből a legérdekesebb híreket, amelyek valamiért felkeltették a figyelmünket. Nem feltétlenül csak drága technológiának kell lennie, hanem inkább valami ikonikusnak, valami érdekesnek, valami olyannak, ami a jövőben akár meg is változtathatja a hatalmas audio car piacot. Cikkünkben megtekintheti a mi szempontunkból legérdekesebbek listáját.

Audison AF M5.11 Bit erősítő DSP processzorral

Az Audison AF M5.11 Bit a 2022 végén bemutatott új Forza erősítő sorozat egyik tagja. És amelyek hatalmas sikerre lehetnek képesek, valamint új irányt szabhatnak a járműhangrendszerek számára. A Forza egy teljesen új, 8 erősítőből álló, több éve fejlesztés alatt álló termékcsalád, amely nagyobb teljesítményt, dinamikusabb és részletesebb hangzást, kifinomult DSP processzorprogramot és számos izgalmas funkciót kínál a komplex, modern gyári rendszerekbe való egyszerű integráláshoz, beleértve az all-pass szűrőt és a fejlett csatornaösszegző algoritmust. Gyakorlatilag rögtön az első telepítés és a DSP processzor programmal való ismerkedés után az ötcsatornás Audison AF M5.11 Bit erősítő volt az, ami az egész Forza termékcsaládból a legjobban tetszett nekünk, mert kis mérete, nagy teljesítménye, remek hangzása, DSP-je és az ideális kábelezési konfiguráció konfigurálásának lehetősége miatt aktív üzemmódban komponens hangszórók és mélynyomó formájában. Nagy jövőt jósolunk az új Forza sorozatnak, és már most biztosra vehető, hogy 2023-ban ez lesz a legtöbbet telepített erősítő a szerelőműhelyünkben.

Morel IR-BMW 42 hagnszórók a BMW járművekhez

Az izraeli Morel gyártót, amely az otthonok és járművek csúcskategóriás hangrendszereire specializálódott, valószínűleg nem kell bemutatni. A Morel hangszórók világszerte híresek hangminőségükről, és kevés gyártó tudja megközelíteni vagy felvenni velük a versenyt. Még ebben az évben a márka kínálatát kibővítették a BMW járművekhez készült speciális hangszórókkal, aminek nemcsak mi örülünk, hanem minden bizonnyal sok más, a minőségi hangzásért rajongó is. És ahogy az várható volt, ezek nem a szokásos, BMW-hez készült OEM hangszórók, amelyeket sok gyártó kínál. A Morel új termékeivel együtt kompromisszumok nélküli hangzást kínál az igényes BMW-tulajdonosoknak, természetesen plug & play szellemben. A termékcsalád két komponens- és koaxiális hangszórócsaládot, valamint csúcskategóriás ülés alatti mélysugárzókat tartalmaz. A kínálat csúcspontja a Morel IR-BMW42 komponens hangszórók, amelyek az elismert Hybrid sorozaton alapulnak, és gyakorlatilag páratlanok a mai BMW OEM hangszórók piacán. Egyszerűen audiofil Morel hangzás az igényes BMW-tulajdonosoknak.

Hertz MPS 250 S4 subwoofer

Az olasz Elettromedia 2022 utolsó negyedévében mutatta be Hertz Mille Pro Shallow "lapos" sorozatát, és a debütálás átütő sikernek bizonyult, hiszen a Hertz MPS 250 S4 10 hüvelyes változata elnyerte az EISA díját a "Best Car Subwoofer 2022-2023" kategóriában. A gyakorlott szem a JL Audio TW3 sorozatához való hasonlóságot látja, és nem áll messze az igazságtól. A Hertz követi ős amerikai riválisának szabadalmait, és röviden szólva az MPS Pro Shallow sorozat a JL Audio TW3 technológiai és dizájn analógja, amely már most is mércét állít a csúcskategóriás lapos subwooferek világában. Tehát lehet-e teljes értékű versenytárs, vagy minden a vizuális hasonlóságon múlik? A Hertz tényleg nagyon meglepett, és nagyon jó minőségű mélyfrekvenciás megjelenítést kínál nagy teljesítmény-kezeléssel és minimális igénybevétellel a hangfal hangerejével szemben. Közvetlen összehasonlításban gyakorlatilag megegyezik a JL Audio minőségével, amelynek subwoofereit leggyakrabban használjuk fejlett telepítéseinkben, és a Hertz is valamivel több teljesítményt ad hozzá. A fő különbség azonban az árban van, a Hertz lényegesen olcsóbb, és védőrácsot is tartalmaz. És ezeket a specifikációkat már garantáltan rengeteg minőségi basszusrajongó hallja majd. Örülni fog annak a lehetőségnek is, hogy ezt a subwoofert egy lapos hangdobozban vásárolhatja meg, amely például szinte semmi helyet nem foglal el a csomagtérben. Nagyszerű subwoofer megfizethető áron.

