Fiókom

Minden, amit tudnia kell a megfelelő erősítő kiválasztásához

Ha nem elégedett a gyári vagy aftermarket autórádió teljesítményével, és a hangszórók hangzása nem felel meg az Ön ízlésének, érdemes megfontolni egy külső erősítő beszerelését. Telepítése feltétlenül szükséges, ha subwoferrel egészíti ki hangrendszerét, vagy ha igényesebb a hangminőség és a berendezés általános teljesítménye szempontjából. Egy erősítő nemcsak azt teszi lehetővé, hogy erősebb és jobb hangzású hangszórókat telepítsen, amelyek még nagyobb hangerőnél sem torzulnak, hanem egy mélynyomó vagy egy DSP-processzor telepítését is a részletes hangbeállításokhoz. Az erősítő helyes kiválasztásával kapcsolatos minden fontos információ megtalálható cikkünkben.

Miért telepítsünk erősítőt az autónkba?

Ha szeret hangos zenét hallgatni, és nem tudja kezelni a meglévő hangrendszer teljesítményét, akkor egy külső erősítő beszerelése ideális választás. Akár hangosan, akár halkan, akár a többi utastársával folytatott beszélgetés közben játssza kedvenc dalait, egy erősítő felpörgeti a zenét, és kihozza a részleteket. Íme néhány főbb előnye annak, ha erősítőt ad a rendszeréhez:

1. Jobb hangminőség - erősítő telepítésével tiszta áramforrást kap, amely könnyedén táplálja a hangszórókat. A gyári vagy aftermarket (utángyártott) autórádióba épített erősítővel ellentétben a külső erősítőt nem korlátozza semmilyen hely, és kompromisszumok nélkül tervezhető. Ez azt jelenti, hogy kedvenc zenéi minden hangerőn tisztábban szólalnak meg.

2. Teljesítmény a hangszórókhoz - a gyári autórádió vagy erősítő nagy valószínűséggel nem illeszkedik az utángyártott hangszórókhoz, amellyel javítsa az autója hangrendszerét. Ha kiváló minőségű komponensrendszereket épít be a járművébe, azok általában több energiát igényelnek, mint amennyit a meglévő fejegység biztosítani tud. Kivételt képeznek a nagyon nagy érzékenységű hangszórók, de még ezeknek is jót tesz a nagyobb teljesítmény.

3. A subwoofer teljesítménye - A subwoofereknek lényegesen nagyobb teljesítményre van szükségük, mint amennyit bármelyik autórádió biztosítani tud. Ezért, ha mélynyomó hozzáadását fontolgatja, feltétlenül figyelembe kell vennie az erősítőt és a mélynyomó optimális teljesítményét. A mélysugárzókhoz ideális választás az egycsatornás erősítők, ahol különböző impedanciákat is használhat. A mélynyomó azonban bármilyen többcsatornás erősítőhöz is csatlakoztatható.

Mennyi csatornára van szüksége?

Az egyik első paraméter, amelyet az erősítő kiválasztásakor meg kell vizsgálnia, a csatornák száma. Általában csatornánként egy hangszórót csatlakoztathat. Ha azonban komponens hangszórókat (leggyakrabban egy magas- és egy mélyközép hangszórót) csatlakoztat egy kapcsolón keresztül, akkor ezt a két hangszórót is csatlakoztathatja egy csatornára. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha az első ajtók hangszóróit az erősítőhöz kívánja csatlakoztatni, akkor kétcsatornás erősítőre lesz szüksége. Ha úgy dönt, hogy a hátsó ajtókat is használja, akkor négycsatornás erősítőt kell vásárolnia. Nem tud megbarátkozni mélynyomó nélküli gondolattal? Akkor válasszon az ötcsatornás erősítők közül. A fentiek azonban csak akkor érvényesek, ha a hangszórókat a hangszórócsomaghoz általában mellékelt kapcsolókon (váltókon) keresztül csatlakoztatja. A hangszórókat és a mélynyomót is kombinálhatja, és semmi sem akadályozza meg abban, hogy az első ajtóban lévő hangszórókat és a mélynyomót egyetlen négycsatornás erősítőhöz csatlakoztassa a harmadik és negyedik csatorna áthidalásával. A kábelezésnek számos kombinációja létezik, ezért érdemes előre nagyon alaposan átgondolni, hogy valójában mit vár az erősítőtől. A leggyakoribb bekötési lehetőségek az alábbiakban láthatók:
  • 1 csatornás erősítő - 1 vagy több subwoofer többféle impedanciával.
  • 2 csatornás erősítő - 1 pár hangszóró vagy 1 subwoofer 4Ω impedanciával hídba csatlakoztatva.
  • 4 csatornás erősítő - 2 pár hangszóró, 1 pár hangszóró + subwoofer hídban, 2 subwoofer hídban, 1 pár hangszóró aktív csatlkaoztatásban.
  • 5 csatornás erősítő2 pár hangszóró + 1 subwoofer, egy pár hangszóró aktív csatlakoztatásban + 1 subwoofer.
  • 6 csatornás erősítő2 pár hangszóró + 1 vagy 2 subwoofer, egy pár hangszóró aktív csatlakoztatásban + 1 vagy 2 subwoofer.
  • 8 csatornás erősítő2 pár hangszóró + 2 subwoofer + centrális hangszóró, 2 pár hangszóró aktív csatlakoztatásban.

