Fiókom

Mire szolgál, és hogyan válasszunk ki helyesen a high/low jelátalakítót?

Egy külső erősítő hozzáadása a jármű audio rendszeréhez nagyszerű módja annak, hogy nagyobb teljesítményt, dinamikát és részleteket adjon az autó hangrendszeréhez. A gyári fejegységek azonban általában nem tartalmazzák az erősítő csatlakoztatásához szükséges RCA-kimeneteket. Ebben az esetben egy high/low jelátalakító a megoldás. Ez passzív vagy aktív változatban is megvásárolható, és ma már gyakran az erősítőkhöz is mellékelik. Hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a különböző típusú jelátalakítóknak, és milyen esetekben érdemes használni őket, arról cikkünkben olvashat.

Milyen elven működnek a jelátalakítók?

Ahogy a bevezetőben említettük, az erősítőket gyakran csak szimmetrikus, alacsony szintű RCA bemenetre tervezik. Ez a bekötési mód azonban nem alkalmas olyan gyári fejegységekhez, amelyek nem rendelkeznek RCA-kimenettel. A megoldás az erősítő hangszórókábeleken keresztül történő csatlakoztatása egy jelátalakító segítségével. A high/low jelátalakítót tehát a magas szintű jel alacsony szintre történő átalakítására használják. A kábelezés egyszerű. Az átalakító két plusz és két mínusz bemenetét (kétcsatornás változat esetén) a hangszórókábelekre csatlakoztatjuk, általában a hátsó hangszórókból. Az átalakítók másik oldalán találjuk a klasszikus RCA kimeneteket, amelyeket RCA jelkábelekkel csatlakoztatunk az erősítőhöz. A átalakítók csatlakoztatása nincs hatással a hangszórók működésére vagy minőségére. A hangváltó kiválasztása azonban nagyban befolyásolja a jel minőségét és erősségét. Így a hangátalakító helyes megválasztása és minősége ugyanolyan fontos, mint az erősítő és az audiorendszer egyéb összetevőinek megválasztása.

Külső átalakító vs. az erősítőbe integrált jelátalakító

A legtöbb modern erősítő már rendelkezik integrált high/low jelátalakítóval. Tehát ilyen esetekben nincs értelme egy külső átalakító hozzáadásának? Természetesen ez az állítás nem biztos, hogy helytálló. Mint a legtöbb területen, a járműhangrendszerek esetében is a kiválasztott alkatrészek minősége fontos tényező. Egy személyi számítógép integrált grafikája valószínűleg nem éri el a legigényesebb játékokhoz szükséges színvonalat, és ugyanez az analógia áll fenn a high/low átalakító használata esetén is. Az igazság az, hogy az erősítőkbe integrált átalakítók általában alacsonyabb minőségi szintet képviselnek, és csak egy alapvető ellenállásos átalakítással rendelkeznek magasról alacsonyra. Ez gyenge jel- és következésképpen hangminőséget eredményezhet. Alkalmanként olyan helyzetekkel is találkozunk, amikor egyes járművek bemeneti feszültsége akár 40V is lehet, míg az erősítők túlnyomó többsége csak 6V-ig fogad bemeneti feszültséget. Ez az erősítő károsodásához vezethet. Ezért sok esetben több mint indokoltnak látjuk egy külső jelátalakító használatát, különösen, ha magas hangminőségre törekszik. Sok múlik azonban magának az átalakítóknak a minőségén és belső tulajdonságain, és hogy a dolgokat kevésbé bonyolítsuk, választhatunk passzív és aktív jelátalakítók közül.

Passzív jelátalakítók

A high/low jelátalaítók passzív vagy aktív változatban készülnek, és a különbség elsősorban a minőségükben és a kiegészítő funkciókban rejlik. A passzív átalakítók az alapszintűek közé tartoznak, és olcsóbbak is. Mégis általában jobb jelminőséggel és belső alkatrészekkel büszkélkedhetnek, mint az erősítőkbe integrált átalakítók, különösen az olcsóbbak. Használatuk alkalmas például alapszerelésekhez és akkor, ha a járműben nincs gyári erősítő. A passzív átalakítók hátránya, hogy csak a kapott jelet tudják túlkonvertálni, így ha gyenge jelet kapnak, akkor a kimenetük is gyenge. A második és meglehetősen nagy hátrány paradox módon a gyakori használatuk. Leggyakrabban egy kétcsatornás erősítő vagy monoblokk, illetve egy subwoofer csatlakoztatására szerelik be őket. És hol merül fel a probléma? A passzív átalakítók ellenállásokat, induktivitásokat és kondenzátorokat használnak a magas szintű jel blokkolására és a teljesítmény egy részének fogyasztására. Ezáltal torzítást és zajt adnak hozzá, és eltávolítják a legalacsonyabb frekvenciájú információkat a jelből. Ez azt jelenti, hogy a passzív átalakítóból kijövő jel rosszabb, mint a bejövő jel. Több a torzítás, több a zaj, és a mélyfrekvenciás információt eltávolították. Ha ezt a jelet egy erősítőbe helyezi, akkor nagyobb hangerőn rosszabb minőségű hangot kap, és ha mélynyomót használ, az a mélyfrekvenciák eltávolítása miatt kontraproduktív. Ha tehát fontos Önnek a maximális hangminőség és a legalacsonyabb frekvenciák kiváló visszaadása, akkor helyette aktív jelkondicionálót kell választania.