ESB Audio 5.6K2 komponens hangszóró

2022 elején elkezdtük az olasz ESB Audio gyártó termékeinek importját a Cseh Köztársaságba, és nem tudjuk eléggé dicsérni ezt a lépést. Az ESB kizárólag hangszórókra összpontosít, amelyeket jelenleg összesen nyolc modellcsaládban kínál, a legegyszerűbbektől a szuper high-end hangszórórendszerekig. Nem csalódtunk egyik modellsorozat hangzásában sem, de a kedvencünk talán az 5000 (Cinquemilla) sorozat volt, amely a felső középkategóriába tartozik, és az ESB-n belül a negyedik legmagasabb vonal. Az ESB Audio 5.6K2 hangszórók merész karakterű akusztikával rendelkeznek, amelyek megragadják a füleket, a szemeket és a szívet. Finomság, intimitás és rossz közérzet? Az ESB-nek erre más hangszórói vannak. A Cinquemila egy olyan fúria, amely erős ütéssel lépett be a sántító audiofil világba. A hangszórók végtelen teljesítményt, nagy érzékenységet kínálnak 3 Ohm csökkentett impedanciával kombinálva, érzelmes hangzást, amely méltósággal kezeli az élő vagy elektronikus zenét, de leginkább az igényes rockereket és a kovácsolt metálosokat fogja boldogságban sütni. Rock, drive, carbon, libabőr,... minden, amit egy csúcskategóriás hangszórótól elvár. És még sok minden más.
 

Bluetooth modul a Hi-Res minőségű Audison B-CON streaminghez

Az Audison idén egyik új terméket a másik után dobta piacra, és ezek közül az Audison B-CON Bluetooth-modul felkeltette a figyelmünket. Mostanában az a trend, hogy a zenét Hi-Res Audio formátumban hallgatjuk, ha nagy felbontásban szeretnénk cseh zenét hallgatni, és ennek jó okai vannak. A Hi-Res Audio-ban rögzített zene pontosan úgy hangzik, ahogy az előadó a stúdióban rögzítette, és még jobb minőségű, mint amit a klasszikus CD-kről ismerünk. Ezzel szemben a tömörített mp3 fájlok, amelyekkel az internet és a különböző streaming platformok tele vannak, hallhatóan veszítenek a hangminőségből. Ha van Hi-Res formátumú zenei gyűjteménye, akkor már találkozhatott azzal a problémával, hogy hogyan hallgassa azokat az autóban minőségromlás nélkül, ideális esetben vezeték nélkül. Az Audison B-CON Bluetooth modul az egyik módja ennek. Lehetővé teszi a zenelejátszást a Hi-Res lejátszóról, mobiltelefonról vagy streaming szolgáltatásról (Tidal, Qobuz és remélhetőleg egy napon a Spotifi Hi-Fi) Bluetooth-on keresztül. Ahhoz, hogy az Audison B-CON Bluetooth-modul segítségével nagy felbontású zenét hallgathasson, meg kell kerülnie az autó fejegységét és annak saját Bluetooth-ját. Ehhez nem csak az Audison B-CON modulra van szükség, hanem egy külső erősítőre is, amelyhez a modult csatlakoztatja. Ellentétben a konkurens gyártók Zapco vagy Helix hasonló megoldásaival, amelyek csak a saját erősítőiken engedik használni a Bluetooth moduljukat, az Audison B-CON nemcsak az Audison erősítőkhöz, hanem más gyártók erősítőihez is csatlakoztatható analóg RCA kimeneteken vagy Toslink SPDIF optikai kimeneteken keresztül. 