Milyen teljesítmény szükséges a hangszórókhoz és subwooferhez?

Az erősítőt a tervezett komponensek, azaz a hangszórók vagy subwooferek teljesítményének megfelelően kell kiválasztani. A hangszórók teljesítménye és az erősítő teljesítménye között közvetlen kapcsolat van, és minél erősebbek a hangszórók, annál erősebb erősítőre van szükség. Egy subwoofer esetében ez kétszeresen is igaz. Az erősítő paraméterei között általában két teljesítménybeállítás található, nevezetesen az RMS teljesítmény és a maximális teljesítmény. Az RMS teljesítmény az az állandó zenei teljesítmény, amelyet az erősítő a teljes lejátszási idő alatt képes előállítani. Másrészt a maximális teljesítmény az a teljesítmény, amelyet az erősítő 1 másodpercnél rövidebb ideig csúcsteljesítmény mellett képes előállítani. Az erősítő kiválasztása szempontjából ez a paraméter lényegtelen, ezért mindig a tartós RMS teljesítményre összpontosítson. És milyen az erősítő optimális teljesítménye?

Erősítő a hangszórókhoz - általánosságban elmondható, hogy a megfelelő érzékenységű hangszórókhoz elegendő egy olyan erősítő, amelynek RMS-teljesítménye kisebb, mint a hangszóróké. Így például 80 W RMS és 90 dB érzékenységű hangszórókhoz csatornánként 50 W RMS teljesítményű erősítőt választhat. Ezután, ahogy a hangszórók teljesítménye növekszik, úgy nő az erősítővel szembeni igényük is. A kevésbé erős hangszórókkal rendelkező rendszer egyszerű frissítéséhez egy kompakt erősítő, például a Nakamichi NKMD60.4 ajánlható, amely szinte bárhol elhelyezhető. Azonban különösen a drágább és jobb minőségű komponens hangszórók jelentősen nagyobb követelményeket igényelnek az erősítő teljesítményével és minőségével szemben. Ebben az esetben már nem csak egy erősebb, hanem egy jobb hangzású erősítőt is kell választani. A középkategória tipikus képviselője például az Audison SR 4.500, amely a fentieket kínálja, ráadásul dizájnos kivitelben. Ha pedig kompromisszumok nélkül maximális hanghűséget és teljesítményt követel, csak egy csúcskategóriás és nagyon drága erősítő megvásárlása elégítheti ki az Ön igényeit. Ilyen például a Zapco Z-150.4 AP, amely audiofil hangminőséget és csatornánként 150 W RMS teljesítményt biztosít. Ez tehát mindig a hallgató igényeitől és a választott hangszóróktól függ.

