Fiókom

Nem tudja milyen hangszórót válasszon az autójába? Segítünk a választásban!

A megfelelő hangszórók kiválasztása az autójához nagyon fontos nemcsak a sikeres és zökkenőmentes beszereléshez, hanem az új hangszórók végső hangzásával vagy teljesítményével való elégedettséghez is. A kiválasztott hangszórók típusa és minősége közvetlenül arányos a felhasználó igényeivel, pénzügyi lehetőségeivel, és természetesen függ a járműtől és annak műszaki követelményeitől is. Manapság, amikor több száz különböző méretű, típusú és minőségű hangszórót találhat online áruházunkban, az új hangszórók kiválasztása kihívást jelentő feladat lehet. Cikkünkben megpróbáljuk a lehető legkönnyebbé tenni az új hangszórók beszerzését, és optimális lehetőségeket ajánlunk az új hangrendszerhez.

A hagnszóró mérete

Leggyakrabban a gyári hangrendszer rossz minősége miatt szerelnek be új autós hangszórókat. Az első paraméter, amellyel foglalkozni kell, az eredeti OEM hangszórók mérete. És ez nagyon változó. Az autók ajtójában leggyakrabban a 165 mm átmérő membránnal rendelkező hangszórókat találjuk meg, ritkábban pedig (az öregebb járműveknél) 130 mm méretűeket is találhatunk. Kevésbé elterjedt a 200 mm-es membránméret, amely a legtöbb Audi járműben megtalálható. Ez egy okos megoldás, mivel a megnövelt membránfelület általában jobb hangdinamikát eredményez. Hasonló a helyzet az egyes Ford vagy Mazda modelleknél, ahol az ajtókban meglehetősen atipikus méretű 5 x 7" vagy akár 6 x 9" oválisak helyezkednek el. Ugyanezt a méretet használhatja például a hátsó hangfalban is, és kihasználhatja az ilyen típusú hangszórók hangsúlyosabb basszusösszetevőjét. A régebbi autókban a műszerfalban lévő hangszórók membránmérete 87 mm vagy 100 mm. Manapság már nem használnak ilyen kis hangszórókat. Kivételt képez azonban gyakorlatilag az összes modern Mercedes-Benz és BMW autó, amelyek kizárólag 100 mm-es membránméretű hangszórókat használnak. A hangszóróknak azonban különleges alakjuk és rögzítésük van, és csak speciális, a gyári hangszórókkal azonos méretű és alakú OEM hangszórókra cserélhetők. A legtöbb gyári hangszóróhoz általában egy teljesen integrált műanyag talp is tartozik, amely elengedhetetlen az új hangszórók beszereléséhez. Gyakorlatilag minden járműmodellhez kaphatók ezek a hangszóró alátétek, amelyek az eredeti hangszóró méretét is képesek a legsokoldalúbb 165 mm-re csökkenteni. Ez lehetővé teszi, hogy a hangszórók széles választékából választhassa ki az autójához legmegfelelőbbeket. Hogy a választást a lehető legkönnyebbé tegyük, az Ön autójának márkája szerint állítottunk össze hangszórókészleteket. Ebben a kategóriában az általunk összeállított hangszórókészleteket találja több árkategóriában a legnépszerűbb autómodellekhez. Számíthat a piacon bevált hangszórók kiváló minőségére, és a mellékelt párnáknak köszönhetően biztos lehet benne, hogy a hangszórók pontosan illeszkednek.

A hangszóró típusa

Talán Ön is észrevette már a járművében, hogy az első ajtókban lévő hangszórók gyakran különálló magas hangszórókkal rendelkeznek, amelyeket az A-oszlopban vagy a műszerfalon talál. A mélyközéphangszórók ekkor általában az ajtó alján találhatók. Néhány járműnél azonban a hátsó ajtókban nem talál helyet két hangszórónak. Hogyan lehetséges ez? Ez a hangszórók eltérő kialakításának köszönhető, mivel a komponens hangszórók leggyakrabban az első ajtókban, a koaxiális hangszórók pedig a hátsó ajtókban találhatók. A komponens hangszórók jellemzően külön sávokra - magas- és középsugárzóra - vannak osztva. A magas hangszóró így elkülönül a mélyközéphangszórótól, és kényelmesebb helyre helyezhető, ami jobb hangzást eredményez. A legtöbb komponens hangszóró tartalmaz egy külső keresztváltót, amely szétválasztja a magas- és a középsugárzót, illetve a 3 irányú hangszórók esetében a középsugárzót és a basszust. A komponens hangszórók előnye tehát elsősorban a koaxiális hangszórókhoz képest magasabb hangminőségük, és általában a nagyobb teljesítményük is. Ennek azonban magasabb vételár az ára. Ezzel szemben a koaxiális hangszórókra jellemző, hogy a magas- és mélyközépsugárzó egy kosárban van elhelyezve. A koaxiális hangszórók előnye, hogy könnyebben telepíthetők és általában alacsonyabb az áruk. Hátránya a csökkentett hangminőség, gyakran kisebb teljesítmény és gyengébb basszuskomponens. A kialakítás jellemzően a mélyközépsugárzó közepén elhelyezett magassugárzóra épül, míg a háromutas koaxiális hangszórók általában mélysugárzóból, mélyközépsugárzóból és magassugárzóból állnak.