Harmony HB 46 ADSP DSP DSP erősítő

2022-ben sok év után újraindult az olasz Harmony márka, amely az 1980-as években született az olasz hi-end gyártó ESB Audio első otthoni hangszóróival. Az autóipari hangszórók gyártása az 1990-es években kezdődött, olyan termékek széles választékával, amelyek magas hangminőséget és az ESB Audio termékeknél lényegesen alacsonyabb árat kombináltak. Ez volt a Harmony márka fő küldetése is - magas színvonalú hangminőséget nyújtani megfizethetőbb áron. Ugyanez igaz 2022-re is, amikor az ESB Audio úgy döntött, hogy új Harmony termékcsaládot hoz létre. Ide tartoznak a komponens és koaxiális hangszórók, subwooferek, és különösen a DSP processzorral ellátott erősítők. Cikkünkhöz pedig a Harmony HB 46 ADSP négycsatornás erősítőt választottuk, mert sikeresen betölti a mai hangpiac egyik hiányosságát. Az erősítő nagyon kompakt méretű, aminek köszönhetően gyakorlatilag bárhol elhelyezhető. Emellett minőségi hangzásra és kivitelezésre, becsületes 4 x 35 W RMS kimenetre számíthat, és a hab a tortán a beépített DSP processzor, amely lehetővé teszi, hogy az autóban lévő hangzást egy teljesen új szintre emelje. Szintén benne van egy Bluetooth modul a zenei streaminghez, mindez 5990 fontért. Valóban megkülönböztető termék? Számunkra határozottan igen!

DSP processzor Zapco DSP-Z8 IV AT

Négy év után az amerikai csúcskategóriás gyártó Zapco idén frissítette IV-es DSP-processzorcsaládját. A sorozat kínálatában 6 csatornás és 12 csatornás erősítő DSP processzorral és önálló DSP processzorok szerepelnek, élükön a Zapco DSP-Z8 IV AT-vel, amellyel ebben a cikkben foglalkozunk. Az IV sorozat a kezdetektől fogva ötvözi az audiofil hangminőséget, a precíz kézművesmunkát a Zapco csúcsminőségű AP sorozatú erősítőinek megfelelő Black & Copper dizájnnal, és nem utolsósorban egy kifinomult DSP processzorprogrammal. A Zapco azonban a továbbfejlesztett termékcsaláddal valami extrát is kínál, ami miatt a cikkünkbe is bekerült. A csatlakoztathatóság néhány apróbb fejlesztése és a Hi-Res minőségű zenei streaminghez szükséges Bluetooth modul hozzáadásának lehetősége mellett az új távirányító is érdekes, amely lehetővé teszi a bemeneti forrás megváltoztatását, a fő hangerő vagy a mélynyomó erősítő kimenetének vezérlését, sőt, például a mobilalkalmazásból történő zenelejátszáskor a zeneszámok közötti váltást is. A legérdekesebb új funkció azonban az a képesség, hogy automatikusan kalibrálja a kiegyenlítést, a fázist és a jelkésleltetést, ha megvásárolja az opcionális Zapco kalibrált mikrofont. Kiválaszthatja, hogy melyik funkciót szeretné kalibráltatni a rendszert, valamint azt, hogy mely csatornákat szeretné bevonni a kalibrálásba. A grafikon területen láthatja, hogy a rendszer jelenleg hogyan működik, és megtekintheti a hangszórók kiegyenlítési görbéit is. Az összes csatorna kalibrálása minden funkcióban automatikusan 5-10 perc alatt történik, így több órányi időt takaríthat meg. Természetesen mindig az emberi fül lesz a végső bíró, de az automatikus hangolással eljuthatsz arra a pontra, ahol már csak a végső beállításokat kell elvégezned, és élvezheted a zenét.