Subwoofer erősítő - A basszust sokkal nehezebb erősíteni, mint a hangspektrum többi részét, ezért van olyan sok subwoofer erősítő, amelyet kizárólag a basszus reprodukciójára terveztek. A "mono" vagy egycsatornás erősítőket subwooferekhez tervezték, és fő előnyük, hogy széles impedanciatartományban tudnak működni. Bár a legtöbb két- és négycsatornás erősítő áthidalással eléggé megnövelhető a teljesítménye egy subwoofer működtetéséhez, gyakran nem tudják kezelni a subwoofer alacsony impedanciáját, túlmelegednek, vagy védelmi üzemmódba kapcsolnak. Más szabályok vonatkoznak a subwooferekhez használt erősítő teljesítményére, amelynek legalább ugyanolyan vagy ideális esetben nagyobb teljesítményűnek kell lennie, mint a szóban forgó subwoofer. Tehát ha Önnek 500 W RMS teljesítményű subwoofere van, akkor egy körülbelül 500-700 W RMS teljesítményű erősítőt ajánlunk, természetesen ugyanolyan impedanciával. Ha kisebb teljesítményű erősítőt használ, akkor a subwoofer nem fogja teljes mértékben kihasználni a subwoofer képességeit. Ráadásul nem kívánt hangtorzulás is előfordulhat, ha az erősítő erősítését maximális teljesítményre állítja.

Az erősítők osztályozása

Erősítő vásárlásakor nem csak a kimeneti teljesítményt kell figyelembe vennie. Először is célszerű foglalkozni az erősítő tervezési platformjával, azaz az osztályával. Ez nemcsak a keletkező hangzást, hanem a hatékonyságot, a teljesítményt, a méreteket vagy a fűtési szintet is befolyásolja. Az erősítőknek több osztálya létezik az A osztálytól a H osztályig. A leggyakoribb osztályok ma az A/B és a D osztály, amelyeket most közelebbről is megvizsgálunk. Minden erősítő a jel erősítésének az elvén működik és ezáltal a hő termelődik. Az A osztály termeli a legtöbb hőt, a D osztály pedig a legkevesebbet. Ha az erősítők nincsenek megfelelően hűtve, túlságosan felforrósodnak, és problémák léphetnek fel. A védőáramkörök általában először működésbe lépnek, és az erősítő leáll, amíg le nem hűl. Ezután ismét biztonságosan működhet. Előfordulhat azonban az is, hogy az erősítő túlmelegedés miatt megsérül. Ezért az erősítő kiválasztásakor ügyelni kell az osztályhoz viszonyított elhelyezésére is. A jobb hűtés lehetővé teszi, hogy az erősítő nagyobb teljesítményt termeljen és hosszabb ideig működjön károsodás vagy leállás nélkül. Most pedig megismertessük részletesebben az erősítők két leggyakoribb osztályát.

A/B osztályú erősítők - Az A/B osztályú erősítőket általában akkor használják, amikor az erősítő hangjának hűsége az elsődleges cél, és a hatékonyság kevésbé fontos. Az ebbe az osztályba tartozó erősítők kiváló hangminőséggel rendelkeznek, de alacsonyabb hatásfokuk miatt több hőt termelnek, és több hűtést igényelnek. Ezért a jobb minőségű erősítők kifinomult passzív hűtőrendszereket tartalmaznak, és aktív hűtéssel is találkozhat beépített ventilátorok formájában. E hátrányok ellenére a csúcskategóriás A/B osztályú erősítők minőségükben felülmúlhatatlanok, és a drágább, nagyon jó minőségű hangszórókkal rendelkező berendezésekhez a legjobb választás. Természetesen, ha a hely az autóban lehetővé teszi.

D-osztályú erősítők - A D-osztályú erősítők kiváló választás, ha a hatékonyság a legfontosabb az Ön számára, és a hanghűség inkább másodlagos szempont. Bár a technológia az évek során drámaian fejlődött, még a mai legjobb digitális erősítők sem szólnak olyan hűen és pontosan, mint a legjobb A/B osztályú erősítők. A digitális erősítők előnyei azonban a kis méretükben, a nagyobb hatásfokukban, a kisebb hőtermelésben és a nagyobb teljesítmény előállításának képességében rejlenek. Ez különösen akkor értékelhető, ha mélynyomóról van szó. A subwooferek nagy teljesítményt igényelnek, és a basszusösszetevő torzítása nem olyan észrevehető, mint a hangszóróknál. Ha tehát sok basszusra vagy kis méretű erősítőre vágyik, kevesebb fűtéssel, akkor válasszon D-osztályú erősítőt. Ne feledje azonban, hogy minden erősítőnek szüksége van hűtésre, és még a D-osztályú erősítők sem korlátozhatók szűk helyre szellőzés nélkül.

