Fiókom

Hogyan hallgassunk zenét nagy felbontásban (Hi-Res Audio) az autóban?

 
A zenehallgatás Hi-Res Audio formátumban, ha nagy felbontású zenét szeretne, az egyik legújabb trend, és ennek jó oka van. Egy nagy felbontású zenei felvétel pontosan úgy szól, ahogyan a művész a stúdióban rögzítette, és még lényegesen jobb minőségű, mint amit a klasszikus CD-kről ismerünk. Ezzel szemben a tömörített mp3 fájlok, amelyekkel az internet és a különböző streaming platformok tele vannak, hallhatóan veszítenek a hangminőségből és rengeteg részletből. Ha van Hi-Res formátumú zenei gyűjteménye, akkor talán azon gondolkodik, hogyan játszhatná le ezeket a fájlokat az autójában, ideális esetben a minőségromlása nélkül. Ebben a cikkben mindent megtudhat a Hi-Res fájlokról és arról, hogyan hallgathatja meg őket.

Mit is jelent valójában a Hi-Res Audio?

Ahogy a bevezetőben már említettük, a Hi-Res Audio a CD-nél vagy az MP3-nál magasabb mintavételi frekvenciával veszteségmentes hangminőséget biztosít. Az elméletnél maradva, a magasabb mintavételi sebesség több mintát dolgoz fel másodpercenként, amikor az eredeti analóg jelet digitálisra konvertálja. Az eredeti stúdiófelvétel 192 kHz-es és 24 bites mintavételi frekvenciával rendelkezik, és a 9 216 kb/s-os bitrátával átvitt nagy mennyiségű adat miatt ezt követően alacsonyabb minőségű CD-váltóra, nevezetesen 44,1 kHz/16 bites, 1 411 kb/s-os bitrátával tömörítik. Bár az adatmennyiség több mint hétszer kisebb, a hang még mindig viszonylag jó minőségű. A tömörített mp3-fájloknál azonban komoly minőségi probléma lép fel, mivel a tömörített mp3-fájlok bitrátája nagyon alacsony (legfeljebb 320 kb/s), ami majdnem 29-szer alacsonyabb, mint az eredeti felvételé. Az ilyen módon tömörített zenéket gyakran megtaláljuk az olyan streaming-szolgáltatásoknál, mint a népszerű Spotify, az iTunes vagy az Amazon, és nem biztos, hogy felfogjuk, mennyi fontos részletről maradunk le a hallgatás során. A bitráta az egyik fő befolyásoló tényező, amely a hangminőség romlását okozza. Ez alacsonyabb dinamikában, lágyabb mélyfrekvenciás válaszban, gyenge hangzású ütőhangszeres cintányérokban, de mindenekelőtt számos részlet elvesztésében nyilvánul meg. Szerencsére az igényes zenehallgatók számára elérhetőek a nagy felbontású zenék, amelyek a lehető legjobb hangminőséget kínálják. A legnépszerűbb veszteségmentes formátum ma a FLAC, amelyet a DSD, az MQA, valamint az Apple AIFF és ALAC formátumai követnek. A FLAC fájlokat leggyakrabban 96 kHz-es és 24 bites mintavételi frekvenciával hallgathatjuk, de a 192 kHz-es és 24 bites is kivétel. Vagyis pontosan abban a minőségben, amelyben a szerző a stúdióban rögzítette a dalt. Ha nagy felbontásban játssza le kedvenc zeneszámát, hirtelen olyan részleteket és árnyalatokat fedezhet fel, amelyeket eddig nem hallott. És minél többször játsza le a dalt, annál több új hangot és hangszert fog hallani. A Hi-Res formátumokat úgy tömörítik, hogy nem vesznek el hangadatok, és a fájlok lényegesen kevesebb helyet foglalnak, mint az eredeti felvétel. A legfontosabb, hogy ma már többféleképpen is meghallgatja a zenét nagy felbontásban.