Pioneer SPH-EVO82DAB

A covid-19 világjárvány (remélhetőleg) már mögöttünk van, és vele együtt a legtöbb autórádió elérhetetlenségének problémája is, a kritikus alkatrészek hiánya miatt. Idén minden visszatért a normális kerékvágásba, és gyakorlatilag az összes autórádió-gyártó rengeteg új termékkel jelentkezett. A legérdekesebbek közül a Pioneer SPH-EVO82DAB-ot említjük. Ez egy nem hagyományos autórádió, 1 DIN méretű, de különálló, nagyméretű, 8"-os kijelzővel és érintéses kezelhetőséggel. A rádió ezért olyan járművekbe is beszerelhető, amelyekbe eddig nem lehetett 2DIN autórádiót beszerelni. A gazdag felszereltség az Apple CarPlay és az Android Auto funkciókkal is lenyűgöző, amelyeknek köszönhetően az autórádió érintőképernyőjén keresztül vezérelheti kedvenc alkalmazásait mobiltelefonjáról. Spotify, Google Maps, Waze stb. Természetesen ott vannak a hagyományos funkciók, mint a DAB+, Bluetooth, USB-bemenet, nagyfelbontású fájllejátszás, 13 sávos minősítő vagy 3 pár RCA-kimenet külső erősítő csatlakoztatásához. Mindent egybevetve, egy érdekes fejegység olyan autókba, amelyekbe nem lehet 2DIN autórádiót beszerelni.

Helix P Six DSP Ultimate erősítő DSP processzorral

Minden idők legjobb minőségű digitális erősítője? Talán az új hatcsatornás erősítő integrált DSP processzorral Helix P Six DSP Ultimate megérdemli ezt a címet. Az EISA-díjas és számos teszt győztes erősítő 6 x 120 W RMS nagy teljesítményű, az analóg erősítőkkel vetekedő audiofil hangzással és a legjobb digitális erősítőkről ismert magas hatásfokkal büszkélkedhet. Ha ehhez hozzáadjuk az EISA díjnyertes DSP PC-Tool 5 DSP processzorprogramot, akkor egy gyakorlatilag páratlan terméket kapunk. A P Six DSP Ultimate az Analog Devices két legerősebb 64 bites audio jelfeldolgozó processzorát tartalmazza. A másodpercenkénti 2,4 milliárd MAC művelet hihetetlen számítási teljesítménye, a 96 kHz-es nagy mintavételi frekvenciával és az ebből adódó több mint 40 kHz-es hangsávszélességgel, valamint a BurrBrown A/D és D/A jelátalakítókkal kombinálva kiemelkedően nagy felbontású hangot biztosít. A P Six DSP Ultimate ezért nagyszerű választás, ha kiváló hangminőséget, nagy teljesítményt, finomhangolt DSP processzorprogramot igényel, mindezt egy kompakt házban, amit egyetlen hasonló minőségű analóg erősítő sem tud nyújtani.

Comfortmat Cobra és Viper rezgéscsillapító anyagok

Első pillantásra a rezgésgátló anyagok inkább a járművek hangszigeteléséhez kapcsolódnak, de egyetlen hangszórócserével ellátott hangrendszer sem nélkülözheti őket. Az autó ajtajai nem ideálisak az akusztika szempontjából, ezért fontos, hogy a lehető legjobban előkészítsük őket. A rezgéscsillapító anyag megmerevíti az ajtó vékony fémlemezét, elnyeli az erőteljes hangszórók által keltett rezgéseket és rezonanciákat, és végül, de nem utolsósorban, lezárja az ajtót, és hangrendszert hoz létre hozzá. A rezgéscsillapító anyag minősége és hatékonysága nemcsak az autó hangszigetelésére, hanem a hangszórók hangminőségére is nagy hatással van. A rezgéscsillapító anyagok legfontosabb paramétere az akusztikai veszteségtényező (MLF), amelynek értéke kifejezi az anyag azon képességét, hogy elnyelje a hang terjedését és a keletkező rezgések energiáját hőenergiává alakítsa. A hangszórók működésük során rezgéseket és energiát is termelnek, amelyeket a veszteségek elkerülése érdekében el kell nyelni. Az új rezgéscsillapító anyagok, a Comfortmat Cobra 0,40-es akusztikai veszteségtényezővel és a Comfortmat Viper 0,49-es egységgel a leghatékonyabb és legkönnyebb rezgéscsillapító anyagok a piacon ma kapható 2,3 mm-es és 3 mm-es vastagságban. Ezeket az értékeket egy teljesen új, rendkívüli hatékonyságú és tapadású tömítőanyagnak és egy újonnan kifejlesztett, 120 mikron vastag, nagyon nagy merevségű alumíniumfóliának köszönhetően érték el. A hatékonyság, az alacsony súly és a megnövelt merevség kombinációja ezért nemcsak a járműhangszigetelés, hanem az ajtók csillapítása szempontjából is optimális a hangszigetelés szempontjából. A Cobra és a Viper megfelel mindezen fontos paramétereknek, és a legtöbb berendezésünk nélkülözhetetlen részévé vált. A jelenleg felülmúlhatatlan hatékonyság mellett az új anyagok fényűző dizájnjukat szatén kivitelben és kígyóbőr mintázattal látják el, ezért nem hiányozhatnak a legérdekesebb újdonságok listájáról.

