Fiókom

Hogy válasszunk festék védelmet a télre?

Közeleg a tél, és itt az ideje, hogy felkészítse autója fényezését a hosszú téli szezonra. Cikkünkben kitérünk arra, hogy miért érdemes télen is védeni autója fényezését, mi a különbség a nyári és a téli hónapokra alkalmas termékek között, és végül, de nem utolsósorban kiválasztjuk a legtartósabbakat, amelyekkel tavaszig megvédheti autója fényezését.

Miért védjük a fényezést (nem csak) télen?

Kezdjük a klasszikusokkal. Azok, akik rendszeresen ápolják az autójuk fényezését, nemcsak nyáron, hanem télen is tisztán akarják tartani. A magas fényesség, a gyors vízelvezetés és a szép gyöngyözés (beading) a különböző festékvédők fő előnyei közé tartoznak. Ennél is fontosabb azonban az a tény, hogy télen a fényezés a munka többszörösét kapja, ezért nem szabad megfeledkezni róla, még akkor sem, ha az autó valószínűleg a legtöbbször piszkos lesz. Az utak tele vannak sóval, mindenféle vegyszerrel és egyéb szennyeződéssel, amelyek gyorsan felhalmozódnak a fényezésen. Ez az út mocska szó szerint felemésztheti a védtelen fényezést, és kisebb-nagyobb károkat, többek között korróziót okozhat. A festékvédelem elkerüli mindezeket a kockázatokat, és a már említetteken kívül más előnyöket is kínál, például a sokkal könnyebb karbantartást. A védett fényezés valójában lehetővé teszi a só és más, a fényezésen rendszeresen megjelenő vegyi anyagok könnyű lemosását és leöblítését, amelyeket el kell távolítani a fényezésről. Gyakran elegendő az aktív hab vagy csak egy erős vízsugár, és nem kell több tucat percet a hidegben vacogva töltenie a háza előtt vagy a kézi autómosónál egy hagyományos autómosás során. A festés előkészítése is sokkal könnyebbé válik a nyárra. A tél után kevésbé lesz koszos, a szennyeződéseket könnyebb lesz eltávolítani, és a fényezés fertőtlenítése és az azt követő viaszolás is lényegesen kevésbé lesz igényes. Ne feledje azonban, hogy bármilyen hosszú távú festékvédő felhordása előtt a festékréteget fertőtleníteni kell, és tökéletesen elő kell készíteni. Ezért most van itt az ideális idő a festékvédelem felhordására, mivel még nincs elég hideg ahhoz, hogy a folyamat kellemetlenné váljon. A legmegfelelőbb téli festékvédelem a szintetikus és hibrid viaszok, a tömítőanyagok vagy a kerámia festékvédelem. Most nézzük meg közelebbről az egyes védelmi típusokat. 

Szintetikus és hibrid viaszok 

A viaszok az első és valószínűleg a legnépszerűbb módja a fényezés védelmének. Télen azonban el kell felejtenie a hagyományos természetes viaszokat, legalábbis ha nem akarja egy télen többször is viaszolni az autóját. Bár a természetes viaszok nyújtják a vizuálisan legérdekesebb eredményt, nyáron körülbelül három hónapig tartanak, télen pedig a zordabb körülmények miatt még kevesebb ideig. Egy másik cikkünkben az összes viasztípus összehasonlítását olvashatja, de rögtön eláruljuk, hogy télen elsősorban a szintetikus vagy hibrid viaszokat érdemes választani. A szintetikus viaszok sokkal tartósabbak, és megfelelő alkalmazással és utókezeléssel akár egy évig is megvédhetik autója fényezését. És lényegesen ellenállóbbak az agresszív vegyszerekkel szemben is, amelyek télen mindenütt jelen vannak. Az egyik legnépszerűbb szintetikus viasz a japán Soft99 Fusso Coat, amelyet nemrégiben továbbfejlesztettek, és a jelenlegi változat nemcsak tartósságával, hanem könnyű alkalmazhatóságával is kitűnik. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a hibrid viaszokat sem, amelyek sokak számára még érdekesebb választást jelenthetnek. A hibrid viaszok természetes és szintetikus anyagokból állnak, és mindkét lehetőség legjobb tulajdonságait ötvözik. Ezek különösen a mély fény és a fokozott tartósság. Ez utóbbiak száma több mint fél évet is elérhet, ami a télre elegendő. Ezek közé tartozik a legkelendőbb Bilt Hamber Double Speed-Wax, amellyel még télen is tökéletes tapasztalataink vannak, és természetes összetevőinek köszönhetően Ön is értékelni fogja "nedvesebb" és mélyebb fényét. Egy utolsó tipp. Napjainkban a "kerámiák" rendkívüli sebességgel hódítanak, és a piacon megjelennek a szilícium-dioxidot, azaz SiO2-t tartalmazó viaszok is. Ennek természetes viasszal való kombinálása még nagyobb tartósságú és a teljes kerámiavédelemhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező terméket eredményez. Az eredetileg Skóciából származó Infinity Wax hibridviaszok pontosan ilyen termékek, és egyedülálló képességeik miatt nem csak téli, hanem nyári fényezésvédelemre is ajánljuk megfontolásra. A viaszolásról és a festék előkészítéséről mindent elolvashat "Az autó viaszolása" című másik cikkünkben, amelyet ajánljuk, hogy olvasson el. 

