Fiókom

Hagyományos japán gyártó Nakamichi most az Ahifi-n

Ha Ön már a minőségi hangzás tapasztaltabb rajongói közé tartozik, akkor bizonyára emlékszik a japán Nakamichi márkára és annak kiváló minőségű autórádióira. És talán még a csúcskategóriás erősítők, lejátszók és egyéb otthoni használatra szánt alkatrészekre is, amelyek akkoriban jelenségnek számítottak a világban. De a Nakamichi még ma is erős, nemcsak az autós hifi világában, hanem az otthoni hifi világában is. És azt kell mondanom, nagyon sikeresen. Nem felejtettük el ezt a híres japán márkát, és úgy döntöttünk, hogy a Cseh Köztársaságba importáljuk. Többet megtudhat a híreinkből.

A Nakamichi története 

A márkát 1948-ban alapította Japánban Etsuro Nakamichi. Az álma beteljesüléséhez vezető út egy kis kutatóintézet, a Nakamichi Research Corporation létrehozásával kezdődött Tokióban, Japánban, amely szonár- és mágneses kutatásokat és fejlesztéseket végzett nagy márkák, kormányzati szervek, egyetemek és szervezetek számára. Azóta olyan kiváló minőségű termékek megbízható alkotójaként vált ismertté, amelyek az intenzív tudományos munka, a hangzás iránti szenvedély és a kompromisszumok nélküli minőség és teljesítmény iránti elkötelezettség eredményei. Takeshi Nakamichi 1972-ben csatlakozott a Nakamichi Corporationhez, és részt vett a vállalat akkori virágzó növekedésében, és nagy szerepet játszott a Nakamichi Ázsiában, Amerikában és Európában értékesített legendás audio termékeinek, köztük a világ első kazettás magnójának, a Nakamichi 1000-nek a bevezetésében. A kreatív terméktervezésben és a K+F projektmenedzsmentben szerzett tapasztalata hozzájárult számos egyedi Nakamichi termék sikeres létrehozásához a mai napig. A világ egyik legjobb akusztikai és hangmérnökeként tartották számon, aki képes volt ötvözni a legmodernebb hangzást és a márka akkori főmérnökének, Kozo Kobayashi úrnak a zseniális audio terméktervezésének erényeit.

Nakamichi a jelenben

Gazdag történelme ellenére a Nakamichi márka az elmúlt években kezdett veszíteni népszerűségéből, mielőtt 2018-ban egy lelkes audiofilok és hangmérnökökből álló csoport felkarolta, akik a legendás gyártó korábbi dicsőségét akarták visszahozni. És példátlanul sikeresek voltak, különösen az otthoni hifi szektorban, ahol a termékeik sikert sikerre halmoztak. Különösen a Nakamichi Shockwave hangsugárzókat tartják ma a világ egyik legjobbjának, és a Samsung, az LG és a Sonos zászlóshajó termékei mellett a felülvizsgálati listák élén állnak. Az Amazonon vagy a BestBuy-on található felhasználói vélemények szerint a vásárlók a valaha volt legjobbnak tartják őket! A Nakamichi ezért a korábbiakhoz hasonlóan két részlegre oszlik, nevezetesen a home audio és a car audio részlegre. A Nakamichi másik részlege, a car audio, az elmúlt évek otthoni hifi termékeinek sikerére próbál építeni. Ez utóbbi nem csak a manapság a vásárlók körében népszerű "kommerszebb" termékekre összpontosít, hanem visszanyúlnak a történelmükhöz is, és a felső kategóriák szó szerint audiofil ügyek. Megtalálhatók alapszintű autórádiók, multimédiás eszközök, hangszórók vagy akár erősítők, valamint hi-tech hangprocesszorok vagy csúcskategóriás erősítők. Webáruházunkban már számos olyan terméket talál, amelyeket tesztvásárlásra válogattunk. A "bízz, de ellenőrizd" mottót követtük, és a legtöbb terméket alaposan teszteltük. És némelyikük nagyon meglepett minket. Megerősíthetjük, hogy a pénzükért cserébe ezek kiváló termékek, amelyek gyakran jobb minőségűek, mint az Európában elterjedtebb versenytársaké. Nagyon meglepődtünk a magasabb modellcsaládok kivitelezésén is, amelyekből szinte az összes, a piacon bevált márka meríthetett ihletet. Természetesen vannak belépő szintű modellek is a kínálatban, amelyek nagyon alacsony árat és megfelelő minőséget céloznak meg. De a mai idők pontosan ezt az irányt követelik meg. Hisszük, hogy a Nakamichi hazánkban is visszanyerheti régi dicsőségét, ahogyan azt más kontinenseken is tette. 250 000 rajongó a Facebook-profiljukon nem kis dologról árulkodik, és örömmel járulunk hozzá Önökkel együtt a gyártó népszerűségéhez. 