Terhelhetőség és egyéb fontos paraméterek

Az erősítő terhelhetőségét Ohmban (Ω) adják meg, és azt fejezi ki, hogy az erősítő mennyire képes stabilan viselkedni, amikor egy hangszóró vagy subwoofer van hozzá csatlakoztatva. Az erősítők általában 2 vagy 1 Ohmon belül stabilak, és ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem lehet az erősítőnél alacsonyabb impedanciájú hangszórókat csatlakoztatni. A hangszórók esetében a helyzet egyszerű, mivel gyakorlatilag minden autóba tervezett hangszórót 4, 3 vagy 2 Ω impedanciával gyártanak. És ez a terhelés gyakorlatilag bármilyen erősítővel kezelhető. A 3 vagy 2 Ω impedanciájú hangszórók előnye, hogy alacsonyabb impedancia mellett az erősítő nagyobb teljesítményt állít elő, így a hangszórók nagyobb hangerőn hangosabban és torzítás nélkül szólalnak meg. Ez különösen akkor hasznos, ha a hangszórókat gyengébb autórádió-erősítőhöz vagy általában kisebb teljesítményű erősítőkhöz csatlakoztatja. A mélynyomó kiválasztásakor még fontosabb a megfelelő erősítő kiválasztása, mégpedig az impedancia miatt. Különösen óvakodjon azoktól a helyzetektől, amikor a mélynyomó impedanciája alacsonyabb, mint az erősítő terhelhetősége. Ebben az esetben az erősítő könnyen megsérülhet. Mivel az erősítők alacsonyabb impedancia mellett nagyobb kimeneti teljesítményt nyújtanak, érdemes olyan subwoofert vásárolni, amelynek tekercse alacsonyabb impedanciájú. Példa: Egy olyan egycsatornás erősítő, amelynek RMS kimenete 300 W 4 Ω-on és 500 W 2 Ω-on, lehetővé teszi egy 500 W RMS teljesítményű subwoofer csatlakoztatását, amennyiben a tekercs impedanciája 2 Ω. Ha a subwoofernek 4 Ohm impedanciájú tekercse lenne, akkor ennek az erősítőnek a teljesítménye már alacsony lenne. Egy subwoofer azonban 2 tekerccsel is rendelkezhet, és a bekötési lehetőségek nagyon sokfélék. A "Hogyan válasszunk subwoofert az autónkba" című cikkünkben minden fontos információt megtudhat ezzel a kérdéssel kapcsolatban, ebben a cikkben az erősítők további paramétereit jellemezzük.

Harmonikus torzítás - ez az érték százalékban van megadva, és az erősítő azon képessége, hogy a bemeneti jelet változatlanul továbbítsa, csak a teljesítmény növekedése mellett a bemenetről a kimeneti csatlakozókra. Az érték azt jelzi, hogy a jel hány százaléka fog megváltozni (torzulni) a maximális kimenetnél. Ennek az értéknek természetesen a lehető legkisebbnek kell lennie.

Frekvenciaválasz - azt a frekvenciatartományt fejezi ki, amelyet az erősítő képes reprodukálni. A legtöbb modern erősítő frekvenciaválasza a leggyakrabban 20 és 20 ezer Hz közötti tartományban lapos, de ez a tartomány lehet magasabb is. Ez természetesen nem vonatkozik a monoblokkokra, amelyek frekvenciaválasza kevés kivételtől eltekintve a mélysugárzók meghajtására van szabva. Azonban teljes körű monoblokkokat is kínálunk.

Jel-zaj arány - az arányt decibelben (dB) adják meg, és az erősített jel és a zajjel közötti különbség értékét fejezi ki, amely a kialakításból adódik és közvetlenül az erősítőben jelentkezik. Minél magasabb ez az érték, annál jobb. A kiváló minőségű erősítők jel-zaj viszonya 100 dB vagy annál nagyobb, ami már közel tökéletes zajmentes jelet jelent.

Damping factor - a terhelő impedancia (hangszóró plusz vezetékellenállás) és az erősítő belső kimeneti impedanciájának aránya. Ez alapvetően azt jelzi, hogy az erősítő képes-e szabályozni a hangszóró túlhajtását, más szóval megállítani a membrán mozgását. Ezt a legvilágosabban a 150 Hz alatti frekvenciákon fogja észrevenni, amikor az alacsony DF-erősítők gyenge meghatározottságot mutatnak az alacsony frekvenciatartományban. A gyakorlatban így például a nagydob (kickdob) ütések "sárosan" fognak hangzani ahelyett, hogy élesek lennének.