Hogyan lehet nagy felbontású zenét szerezni?

A nagyfelbontású zenehallgatás első lépése az, hogy eldöntse, hogy hogyan szeretné kedvenc zenéit Hi-Res minőségben eljuttatni az autójába. Gyakorlatilag két lehetőség van: saját nagyfelbontású zenei gyűjtemény, amelyet például zenei portálokon való vásárlással szerezhet be, vagy előfizethet valamelyik fizetős streaming szolgáltatásra.

​​1. Tegye hordozhatóvá a zenéjét

Az első módja annak, hogy ne csak az autóban hallgasson nagy felbontású zenét, az ilyen fájlok birtoklása. Hi-Res fájlokat úgy szerezhet be, hogy megvásárolja őket a zenei portálokon, a legnagyobbak közé tartozik a HDtracks, a Qobuz és mások. Vásárláskor több formátum közül választhat, mint például FLAC, WAV, AIFF, ALAC vagy DSD és MQA, 24 bit/44,1 kHz és 24 bit/192 kHz közötti minőségben. Ezután csak töltse fel a fájlokat egy USB-meghajtóra, hordozható Hi-Res lejátszóra vagy okostelefonjára, és máris elérhető közelségbe kerül a nagy felbontású zenehallgatás élménye.

2. Iratkozzon fel valamelyik streaming szolgáltatásra 

Ha a streaming zene rajongój, örülhet. Számos olyan fizetős streaming szolgáltatás van a piacon, amely nagy felbontású zenét kínál. A legelterjedtebbek közé tartozik a Tidal, amely tömörítetlen, veszteségmentes hangminőséget biztosít, és akár 9216 kbps 192 kHz-es és 24 bites mintavételezési frekvenciával is képes streamelni. És nem a Tidal az egyetlen; választhatja például a Qobuz vagy az Amazon Music HD szolgáltatást, amelyek szintén kiváló zenei katalógusokat kínálnak érintetlen, nagy felbontású hanggal. Hozzátesszük, hogy a legnépszerűbb streaming szolgáltatás, a Spotify még mindig nem teszi lehetővé a nagyfelbontású zenelejátszást, és már évek óta várunk a bejelentett Spotify Hi-Fi-re. Reméljük, valamikor a jövőben láthatjuk majd.

Nagy felbontású zenelejátszás az autóban

A fontos kérdés az, hogyan lehet nagy felbontású zenét lejátszani az autóban? Ismét több lehetőség és néhány többé-kevésbé ismert buktató létezik. És ez attól is függ, hogy milyen autórádiója van, mert nem minden készülék rendelkezik a szükséges bemenetekkel és a Hi-Res fájlok lejátszásának képességével. Általánosságban tehát a következő lehetőségek érvényesek.

1. USB bemenet (USB-meghajtó vagy okostelefon csatlakoztatása)

Valószínűleg a leggyakoribb lehetőség. Kedvenc zenéit kompatibilis, nagy felbontású formátumban (általában a már említett WAV vagy FLAC) töltheti fel az USB-meghajtóra. Talán minden mai gyári utángyártott autórádió rendelkezik USB-bemenettel, és ugyanez elmondható a modern gyári fejegységekről is. A legtöbb modern rádió képes a Hi-Res fájlok kezelésére is, de természetesen nem ez a szabály. Az okostelefonját is csatlakoztathatja USB-n keresztül, és a tárolt fájlokat dedikált alkalmazások segítségével lejátszhatja. Ezek közé tartozik a JetAudio az Android telefonokhoz vagy a VOX az iPhone-hoz.