Aktív jelátalakítók

Az aktív high/low jelátalakítók a klasszikus passzív jelátalakítók továbbfejlesztett változata, és ezektől eltérően működésükhöz áramellátásra van szükség. Az aktív jelátalakítók jellemzően jobb minőségű belső alkatrészekkel is rendelkeznek, és tisztább, erősebb és stabilabb jelet, valamint más, a fejlett autós hangrendszerek számára fontos tulajdonságokat biztosítanak. Az aktív átalakítók egyik fő előnye, hogy csatornánként akár 40V RMS bemeneti feszültséget is képesek fogadni, így könnyedén kezelik a modern járművek legerősebb gyári audiorendszereit. Az aktív átalakítók erős és tiszta jelet biztosítanak a kimeneten is, amely jellemzően eléri a 9,5V RMS értéket, és egyes aktív átalakítók vezérelhető előerősítőt is tartalmaznak. Általában tartalmaznak egy bemeneti terheléskapcsolót is, amely lehetővé teszi a kompatibilitást a legtöbb olyan gyári erősítővel, amely impedanciaérzékelést használ a csatornák elnémítására. Ahogy az előző bekezdésben említettük, az aktív átalakítók jobban kezelik a legalacsonyabb frekvenciákat, amit különösen akkor fog értékelni, ha minőségi mélynyomóval egészíti ki autója audiorendszerét. Természetesen a legtöbb aktív átalakítók automatikusan be- és kikapcsol, amikor a fő bemeneten jelet érzékel. A legjobb minőségű átalakítók néhány más érdekes funkciót is tartalmaznak, mint például az ingadozó és túlkiegyenlített alacsony frekvenciák kiegyenlítése vagy a csatornák összegzése, amelyekről alább írunk bővebben.

A fejlett aktív jelátalakítók jellemzői részletesebben

Minden egyes autómodell más és más, és egy új hangrendszer beszerelése gyakran bonyolult lehet. A legtöbb gyári fejegység manapság már sokkal több funkciót is ellát, mint a rádiózás. Ezek a jármű infotainment rendszerének vezérlőközpontja, és nagyon drága a cseréjük (ha egyáltalán lehetséges), ráadásul általában nem sokat javul a hangzásuk. A fejlett aktív átalakítók olyan funkciókat tartalmaznak, amelyek segítenek az új hangrendszerek integrálásában a gyári audiorendszerekbe.

Alacsony frekvenciájú kiegyenlítés 

A gyári egységek általában szándékosan csökkentik az alacsony frekvenciákat a hangerő növekedésével, védve a rossz minőségű és alulteljesítő gyári hangszórókat és subwoofereket. Ez a funkció azonban még akkor is megmarad, amikor kicserélik őket, és csökkenti az új komponensek reprodukciós minőségét. Az alacsony frekvencia-visszanyerő processzorok és aktív átalakítók, mint például az AudioControl LC2i Pro, képesek megszüntetni ezt a korlátozást, és erős basszust és stabil jelet biztosítanak minden hangerőn, beleértve a túlkiegyenlített és ingadozó alacsony frekvenciák kompenzálását is.

Előerősítő funkciók 

Az aktív átalakítókba integrált előerősítők lehetővé teszik a gyári fejegység gyenge jelének felerősítését, és maximális teljesítményt és dinamikatartományt biztosítanak az új berendezések számára zaj és torzítás hozzáadása nélkül. Az előerősítő, vagy más néven vonali meghajtó 9,5 V RMS-ig erősíti a jelszintet, így erős és stabil jelet biztosít még akkor is, ha a főegység és az erősítő között nagy a távolság. Az előerősítő funkcióval rendelkező aktív átalakítók közül megemlíthetjük az AudioControl LC1i-t, amely ideális megoldás a gyenge kimeneti jellel rendelkező modern autókhoz.