Milyen további beállításokat és funkciókat találhat az erősítőkön?

Ha megnéz egy erősítőt, általában bemeneteket talál a táp-, váz- és remote kábelekhez, kimeneteket a hangszórókábelekhez, bemeneti rögzítőket a jelkábelekhez, és néhány erősítőnél kimeneti rögzítőket egy másik erősítő csatlakoztatásához. Az erősítő azonban számos hangbeállítási lehetőséget is tartalmaz, mint például az erősítési szint, a beépített szűrők és egyéb funkciók, amelyeket az alábbiakban jellemzünk.

Gain (erősítés) - az erősítő célja az autórádióból érkező jel erősítése, amely általában 0,5-2 V-os szinten van. Ez általában nem elegendő a hangszórók vagy subwooferek táplálásához, ezért erősítőre van szükség, amely ezt a jelet 20 V-ra vagy még többre növeli. Az erősítés azonban nem a rendszer hangerejének beállítására szolgál, hanem az erősítő bemeneti érzékenységének beállítására és a fejegység kimeneti feszültségének az erősítő erősítési struktúrájához való illesztésére. Így, ha az autórádióból érkező jel gyenge, az erősítés lehetővé teszi annak erősítését. Ha viszont túl erős, az erősítés elnémítja, hogy a jel ne legyen túlvezérelve, és ne keletkezzen torzítás.

Beépített HP, LP és BP szűrők - ezek beépített szűrők, amelyek lehetővé teszik a csatlakoztatott hangszórók vagy mélynyomók jobb illesztését. Így beállítható például, hogy a hangszórók vagy a mélynyomó milyen frekvenciákon szólaljanak meg. A magassűrő (HPF) az alacsony frekvenciájú jeleket nem engedi át, az aluláteresztő szűrő (LPF) a magas frekvenciájúakat, a sávszűrő (BPF) pedig a túl alacsony vagy túl magas frekvenciákat szűri ki, és csak egy bizonyos tartományban lévő frekvenciákat engedi át könnyedén.

Szubszonikus szűrő - ezt a szűrőt kizárólag a subwooferekhez tervezték, és nagyon hasonlít a klasszikus high-pass szűrőhöz. A különbség az, hogy a szubszonikus csökkenti a legalacsonyabb frekvenciák értékét (általában 45 Hz alatt), amelyeket a subwoofer általában nem képes lejátszani, vagy az emberi fül nem is hallja. Ezek a nagyon alacsony frekvenciák áthaladnak a szubszonikus szűrőn, de nagyon csillapítva. Ez azért is van, hogy a subwoofer ne legyen szükségtelenül megterhelve a nagyon alacsony frekvenciákkal.

Bass Boost - segítségével a hangszórók vagy a mélynyomó basszus komponense hangsúlyozható, általában több szinten. Nagy hangerőn azonban elég jelentős torzítás léphet fel, ami negatívan befolyásolhatja a kapott hangzást. A hangszóró vagy mélysugárzó nagy terhelés alatt történő károsodása nem kivétel, ezért javasoljuk, hogy ezt a funkciót óvatosan, vagy ideális esetben egyáltalán ne használja.

Phase shift - a fáziseltolódás egy erősítőben az az összeg, amellyel a kimeneti jel a bemeneti jelhez képest késleltetve vagy fáziseltolva van, fokban kifejezve. Egy tranzisztor működése egy egyfokozatú erősítőben 180 fokos fáziseltolódást okozhat. Ezt jellemzően mágneses mélynyomó telepítése esetén használják, vagy aktív hangszórók kábelezésénél, ha a hangszórók időkorrekcióját használják a mélynyomó késleltetett hangvisszaadásának elkerülése érdekében.

Hi-level bemenet - A hi-szintű bemenet lehetővé teszi egy külső erősítő csatlakoztatását, általában egy olyan gyári autórádióhoz, amely nem rendelkezik alacsony szintű (RCA) bemenettel. Ebben az esetben tehát a hangszórókimenetekről érkező jelet az erősítő bemeneti forrásaként lehet használni. Ha az erősítő nem rendelkezik magas szintű bemenettel, akkor egy külső high/low átalakítóval ugyanez a funkció használható. Az aktív adapterek esetében a hangminőség is jelentősen jobb.