2. AUX bemenet (Hi-Res lejátszó csatlakoztatása)

A második lehetőség a régi és bevált módszer, az AUX bemenet. Azonban nem minden gyári autórádió rendelkezik ezzel. Ha van, akkor ez egy remek lehetőség például egy Hi-Res zenelejátszó csatlakoztatására. Ez rengeteg előnnyel jár, amelyek általában magukban foglalják a szinte bármilyen típusú fájl lejátszásának lehetőségét, a beépített tárolót, a microSD-kártyahelyet, az áttekinthető érintőképernyőt és a csatlakozási lehetőségek széles skáláját. A jobb minőségű lejátszók a legjobb minőségű hangzás érdekében csúcskategóriás DAC-ot (digitális-analóg átalakító) is tartalmaznak. A Hi-Res lejátszó az audiofilok és zenebarátok első számú választása is, akik a fejegység megkerülésével, a lejátszót közvetlenül egy DSP processzorhoz vagy erősítőhöz csatlakoztatva játsszák le zenéjüket, amivel a cikk következő részében foglalkozunk.

3. Android Auto / Apple CarPlay (okostelefon-kapcsolat)

A Hi-Res fájlok lejátszásának érdekes alternatívái közé tartoznak az Android Auto és Apple CarPlay rendszerrel felszerelt autórádiók. Itt nem említjük meg az összes előnyüket, és kizárólag a nagyfelbontású zenelejátszásnál maradunk. Az Android Auto vagy Apple CarPlay alkalmazások vezetékes vagy vezeték nélküli módon csatlakoztatják okostelefonját az autórádióhoz. Ezután az alkalmazásokat a telefonjáról vezérelheti az autórádió kijelzőjén keresztül, ami nagyban megkönnyíti a zenelejátszást. Ez természetesen a már említett JetAudio, VOX vagy az olyan streaming-szolgáltatások, mint a Tidal, Qobuz stb. is használhatóak. Bár úgy tűnhet, hogy a mobiltelefon Bluetooth-on keresztül csatlakozik az autórádióhoz, valójában csak telefonálásra használja a Bluetooth-ot. Valójában a zenelejátszáshoz Wi-Fi hálózatot használ, amely a Bluetooth-szal ellentétben lehetővé teszi a nagy felbontású zene vezeték nélküli átvitelét. 

(4). Mi a helyzet a Bluetooth-szal?

Talán észrevette a zárójeleket a címben, és ez nyilvánvalóan nem elírás. Bár a Bluetooth szuper kényelmes a streaming audio számára, a legtöbb autórádióban benne van, és a technológiája nagyon jól fejlődött a zenéhez, nem alkalmas nagy felbontású zeneátvitelre egy okostelefon vagy lejátszó és egy autórádió között. Ahhoz, hogy a Bluetooth lehetővé tegye a nagy felbontású zeneátvitelt, támogató kodek szükséges, mégpedig mindkét oldalon. Ma azonban nem tudunk olyan autórádióról, amely Hi-Res codec-kel rendelkező Bluetooth-t tartalmazna, mivel az autórádiók túlnyomó többsége és tipikus környezetben a legtöbb okostelefon az SBC codec-kel működik. Ez az alapvető (és világszerte legszélesebb körben használt) kodek, amely a Bluetooth-on keresztüli hangátvitel lehető legalacsonyabb szintjét képviseli. Az átviteli sebesség 192 és 320 kbps között változik, ami egyszerűen nem elég a Hi-Reshez, és a valamivel jobb minőségű MP3 a veszteségmentes FLAC formátumból csettintésre kapható. Ha tehát valóban tömörítetlen zenei élményre vágyik, a Bluetooth nem a megfelelő eszköz. A fentiek ellenére azonban van mód a Bluetooth használatára Hi-Res fájlok lejátszásához, és azt kell mondanunk, hogy ez az egyik legjobb minőségű megoldás. Erről a cikk végén olvashat.

Hogyan biztosíthat optimális feltételeket a Hi-Res fájlok lejátszásához?