Csatornák összegzése

A gyári audiorendszerek bonyolultabbak lehetnek, mint amilyennek elsőre tűnnek, különösen a magas- és mélyközéphangszóró külön kimeneteivel. Az olyan átalakítók, mint az AudioControl LC6i, csatornaösszegző funkciója lehetővé teszi több bemeneti jel kombinálását a főcsatorna kimenetével. A csatornaösszegző funkcióval ezek a jelek összegezhetők, hogy egy teljes tartományú jelkimenetet hozzanak létre.

Nagy bemeneti feszültségek elfogadásának képessége

Az aktív jelátalakítók csatornánként akár 40 V RMS bemeneti feszültséget is képesek fogadni (ami 400 W RMS-nek felel meg 4 ohmon), így könnyedén kezelik a modern járművek legerősebb gyári audiorendszereit. Ezzel szemben a hagyományos passzív DAC-ok (beleértve az erősítőbe integráltakat is) csak 6 voltig képesek bemeneti feszültséget fogadni, még hangszórószinten is. Egy ilyen feszültség erősítőhöz való csatlakoztatása ezért visszafordíthatatlan károsodáshoz vezethet.

Melyik átalakítót válasszuk?

Bármilyen jó is az erősítője, csak annyira fog működni, amilyen minőségű jelet kap. A különböző autómodellek különböző minőségű gyári fejegységekkel rendelkeznek, és a jel minősége és erőssége ennek megfelelően változik. Ezért nincs is egyetlen ajánlás a legmegfelelőbb jelátalakító megvásárlására. Ne feledje azonban, hogy a megfelelő jelátalakító kiválasztása bizonyos esetekben ugyanolyan fontos lehet, mint az erősítő vagy a hangszórók kiválasztása. Legalábbis akkor, ha jó minőségű hangzásra van szüksége a járművében. Említsünk tehát néhány példát a különböző típusú jelátalakítók használatára.
  1. 2 csatornás erősítőt szeretne csatlakoztatni a gyári rendszerhez, és nem szeretne mást tenni? Válasszon az erősítőbe integrált átalakítót vagy egy egyszerű passzív high/low átalakítót, mint például az ACV 30-5000-02
  2. 4 csatornás erősítőt kell csatlakoztatnia, például első és hátsó hangszórókhoz? Válasszon az erősítőbe integrált átalakítót vagy egy alap 4 csatornás passzív high/low átalakítót, mint például a Rockford Fosgate RF-HLC4.
  3. Olyan erősítőt kell csatlakoztatnia, amely nem rendelkezik automatikus kapcsolással és nincs integrált átalakítója? Válasszon egy passzív high/low átalakítót automatikus kapcsolással, mint például a Mosconi HLA-SLIM vagy HLA-DUAL.
  4. 2 csatornás erősítőt kell csatlakoztatnia egy minőségi mélynyomóhoz, és fontos számára a hangminőség és a pontos mélyfrekvenciás válasz? Válasszon aktív high/low átalakítót, mint például a Zapco ASP-OEB.
  5. Olyan gyári egységhez kell csatlakoztatnia az erősítőt, amely a hangerő növekedésével csökkenti a basszusösszetevőt? Válasszon aktív high/low átalakítót basszus kiegyenlítő funkcióval, mint például az AudioControl LC2i Pro, vagy LC7i, ha több csatornára van szükség.
  6. Olyan gyári egységhez kell erősítőt csatlakoztatnia, amely gyenge és rossz minőségű jelet szolgáltat? Válasszon aktív high/low átalakítót előerősítő funkcióval, mint például az AudioControl LC1i.
  7. Aktív audiorendszerrel rendelkező autóhoz kell erősítőt csatlakoztatnia? Válasszon egy aktív high/low átalakítót csatornaösszegző funkcióval, mint például az AudioControl LC6i, amely az összes jelet összeadja, és egy teljes tartományú jelet ad ki. 
  8. Meglehetősen modern járműve van, amely gyári erősítővel van felszerelve, és fontos Önnek a magas hangminőség? Mindig aktív high/low átalakítót ajánlunk megfelelő számú csatornával, hogy erős, tiszta jelet biztosítson az erősítő számára. 
  9. Tervezi, hogy DSP processzort épít be az audiorendszerébe? Ha igen, akkor rendszerint nincs szükség DAC-ok hozzáadására a rendszeréhez, mivel a márkás DSP-processzorok (Zapco, Audison, Helix stb.) kiváló minőségű jelátalakítókat tartalmaznak. Kivételt képeznek a nagyon gyenge és rossz minőségű jelekkel rendelkező fejegységek, vagy a basszus komponens szintjét csökkentő egységek. Ezután kövesse az 5. és 6. lépést.
  10. Nem talált választ a kérdéseire? Egyszerűen vegye fel velünk a kapcsolatot.
Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hozzászólások a cikkhez