A Mercedes-Benz Gladen One hangszórói 100.2 MB SQ

A német Gladen idén számos új terméket mutatott be, és elsőként kötelezte el magát arra, hogy a Mercedes-Benz járművekhez magasabb hangminőséget célzó hangszórókat kínál. A Mercedes járművekhez több gyártó által kínált hagyományos OEM hangszórók mellett a Gladen egy továbbfejlesztett változatot is piacra dobott. Ez a fejlettebb hangzásra, a nagyobb teljesítményre és a változatosabb zenei részletekre összpontosít. A Gladen mérnökeinek és az igényes vásárlóknak, akik prémium hangminőséget várnak el autóikban, magas követelményeinek való megfelelés érdekében a One sorozat hangszóróit teljesen újratervezték, magasabb minőségű anyagokkal és alkatrészekkel. A csipogók könnyű selymességet kaptak, természetes és részletes hangzással, színezés nélkül. A középsugárzó meghajtókat egy tartós alumínium membránnal frissítették, nagyobb terhelhetőséggel és jobb középtartománybeli megjelenítéssel, amelyet egy továbbfejlesztett öntött fém rezonanciaellenes kosár és egy erősebb neodímium mágnesrendszer segít, fényűző fényezett kivitelben. A kínálatban számos komponens található, élükön a Gladen One 100.2 MB SQ hangszórókkal, de vannak koaxiális, széles sávú vagy center hangszórók és természetesen mélysugárzók is. A teljes termékportfólió a nagyszerű hangzásért a Mercedes-Benz járművekben. 

JL Audio MAX-KIT hangmérési rendszer

A legjobb a végén. Újdonság itt az Ahifinél, nem csak Csehországban, egy exkluzív hangmérési szolgáltatás, amely a professzionális JL Audio MAX-KIT mérőrendszert használja. Bár nem tartozik az idei év egyik legmenőbb újdonsága közé, mégis annyira érdekes termék és fontos része az installációinknak, hogy nem hiányozhat cikkünkből. Az öt kalibrált mikrofont tartalmazó kifinomult rendszernek köszönhetően a JL Audio MAX-KIT lehetővé teszi a hangszórók frekvenciaválaszának és fázisának, a jelkésleltetésnek és a gyárilag beállított hangnak a maximális pontosságú mérését. És mindezt olyan szinten teszi, amelyet semmilyen hasonló eszközzel nem lehet elérni, ami természetesen még a legképzettebb emberi fülre is vonatkozik. A JL Audio Max-Kit rendszer legfőbb előnyei közé tartozik a jelkésleltetés pontos mérése. A jelkésleltetés (időkorrekciók) helyes beállítása az autó hangrendszerének egyik legfontosabb paramétere, amely általában csak emberi hallással, mérőeszközök, például egy közönséges mérőszalag segítségével lehetséges. A JL Audio MAX-KIT frekvenciaimpulzusokat használ, hogy a hangszóróból a mikrofonokba jutó hang pontos időkésleltetését a készülék referenciajelének kiszámításával és összehasonlításával határozza meg, így gyakorlatilag tökéletes jelkésleltetés-beállítást tesz lehetővé. További hatalmas előnye a hangszóró fázismérés, amely lehetővé teszi a közép- és mélysugárzók abszolút pontos illesztését. A Max-szal, ahogyan mi az Ahifinél már megszokottan hívjuk ezt a kis csodát, a járműhang-berendezéseink most még magasabb színvonalon állnak, mint korábban, ahogyan azt szívesen megmutatjuk Önnek a műhelyünkben.

Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hozzászólások a cikkhez