Cikkünk második részében a Hi-Res fájlok lejátszási minőségével foglalkozunk. Ha audiofil, igazi zeneimádó, vagy ha egyszerűen csak elolvasott idáig, és érdekli a téma, akkor valószínűleg tudja, hogy a hangminőségnek más buktatói is vannak, nem csak a nagy felbontásnál. A végső hangminőséget ugyanis befolyásolja maga az autó, a hangszórók elhelyezése, a fejegység és jelének minősége, a beszerelt hangszórók és egyéb alkatrészek, és nem utolsósorban az út környezeti zaja. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az alábbi pontok nem jelentik azt, hogy a hallgatáshoz elengedhetetlenek. Ezek nélkül is lényegesen jobb minőségű, nagy felbontású zenét élvezhet, és a gyári hangszórókkal észreveheti a különbséget. Ezek csupán a mi ajánlásaink a Hi-Res fájlok maximális kihasználásához.

1) A nagy felbontású audióhoz alkalmas komponensek telepítése

A Hi-Res fájlok minősége összefügg a hangkomponensek minőségével, és bizonyára nem meglepő, hogy a gyári vagy alap hangszórókon nem fog mindent hallani, amit a nagy felbontású zene nyújtani tud. Ezért a hangszórók cseréjét és egy erősítő, subwoofer vagy DSP-processzor beszerelését mindenképpen érdemes legalább megfontolni. Ha pedig tényleg komolyan gondolja a hangzást, akkor érdemes olyan komponenseket is választani, amelyek felkészültek a nagyfelbontású hangzásra. Kereshetünk egy analógiát az otthonunkban. Ha szeret nagyfelbontású filmeket nézni, akkor valószínűleg olyan tévéje is van, amelynek képernyőfelbontása ezt lehetővé teszi (ideális esetben 4K). És hasonló a helyzet az autós hangrendszerek esetében is. A minőségi gyártók manapság arra összpontosítanak, hogy továbbfejlesszék az audiokomponenseket, és olyan termékeket kínáljanak, amelyeket a nagy felbontású hangzás figyelembevételével terveztek. A hangszórók például szélesebb frekvenciaválasztékkal rendelkeznek, és bár ezek a tartományok az emberi hallás határán vannak, ezek a kibővített frekvenciák kiemelik a hallgatott zene hangminőségét, és további részleteket biztosítanak, amelyek hozzájárulnak a zenei élményhez az autóban. A hangszórók szintén szélesebb, körülbelül 10 és 30 ezer Hz közötti frekvenciaválaszt kínálnak, hogy a lehető legjobb eredményt kapja a hangszóróktól.

2) DSP processzor hozzáadása egy audiorendszerhez

Az autó belseje nem ideális az akusztika szempontjából, amint azt az autóhangzásról szóló következő cikkünkben részletesebben is megtárgyaljuk. Maguknak a hangszóróknak a helyzete és a hallgatótól való különböző távolságuk mellett a hangot nagyban befolyásolják a hangszóróktól az emberi fülig vezető útjában lévő akadályok is. Sok autógyártó az audiorendszer általános hangzását kiegyenlítéssel is kiegyensúlyozza, hogy a rossz minőségű gyári hangszórók jobban szóljanak. A rendszer cseréje után aztán olyan problémákba ütközik, amelyeket sikeresen kiküszöbölhet, vagy legalábbis enyhíthet egy DSP processzor beszerelésével. Ezen a hangzás részletesen beállítható, a jelkésleltetések beállításától kezdve a különböző szűrőkön és szinteken át a parametrikus equalizerig, amelyet a szakemberek a hangszórók frekvenciaválaszának mérésével együtt használnak. A DSP-processzor mérésével, majd beállításával a hangszórók lineáris frekvenciaválaszát kapjuk meg, ami lehetővé teszi a természetes kifejezést és a (nem csak) nagy felbontású fájlok maximális élvezetét.