Nakamichi autórádiók és multimédiás eszközök

A Nakamichi autórádiók világszerte a legkelendőbb termékek közé tartoznak, és ez valószínűleg itt is így lesz. Ezt bizonyítja, hogy a webáruházunkban tárolt Nakamichi autórádiók többsége szinte azonnal elfogyott, pedig nem volt éppen kevés. A Nakamichi ebben a szegmensben is halad a korral, és kiváló felszereltségű autórádiókat kínál alacsony áron. Az 1 DIN Nakamichi NQ511B autórádió alapmodellje 20 000 Ft-ért vásárolható meg, így egyértelműen a legolcsóbb bluetooth-os autórádió a kínálatunkban. Az árért viszont egy tisztességesen felszerelt autórádiót kapunk, amely a bluetooth mellett egy pár erősítő kimenetet, equalizert, hangvezérlést, mobiltelefonvezérlést és távirányítót is kínál a csomagban. A Nakamichi még a 2 DIN modellek esetében is mindig érdekes felszereltséget kínál adott áron, ami általában Full HD kijelzőt tartalmaz, ami még más márkák legdrágább modelljeinél sem szokványos, sőt, még üveg érintőképernyővel is rendelkezik. A magasabb kategóriás modellekben 4V-os erősítő kimenetek, Mirrorlink vagy az egyre népszerűbb Apple CarPlay és Android Auto is megtalálható. Kellemes bónusz a nagyon gyors és grafikailag vidám, intuitív felület. A Nakamichi különlegességei a 2 DIN autórádió modellek is, amelyek nagy, 9" vagy 10" kijelzővel rendelkeznek, amely nemcsak méretével, hanem Full HD felbontásával is lenyűgözi Önt. A tesztelés után nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez egy nagyon érdekes konkurenciája a bevált autórádió gyártóknak, mint például a Pioneer, a Kenwood vagy a JVC, és mindenképpen érdemes megfontolni, ha új autórádiót vásárol. 