A hangszórók érzékenysége és impedenciája

Egy másik nagyon fontos paraméter a hangszórók érzékenysége. Dezibellben (dB) van megadva, és a hangszóró hangerejét fejezi ki, amikor egy méter távolságból, az erősítőtől egy wattnyi távolságra hallgatjuk. Laikus nyelven szólva, minél nagyobb az érzékenység, annál hangosabban szólnak a hangszórók. Így a magasabb érzékenységű hangszórók hangosabban szólnak, mint az alacsonyabb érzékenységű hangszórók, amelyek ugyanahhoz az erősítőhöz vagy autórádióhoz vannak csatlakoztatva. A hangszórók megrendelése előtt mindig ellenőrizze az impedanciát és az erősítővel való kompatibilitást. Az általános autórádiók leggyakrabban 4 vagy 3 Ohm impedanciájú hangszórókkal működnek. A 3 Ohm impedanciájú hangszórók előnye, hogy alacsonyabb impedancia mellett a rádióban lévő erősítő nagyobb teljesítményt termel, és a hangszórók nagyobb hangerőn hangosabban és torzítás nélkül játszhatnak. A 2 Ohm impedanciájú hangszórókat is gond nélkül csatlakoztathatja külső erősítőhöz. Az utóbbi időben néhány járműben nagyon atipikus, 6 vagy 8 Ohm impedanciával is találkozhatunk, ami problémát jelenthet az ilyen hangszórók cseréjekor. Ezért célszerű először meggyőződni arról, hogy milyen impedanciával rendelkeznek az autójában lévő hangszórók. A hangszórók helyes megválasztására és bekötésük módjára az érzékenységnek és - kis mértékben - az impedanciának van a legnagyobb befolyása.

Hangszórók, melyek alkalmasak az autórádióhoz való csatlakoztatásra

A hangszórók helyes megválasztására és csatlakoztatásuk módjára az érzékenységnek és - kis mértékben - az impedanciának van a legnagyobb befolyása. Ha az új hangszórókat külső erősítő nélkül kívánja csatlakoztatni az autórádióhoz, akkor a hangszórók kiválasztásakor figyelembe kell venni a hangszórók érzékenységét és impedanciáját. Ahogy fentebb írtuk, minél nagyobb érzékenységgel rendelkeznek a hangszórók, annál hangosabbak és torzításmentesebbek lesznek a legnagyobb hangerőn. Így kisebb erősítő teljesítményre is szükségük van a megfelelő reprodukáláshoz, ami különösen a gyári fejegységek esetében általános valóság. Ezek általában nagyon kis teljesítményűek, ezért ebben az esetben nagyon körültekintően kell kiválasztani őket. Milyen paraméterekkel kell tehát rendelkeznie az autórádióhoz csatlakoztatható ideális hangszóróknak? Általánosságban azt javasoljuk, hogy legalább 90 dB feletti érzékenységű hangszórókat válasszon, de ideális esetben még ennél is nagyobbat, mert kínálunk kiváló minőségű, 93 dB feletti érzékenységű hangszórókat is, amelyek még egy gyenge gyári autórádión is nagyon stabilan, kellemetlen torzítás nélkül szólalnak meg. A hangszórók teljesítménye sem lehet szükségtelenül nagy, általában jóval 100 W RMS felett. Másrészt nem kell aggódnia az alacsonyabb, 3 Ohm impedancia miatt, ami egy másik előnye a hangszóróknak, mivel kisebb teljesítményre van szükségük ahhoz, hogy elég hangosan reprodukálják a hangot. Szeretnénk megemlíteni azt a helyzetet, amikor az ügyfelek hangszórókat vásárolnak (vagy le akarják cserélni az autójukban lévőket), és elégedetlenek azok teljesítményével és alacsony hangerejével. A hangszórók nem hangzanak túl hangosan, és nagyobb hangerőn nagyon torzítóak és "nem hangosak". Ha ezt követően előzetes konzultáció nélkül nagyobb teljesítményű hangszórókat vásárolnak, az eredmény ugyanaz, sőt gyakran még rosszabb. Általában azonban nem maguk a hangszórók a hibásak, hanem az autórádió és annak gyenge teljesítménye. A megoldás tehát a nagyobb érzékenységű hangszórók kiválasztása, az autórádió cseréje vagy külső erősítő beszerelése. Az autórádióhoz csatlakoztatható hangszórók közül példaként említjük a Hertz K 165 komponens hangszórókat, amelyeket a gyári hangszórók cseréjekor alaphangszóróként ajánlunk. Ha Ön igényes hallgató, nézze meg a magasabb kategóriájú Cento sorozatot, különösen a Hertz CK 165 hangszórókat. Az olasz Hertz gyártó a hangszórók magas érzékenységére helyezi a hangsúlyt, és még a magasabb modellsorozatokat is külső erősítő nélküli bekötésre lehet ajánlani. A felső kategóriás hangszórók közül a Morel Maximus 602 komponens hangszórókat említenénk meg, amelyek 94 dB-es rendkívüli érzékenységgel és kiváló minőségű hangzással büszkélkedhetnek. Ezek a hangszórók azonban meglehetősen ritka kivételt képeznek az árkategóriában, és ha drágább hangszórókban gondolkodik, általában erősítő beszerelése szükséges.