3) A környező zaj szigetelése

Lehet, hogy most a homlokát veregeti, és azt kérdezi, hogy mi a fenéért hallgatna Hi-Res zenét az autóban, egy olyan környezetben, ahol elég sok zaj van? Egy olyan környezetben, ahol autópálya sebességnél nem élvezheti a nagy felbontású hangzás teljes előnyeit? Először is, rögtön az elején szögezzük le, hogy a magasabb minőségű zenefájlok még az összes útzaj és belső rezgés ellenére is jobban szólnak, mint a gyengébb minőségűek. A különbség valóban óriási. Ráadásul a hangerőt bármikor jobbra állíthatja, így nagyobb hangerőn élvezheti a zenét, ahol a Hi-Res esetében nem hallja a hangszórókból áradó fülsértő tömörített hangot. Egy másik fontos szempont azonban az is, hogy a jármű környezetét szigetelő anyagokkal is javíthatja, hogy kiküszöbölje a környezeti útzajt. Ez hasonló hatással lehet az eredményül kapott hangminőségre, mint az autójába beszerelt audiokomponensek. Akik pedig időről időre követnek minket, tudják, hogy szorosan a járművek hangszigetelésére szakosodtunk. Egy jól hangszigetelt autó tehát nemcsak az utazás kényelmét növelheti, hanem az adott autó hangrendszerét is kiemelheti.

 A fejegység megkerülése a maximális, nagy felbontású hangminőség érdekében

Egy utolsó megjegyzés a valóban veszteségmentes hangzáshoz a lehető legjobb minőségben. Az audiofil fül számára gyakorlatilag szükséges lépés, amely általában a gyári fejegységekre és a gyengébb minőségű utángyártott autórádiókra vonatkozik. Valójában az összes fent említett nagy felbontású zenefájl-lejátszási lehetőséget többé-kevésbé maga az autórádió befolyásolja hangzásilag. Elsősorban magának az autórádiónak és belső alkatrészeinek a minősége, de a jel minősége is, amely - különösen a gyári egységeknél - gyengébb minőségű, és befolyásolhatja a végső hangélményt. A hangzás még nagyobb torzulását a kiegészítő gyári audiorendszerek biztosítják, amelyek a kiegyenlítéssel és egyéb beállításokkal olyan mértékben torzítják a hangot, hogy azt bizonyos esetekben még a DSP processzor sem tudja korrigálni. Az egyetlen és legjobb megoldás a keletkező hangzásra az, ha a fejegységet teljesen megkerüli, és a hangot közvetlenül a DSP processzorra vagy erősítőre küldi. A gyakorlatban egy Hi-Res lejátszó vagy egy okostelefon a hangforrás, és több fontos feltételt kell betartani. Figyelembe kell venni azonban egy bizonyos hátrányt is a lejátszón, okostelefonon vagy a DSP-processzor távvezérlésén keresztül történő vezérlés formájában. A hangzás azonban kétségtelenül megéri.

Kábelcsatlakozás

A legegyszerűbb, legmegbízhatóbb és mindenekelőtt a legjobb módja a Hi-Res lejátszó és a DSP processzor vagy a beépített DSP processzorral rendelkező erősítő összekapcsolásának a kábel. Ez biztosítja a valóban veszteségmentes hangátvitelt a Hi-Res fájl minőségével megegyező minőségben. Leggyakrabban optikai vagy koaxiális kábelt használunk a szóban forgó elektronikához való csatlakozáshoz.