Nakamichi erősítők

A márka gazdag múltjára építő további termékek az erősítők. A csúcskategóriás erősítőknek köszönhetően a Nakamichi márka világhírűvé vált, és nyilvánvaló a vágy, hogy ezt a tendenciát folytassák. Talán ezért jött létre a csúcsmodell "Audiophile" sorozat, amely három csúcskategóriás erősítőt kínál, nevezetesen a Nakamichi N40T négycsatornás erősítőt, a Nakamichi N60T hatcsatornás erősítőt és a Nakamichi N10 monoblokkot. Mindegyik erősítő közös jellemzője az exkluzív kialakítás, az átlátszó akril felső borítás, a nagy teljesítmény és - ami a legfontosabb - a prémium hangzás. Egy másik érdekes tény, hogy ezek csöves erősítők. Szintén említést érdemel a fényűző csomagolás, amelyben az erősítő mellett puha kesztyűket is talál az erősítő biztonságos kezeléséhez. A Nakamichi azonban számos más sorozatot is kínál. A felsőtől gyorsan továbblépünk az NKT címkével ellátott alapdarabhoz, amely egyfajta retrónak lett tervezve, és a márka történetének hivatott emléket állítani. Ez a sorozat minőségi hangzást, kiváló kivitelezést és ami a legfontosabb, nagyon érdekes árat kínál. A Nakamichi ismét igyekszik valami többet nyújtani, és itt például olyan üreges csatlakozókat találunk, amelyek csak a drágább erősítőkben szériafelszereltségnek számítanak. A magasabb NGX sorozat aztán magasabb hangminőséget kínál a prémium alkatrészeknek, a nagy RMS-teljesítménynek vagy a minőségi alumíniumháznak köszönhetően, amely garantálja a megfelelő hűtést és szilárdságot. Természetesen vannak üreges csatlakozók és a beállítási lehetőségek széles skálája, amelyek a csatlakozókapcsokkal együtt az erősítő egyik oldalán találhatók. Az új termékek között szerepelnek a miniatűr erősítők, amelyek hamarosan raktárkészletre kerülnek.

Nakamichi hangszórók

A Nakamichi hangszórók kínálata meglehetősen széleskörű, és egyaránt vonzza azokat a felhasználókat, akik számára a nagyon alacsony ár az elsődleges szempont, és az igényesebb hallgatókat, akik nemcsak a hangzás, hanem a kivitelezés magas minőségét is megkövetelik. Így jóval 15 000 Ft alatti árcédulával rendelkező alap hangszórókat, de nagyon jó minőségű komponenseket is vásárolhat, amelyek hangzásukkal biztosan nem fognak csalódást okozni. A legmagasabb "Audiophile" modellsorozat jelenleg fejlesztés alatt áll, és várhatóan még ebben az évben elérhető lesz. A legtöbb Nakamichi hangszórót már meghallgattuk a demó panelben, és néhányuk nagyon kellemesen meglepett minket. Megemlítjük az NSA jelenlegi csúcsmodelljét, konkrétan a Nakamichi NSA-CS1721 hangszórókat. Lenyűgöző lesz a csomagolás, amely nagyon masszív és olyan belső elrendezéssel rendelkezik, amelyet általában lényegesen drágább hangszóróknál szoktunk látni. Maguk a középsugárzók és a magas hangszórók kivitelezése is hasonlóan magas színvonalú, érdekes kialakítással. A középsugárzó papírmembránja vagy a selyem tweeter ismét a magas hangminőségre való összpontosítást jelzi. A hangzás tekintetében a hangszórók nem csak megfelelnek a jelenlegi legkelendőbb hangszóróknak ebben az árkategóriában, hanem természetes hangzásukkal bizonyos szempontból felül is múlják azokat. Igaz, hogy nem rendelkeznek olyan magas érzékenységgel, mint a népszerű Hertz CK 165, de hangzásilag nagyon kielégítő alternatívát jelentenek. Hasonló mondható el az alsóbb modellsorozatokról is, amelyek nagyon jó ár/érték arányban találhatnak vevőre. A Nakamichi feltámadása után bizonyára nem lesz könnyű dolga a vásárlókkal, de a minőségi termékeket elfogadható áron kínáló politikája lehetővé teszi, hogy nevet szerezzen magának a nagyon nagy járműhangrendszerek piacán.  