Hangszórók csatlakoztatása erősítőkhöz

Ha azonban nagy hangkibocsátást, minimális torzítást és maximális reprodukciós minőséget szeretne, akkor nem kerülheti el egy külső erősítő beszerelését. Az erősítő egy másik komponens, amely jelentősen befolyásolja a hangszórók minőségét. Tehát nem csak az erősítő teljesítménye számít, hanem az alkatrészek minősége és műszaki érettsége is befolyásolja a végső hangzást. Manapság már léteznek nagyon kis méretű digitális erősítők is, amelyek gyakorlatilag bárhová elrejthetők, és ideális eszközként szolgálnak a hangszórók teljesítményének és minőségének növelésére. Ahogy a hangszórók hangminősége iránti igény növekszik, az erősítők minősége és ára egyenes arányban nő, ezért célszerű gondosan összepárosítani ezeket a fontos alkatrészeket. A legtöbb mai hangszórót erősítőhöz lehet csatlakoztatni, csak az egészen egyszerű hangszóróknak nincs értelme. Ezért a rendszerint 28 000 Ft feletti árkategóriájú, legalább 60 W RMS teljesítményű hangszórók általában alkalmasak erősítőhöz való csatlakoztatásra. Ha a legtöbbet szeretné kihozni új hangszóróiból, javasoljuk, hogy vásároljon egy integrált DSP-processzorral rendelkező erősítőt, vagy adjon hozzá egy DSP-processzort az erősítőjéhez. A processzor teljes körű ellenőrzést biztosít a jármű hangrendszere felett, amelyet tökéletesen az Ön igényeihez igazíthat. A DSP processzoron pontosan beállíthatja a kapcsolókat, az időfrekvenciákat, a fázisokat, a meredekséget és a részletes kiegyenlítőt. Érdekes módon még az olcsóbb hangszórók is képesek jelentősen felülmúlni még a többszörösen drágább hangszórókat is, amelyeket csak egy DSP nélküli erősítőhöz csatlakoztatnának, a DSP-beállításoknak köszönhetően.

Ne felejtse el az ajtó szigetelését 

A hangszórók cseréjekor mindig javasoljuk, hogy az ajtót alaposan hangszigetelje. Még a legjobb minőségű hangszórók sem fognak teljes mértékben teljesíteni ajtócsillapítás nélkül, és valószínűleg a hangszórók működése által okozott műanyag nyikorgásokat és rezonanciákat is tapasztalni fog. És hogyan működik ez az ajtócsillapítás? Először is rezgéscsillapító anyagot viszünk fel az ajtó külső fémlemezére, amely merevíti a vékony ajtólemezt, és megakadályozza ennek a területnek a rezgését. Ezután második rétegként csak a hangszóró mögött alkalmazzuk a Comfortmat Tsunami akusztikai anyagot. Ez biztosítja a hangszóró mögötti állóhullámok elnyelését, ami a középső mélyhangszórók hangzásának javulását eredményezi. Ezután újra felvisszük a rezgéscsillapító anyagot az ajtó belső fémlemezére. Ez a réteg a legtöbb járművön kulcsfontosságú, mivel kitölti az ajtón lévő lyukakat, és merevíti az ajtónak ezt az általában nagyon domború részét. Ez egy zárt hanggátat hoz létre a hangszórók számára, és különösen kiemeli a mélyközépsugárzók basszus komponensét. A mellékhatás az, hogy minimalizálja a rezgéseket és mindenféle zajt, amely zavarhatja a zenei élményt az autóban. Javasoljuk továbbá a műanyag ajtópanelek hangszigetelését olyan anyaggal, amely elnyeli a zajokat, és megakadályozza a műanyag kárpitozás nyikorgását. Az ajtók hangszigeteléséről szóló cikkünkben minden információt megtalál, amire szüksége van ahhoz, hogy ne csak hangszigetelje, hanem hangszigetelje is a jármű ajtaját.

Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hasonló cikkek

Comfortmat Premium Dark minirecenzióban
Közelebbről megnéztük a prémium Dark termékcsalád népszerű Comfortmat rezgéscsillapító anyagát, amely rendkívül hatékony és rendkívül könnyű. Bővebben cikkünkben.
Teljes cikk
Új high-end Morel hangszórók a nagyító alatt
Hosszú várakozás után végre felraktároztuk az izraeli high-end hangrendszergyártó összes újdonságát és megírtuk első benyomásainkat a legérdekesebb modellekről.
Teljes cikk

Hozzászólások a cikkhez