Bluetooth-kapcsolat

Fentebb említettük, hogy a Bluetooth nem alkalmas nagyfelbontású zenelejátszásra, de van egy kivétel. Mégpedig olyan, amely a Bluetooth-ot az egyik legjobb lejátszási lehetőséggé teszi helyette. Az okostelefonnak vagy a Hi-Res lejátszónak rendelkeznie kell nagy felbontást támogató Bluetooth kodekekkel (aptX HD, aptX Adaptive, aptX Lossless, LDAC), és ugyanez vonatkozik a DSP processzor vagy erősítő Bluetooth-moduljára is. Az említett kodekek szinte minden kiváló minőségű Hi-Res lejátszóban és a mobiltelefonokban is egyre nagyobb számban megtalálhatóak. Legalábbis az LDAC kodek, amely 24 bites minőségben, 96 kHz-en és háromféle sebességgel - 990, 660 és 330 kbps - lehetővé teszi a streaminget, a legtöbb mobiltelefonban megtalálható. Sajnos az Apple kivételt képez, mivel még mindig hűséges a saját AAC kodekjéhez, amely jelenleg az iOS által támogatott legerősebb kodek, 250 kbps maximális bitrátával. És sajnos ez nem elég a Hi-Reshez. Androidos telefonokon a fent említett Hi-Res kodekek szintén nem működnek automatikusan, azokat a fejlett fejlesztői beállításoknál kell aktiválni, különben továbbra is az alap SBC kodeken keresztül fog zenét lejátszani, amely a Hi-Res fájlokat normál mp3-akká tömöríti. A Hi-Res minőségű Bluetooth-kapcsolatot jelenleg a legjobb gyártók - például a Zapco, az Audison és a Helix - DSP-processzorai és erősítői kínálják, amelyek Bluetooth-modulokat kínálnak a vezeték nélküli kapcsolathoz. Ezek a modulok lehetővé teszik a nagy felbontású zenelejátszást még az egyébként nem megfelelő Bluetooth-on keresztül is.

A hang beállítása egy adott eszközre

Ha arról beszélünk, hogy megpróbáljuk kihasználni a Hi-Res fájlok teljes potenciálját, és az autóba megfelelő berendezés van beszerelve, megfelelően hangolt DSP processzorral, akkor még egy utolsó fontos információt kell megemlítenünk. Mint már említettük ebben a cikkben, a gyári készülékeket gyakran jelentős kiegyenlítési és egyéb hangtorzító hatások érik, amelyeket a DSP-processzoron található parametrikus kiegyenlítővel lehet korrigálni a hangszórók frekvenciaválaszának mérése alapján. Ha azonban külső lejátszó vagy okostelefon kerül a rendszerbe, akkor meg kell mérni a hangszórók frekvenciaválaszát, és a mérések alapján kell beállítani a hangzást ehhez a további forráshoz. A tapasztalat azt mutatja, hogy a végső konfiguráció általában teljesen más, ezért nagyon fontos, hogy végigmenjünk ezen a folyamaton. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy választhatunk egy előre beállított hangbeállításokat tartalmazó, a gyári autórádióhoz való hangbeállítást, és egy második előre beállított hangbeállítást például egy mobiltelefonhoz, amely a telefon csatlakoztatásakor automatikusan aktiválódik. Ez az egyetlen módja annak, hogy valóban élethű hangzást biztosítsunk az autóban, és elengedhetetlen, hogy kb. 2-3 óra extra hangbeállítást biztosítsunk, ha egy lejátszót vagy okostelefont adunk hozzá az audiorendszerhez.

Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hasonló cikkek

Hogyan válasszunk high/low jelátalakítót?
Ha erősítő beépítését tervezi egy gyári rendszerbe, szüksége lesz egy magas/alacsony átalakítóra. A cikkből megtudhatja, hogyan működnek az átalakítók, és még többet.
Teljes cikk
Hogyan válasszunk megfelelő erősítőt az autónkba
Az erősítő lehetővé teszi a hangszórók nagyobb teljesítményét, jobb hangminőséget vagy subwoofer telepítését. Cikkünkben a megfelelő választástól kezdve az erősítők összes jellemzőjéig mindent részletesen leírunk.
Teljes cikk
Hogyan válasszunk hangszórót az autóba?
Ha nem ismeri az autós hangszórók széles választékát, valamint alapvető jellemzőiket és paramétereiket, ez a cikk az Ön számára készült, hogy segítsen választani.
Teljes cikk

Hozzászólások a cikkhez