Automatikus bekapcsolás - egy olyan funkció, amelyet minden gyártó gyakran a maga módján nevez meg. Legyen szó a már említett automatikus bekapcsolásról, automatikus érzékelésről vagy művészetről, mindig arról van szó, hogy az erősítő automatikusan be- és kikapcsol, amikor az autórádiót be- vagy kikapcsolják. Ennek a funkciónak az előnye az erősítő egyszerű telepítése, amelyhez nem kell távoli kábelt csatlakoztatni. Az automatikus bekapcsolás általában a fent említett magas szintű bemenetekhez kapcsolódik, és a jobb minőségű magas/alacsony konvertereken is elérhető.

Csak a legjobbal elégszik meg? Válasszon DSP processzorral ellátott erősítőt

A DSP-processzorral ellátott erősítők külön fejezetet képeznek, lehetővé téve a fejlett hangfeldolgozást az autó tökéletlen akusztikai környezetében. A DSP (digital signal processing) egy egyedülálló mikroprocesszor, amely digitális jeleket használ nagy mennyiségű információ feldolgozására. Úgy működik, hogy egy analóg jelet digitális jellé konvertál, amely módosítható és továbbfejleszthető. A DSP-processzorral ellátott erősítő tehát egy klasszikus erősítő, amelynek feladata a hangjelek teljesítményerősítése, és amely beépített DSP-processzorral rendelkezik az effektek feldolgozásához. A klasszikus erősítőkhöz képest, amelyek a beépített szűrőknek köszönhetően alapvető beállításokat tesznek lehetővé, a DSP processzorral nemcsak az Ön igényeihez, hanem az autó környezetéhez is igazíthatja a hangzást. A DSP processzor programban tehát beállíthatja az egyes hangszórók szintjét, a sávszűrőket, a fázist, a meredekséget, az időkorrekciókat és a részletes kiegyenlítőt. Mindezek mindegyike használható mind az alapszintű, mind a teljesen professzionális autós hangbeállításhoz. Tehát egy DSP processzornak még az "okos" laikusok számára is van értelme, akik a hangot bütykölhetik, és kedvükre hangolhatják. A DSP processzor azonban még inkább hasznos mindazok számára, akik aktívan részt vesznek a járműhangrendszerek telepítésében és beállításában. Ami természetesen a mi vállalatunkra is vonatkozik. A hang beállításának folyamata igényes fegyelem, amely az első fázisban egy kalibrált mikrofonnal történő méréssel kezdődik. Minden autó belseje egyedi akusztikával rendelkezik, és nem ideális a zenehallgatáshoz. Ezért először meg kell mérni az összes nem kívánt hatást és akadályt, amelyek a hang fülünkhöz vezető útja során keletkeznek. Az egyes hangszórók eredő kiegyenlítési görbéjét számos tényező befolyásolja, például a hangszóró mögötti tér, a hangszórókosár anyaga, valamint az olyan hangakadályok, mint az ülések, a középső alagút vagy a műszerfal. Így minden egyes hangszórót egyenként mérnek, majd az eredményeket a processzor DSP programjába írják. Minden egyes mérés után, amelyekből összesen több tucat van, a DSP processzor programban beállítják a mért hangszóró EQ-görbéjét. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg a hangszórók lapos válaszát nem kapjuk meg, ami lehetővé teszi a természetes megszólalást. A DSP processzor természetesen beállítja a fent említett kiegészítő funkciókat, mint például az időkorrekciókat, sávszűrőket, szinteket vagy szűrőtípusokat. Ez lehetővé teszi, hogy minden részlet, amit az előadó a felvételen hagyott, kiemelkedjen a dalból, és a zenei jelenet egyenesen az ajtóból az Ön szeme elé kerüljön. A sikeres beállítás eredménye a hűséges hangzás és az az érzés, mintha egy élő koncerten ülne közvetlenül az előadó előtt. Csak ezzel a folyamattal lehetséges, hogy még egy ilyen akusztikai kihívást jelentő környezetben is tökéletes eredményt és olyan hangzást érjünk el, amelytől Ön egyszerűen el lesz ragadtatva. Mindez a DSP processzornak köszönhetően, amely minden kiváló minőségű autós hangrendszer nélkülözhetetlen részévé válik.

Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hozzászólások a cikkhez