Nakamichi subwooferek

A mélynyomók jelenleg általában nem túl népszerűek, és elmúltak azok az idők, amikor mindenkinek volt egy nagy mélynyomója a csomagtartóban, amely szinte az egész csomagtartót elfoglalta. Manapság a minimalista, ideális esetben nem is látható rögzítések ideje van, és a hangosabb basszus szerelmesei alternatív megoldásokat keresnek. A Nakamichinál ezt jól tudják, és ezt tartották szem előtt saját termékeik fejlesztésénél. A Nakamichi mélysugárzók több kategóriában is megtalálhatók, és a klasszikus, MDF hangfalakba illeszkedő mélysugárzók mellett többféle aktív mélysugárzót is vásárolhatunk egészen az ülésig, vagy nagyon kompakt, csomagtartóba tervezett mélysugárzókat. És itt látjuk a Nakamichi erősségét. Hihetetlenül kompakt méret, teljesítmény és minőség, amit nem szoktunk meg az árához képest. Teszteltünk már aktív, ülés alatti mélynyomókat, amelyek népszerűsége az utóbbi időben rohamosan növekszik, és azt kell mondanunk, hogy a Nakamichi mélynyomók egyértelműen felülmúlták a 6 ezer alatti árkategóriában az összes versenytársat, beleértve a legkelendőbb JBL Basspro SL-t is. Ez utóbbi mind a teljesítményhez, mind a hangminőséghez képest egyenesen szegényesnek tűnt. Mi pedig nagyon jónak tartjuk ezt a mélynyomót, és örömmel szereljük be a járműveinkbe. A Nakamichi kompakt, dobozba épített aktív mélysugárzói méretükhöz és papírparamétereikhez képest szintén hihetetlen teljesítményt nyújtanak. A Nakamichi NBX25M-et a nagyon kis méretével és a függőleges és vízszintes telepítés lehetőségével említjük. Az állítólagos 150 W RMS értéket akkor fogja elhinni, amikor először "megérinti" a mélynyomót, és az autórádió bekapcsolása után gyorsan az lesz a benyomása, hogy ez a kis fickó sokkal nagyobb teljesítményű. Ugyanez igaz a többi Nakamichi mélysugárzóra is, és ismét meg kell ismételnünk magunkat - az árhoz képest ezeknek a termékeknek a minősége nagyon magas színvonalú. 

Nakamichi DSP processzorok

A végére hagytuk a DSP processzorokat, amelyek még nem népszerűek a cseh felhasználók körében, és ebben bizonyára szerepet játszik e termékek magas ára, amely több tízezer forintra is emelkedhet, különösen, ha erősítővel kombinálják őket. A DSP processzor még az átlagos hangszórókból is képes az abszolút maximumot kipréselni, és ha egyszer megtapasztalja a hangrendszert a DSP beállítással, szó szerint nem tud mást hallgatni az autóban. Ez a kiterjedt hangbeállítási lehetőségeknek köszönhető, amelyek között megtalálhatóak a fordulók, a frekvenciatartomány, a meredekség és különösen az időkorrekciók beállításai, valamint egy részletes equalizer. Úgy látjuk, hogy a Nakamichi DSP processzorok nagy ígéretet mutatnak a jövőre nézve. Abszolút luxus kivitelezés, amit még a neves DSP processzor gyártó Audison sem szégyellhetne, miniatűr méret, széles körű beállítási lehetőségek és különösen a telefonon keresztüli vezérlés lehetősége egy fergeteges applikációnak köszönhetően. A külső bluetooth modul lehetővé teszi kedvenc zenéinek streamelését. Az új, integrált DSP processzorral és bluetooth modullal ellátott digitális erősítők pedig már úton vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy megkerülje a gyenge minőségű gyári fejegységet, és egyszerűen csak egyenesen a telefonjáról streamelje a zenét az erősítőre. A csúcsmodell is egy csemege a Nakamichi NDST500A DSP erősítő formájában, amely a széleskörű beállítások és a bluetooth streaming mellett 10 csatornás erősítővel is rendelkezik, amire a kínálatunkban egyetlen más erősítő sem képes. A Nakamichi csak egy kicsit másképp áll hozzá a termékeihez, mint a többi ismert gyártó, és majd meglátjuk, hogyan sikerül újra betörniük a cseh piacra. Úgy gondoljuk, hogy ez a hagyományos japán gyártó megérdemli, és Ön is adjon egy esélyt a Nakamichi termékeknek. 

Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hozzászólások a cikkhez