Sealantok

A sealantok egy másik lehetőség a festék téli védelmére. Ezek teljes egészében szintetikus polimerekből állnak, és még a szintetikus és hibrid viaszoknál is jobban ellenállnak a vegyi anyagoknak, a sónak és a szélsőséges hőmérsékleteknek. Ez azonban a sealant típusától és különösen annak összetételétől függ. Két-három hónapos védelmi idővel rendelkező spray-sealantokat kínálunk, amelyek nem tartanak ki egész télen, valamint nagyon tartós sealantokat, amelyek akár egy évig is kitartanak. A tartós sealantok természetesen nemcsak télen, hanem egész évben használhatók, és ideálisak azok számára, akiknek kényelmetlen a rendszeres viaszolás vagy a kevésbé tartós fényvédő gyakori alkalmazása. Folyékony formájuknak köszönhetően könnyebb a felvitelük, és az időjárási viszonyoktól vagy vegyi anyagoktól való védelem mellett természetesen kiváló hidrofóbia, gyöngyözés és magas fényesség is elérhető, akárcsak a viaszok esetében. Bár nem olyan látványosak, mint a viaszok, a legfinomabb tömítőanyagok megközelítik azokat. Az egyik ideális téli tömítőanyag a Sam's Detailing Hybrid Sealant, amelyet kifejezetten a téli fényezés védelmére terveztek. Folyékony formulájának és a képen látható, szintén a Sam's Detailingtől származó nagyszerű applikátornak köszönhetően a felvitel nagyon egyszerű. A kerámia népszerűsége a tömítőanyag-készítményekben is tükröződik, és egy másik nagyon érdekes termék a Fictech francia autókozmetikai gyártó kerámia tömítőanyaga. Az egyszerűen csak Fictech One-nak nevezett festékvédő nagy arányban tartalmaz SiO2-t (szilícium-dioxidot), amely lehetővé teszi a fényezés körülbelül 6 hónapig tartó védelmét. Mivel a 100 ml-es kiszerelés két alkalomra elegendő az egész autóra, akár nyáron is használhatja. Egy másik lehetőség a hosszú távú védelemre az Infinity Wax Glass Canopy Liquid Sealant, amely magas SiO2-tartalmának és folyékony üvegének (poli tetra fluor etilén) köszönhetően akár 1 évig is eltartható, ráadásul extrém fényt és a kerámia védelemhez hasonló hidrofób tulajdonságokat biztosít a festéknek, amelyről bővebben a cikk utolsó részében írunk.

Kerámia festékvédelem

Ebben a cikkben már többször említettük a kerámiafesték-védelmet, amely egyre népszerűbbé válik. Nem csoda, hogy a SiO2 hozzáadása a viaszhoz, a tömítőanyaghoz vagy akár az autósamponhoz egyedülálló tulajdonságokat és különösen jelentősen nagyobb tartósságot biztosít a termékeknek. A legérdekesebb nemcsak a téli, hanem különösen a sokéves festékvédelem szempontjából természetesen maga a kerámia védelem. Ez tartalmazza a legnagyobb mennyiségű tiszta szilícium-dioxidot (SiO2), ami hosszú távú tartósságot, rendkívüli víz- és szennyeződéstaszító képességet és még mérsékelt mechanikai karcállóságot is eredményez. A kerámia felhordása után a festéken egy mindössze két-három mikron vastagságú, átlátszó bevonat képződik, amely rendkívül ellenálló. A legkelendőbb Carbon Collective Oracle kerámiavédelem esetében ez átlagosan 2-3 év. Ez idő alatt a festék védve van a savas esőtől, az UV-sugaraktól, a vegyi anyagoktól, a sótól, a szerves és a szervetlen szennyeződésektől. Ráadásul a lakknak olyan irreális tükörfénye lesz, amely felülmúlhatatlan. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem kell olyan mértékben ápolni az autó fényezését, nincs szükség rendszeres viaszolásra, és elég egy jó minőségű, pH-semleges samponnal történő mosás is. Ha a mosás után karbantartja a fényezést, például kerámia detailerrel, akkor még hosszabb védelmet kap, mint amit a gyártó állít. Mivel a kerámiabevonat hatására jelentősen kevesebb szennyeződés rakódik le, és a fényezés öntisztulóvá válik, az autó későbbi karbantartása is könnyebbé válik. Ha a jármű csak enyhén szennyezett, akkor gyakran csak egy erős vízsugár elegendő a karosszéria kielégítő lemosásához. Ezenkívül a kerámia extrém hidrofób tulajdonságai miatt minden víz azonnal lefolyik a festékről, ami könnyű és gyors száradást eredményez. A kerámiafesték-védelem hátránya, hogy a festéket tökéletesen elő kell készíteni. Bár ez a cikkben említett összes festékvédőre vonatkozik, és nem lehet akadálya az alkalmazásnak, a hibás festék esetében javasoljuk, hogy a festéket gépi polírozással csiszolják, hogy tökéletes legyen az alap, és a kerámiavédelem úgy működjön, ahogyan kell. Míg a kerámiavédelem felhordása időigényesebb, és gyakran egy egész hétvégét vesz igénybe, Ön tökéletes és - ami a legfontosabb - valóban tartós fényezésvédelemmel és kivételes megjelenéssel jutalmazza autóját. 


Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hasonló termékek

Bilt Hamber Double Speed-Wax (250 ml)Bilt Hamber Double Speed-Wax ellenálló hibrid viasz (250 ml)TippFrissítveGyors előnézet (161 értékelés)ellenálló hibrid viasz karnauba tartalommal, 6-8 hónap tartósság, 250 ml 11.650 FtRaktáronFictech One (100 ml)Fictech One kerámia védelem (100 ml)TippFrissítveGyors előnézet (7 értékelés)kerámia védelem, 1 év tartósság (2 x 6 hónap), 100 ml9.480 FtRaktáronSoft99 New Fusso Coat 12 Months Wax Dark (200 g)Soft99 New Fusso Coat 12 Months Wax Dark szintetikus viasz (200 g)-25 %TippGyors előnézet (47 értékelés)szintetikus viasz a sötét színű fényezéshez, 12 hónap tartósság10.870 Ft14.490 FtRaktáronPurestar Plush Buffing TowelPurestar Plush Buffing Towel Mikroszálas törölközőTippGyors előnézet (198 értékelés)kiváló mikroszálas törölköző, 40 x 40 cm, súly 580 gsm, szürke színű2.980 FtRaktáronSam's Detailing Wax ApplicatorSam's Detailing Wax Applicator applikátor a viaszraTippGyors előnézet (21 értékelés)kényelmes, kör alakú applikátor a viasz felvitelére3.650 FtRaktáronCarbon Collective kerámia festékvédő készlet gépi polírozás utánCarbon Collective kerámia festékvédő készlet gépi polírozás után-21 %TippGyors előnézet (6 értékelés)kerámia festékvédő készlet gépi polírozás után33.320 Ft41.930 FtRaktáronCarbon Collective Application KitAlkalmazáskészlet a Carbon Collective Application Kit kerámia bevonathozTippGyors előnézet (34 értékelés)applikációs habszivacs 10 x 10 cm-es kendővel (5 db-os csomag)2.980 FtRaktáronCarbon Collective Oracle Inorganic Ceramic Coating (30 ml)Carbon Collective Oracle Inorganic Ceramic Coating kerámia bevonat (30 ml)TippGyors előnézet (14 értékelés)minőségi kerámia bevonat, védelmi idő 3 évig, keménység 3,5H, 30 ml28.170 FtRaktáronInfinity Wax Primo Wax (50 ml)Infinity Wax Primo Wax (50 ml) viasz-30 %TippFrissítveGyors előnézet (38 értékelés)luxus hibrid viasz SiO2 tartalommal, 6-10 hónapos védettség, 50 ml8.510 Ft12.150 FtRaktáron

Hasonló cikkek

Az autó belső részének tisztítása
Útmutató a műszerfal és a jármű belső részeinek egyéb matt hatású műanyagainak tisztítására.
Teljes cikk
A szélvédő tökéletes tisztítása
Nem tudja, hogyan kell megfelelően ápolni és egyszerűen tisztítani autója szélvédőjét? Ebben a cikkben megtanítjuk Önnek.
Teljes cikk
Az autó viaszolása
Leírtuk az autó festékének viaszolásának lépéseit a mosással, a festék dekontaminálásával és a viaszolás előszítésével együtt.
Teljes cikk
A kerámia védelem alkalmazása az autó kerekeire
Maximális védelmet szeretne autója alumínium kerekeire? A kerámiavédelem taszítja a szennyeződéseket, a vizet és véd a kisebb karcolások ellen. Bővebb információkat a cikkünkben olvashat.
Teljes cikk
Karnauba vagy szintetikus viasz?
Nem tudja, milyen viaszt válasszon, és milyen jellemző tulajdonságai vannak az egyes viasztípusoknak? Cikkünkből mindent megtudhat, amit tudnia kell.
Teljes cikk
Viasz, sealant vagy kerámia festék védelem?
A piacon több féle lehetőség létezik az autó festékének védelmére, mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, előnyei és hátrányai is. A cikkünkben megtudhatja, hogy lehet a legjobban védeni az autó fényezését.
Teljes cikk
Autómosás megfelelően és kíméletesen
A megfelelő autómosási eljárás fontos a tiszta, fényes és karcmentes festékhez, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan moshatja le kíméletesen, száríthatja meg és tuningolhatja fel tökéletesen az autóját
Teljes cikk
A folyékony ablaktörlők felvitele az ablakra
A folyékony ablaktörlők erősen taszítják a vizet és a szennyeződéseket, segítenek az ablakok tisztán tartásában és lehetővé teszik az esőben történő vezetést ablaktörlők nélkül. A cikkben megtudhatja, hogyan kell helyesen alkalmazni a terméket.
Teljes cikk

Hozzászólások a cikkhez