Fiókom

Hogyan lehet gyorsan és biztonságosan eltávolítani a madárürüléket a festékről?

Biztos vagyok benne, hogy Ön is ismeri. Lemossa az autót, és ha nem kezd el esni az eső, valami rosszabb fog történni. Amikor visszaérünk az autóhoz, madárbarátaink üdvözletét találjuk a festéken, ürülék formájában. És gyakran nem ez az egyetlen kiegészítője autója gyönyörűen tiszta fényezésének. Ilyen helyzetben a legfontosabb, hogy a megszáradt ürüléket a lehető leggyorsabban eltávolítsuk. Ebben a cikkben egy népszerű amerikai autókozmetikai gyártó termékére összpontosítunk, amely a Poorboy's Bird Sh#t Remover nevet viseli. Ezt közvetlenül a madárürülék eltávolítására tervezték, és ami a legfontosabb, rendkívül gyorsan működik, és másodpercek alatt mélyen eltávolítja a madárürüléket. Használhatja festékre, üvegre, műanyagra vagy akár krómra is, és ami a legfontosabb, rendkívül kíméletes a viaszhoz vagy a tömítőanyaghoz. Ezt a terméket használhatja a kátrány, a fa nedvének és különösen az elpusztult rovarok maradványainak eltávolítására is, amelyek a madárürülékhez hasonló károkat okozhatnak. Használata ezért sokoldalúbb, és elég gyakran fogja használni.

Miért olyan veszélyes a madárürülék?

A madárürülék erősen maró hatású anyagokat és savakat tartalmaz, amelyek a festékréteget egészen az alapig károsíthatják, és csúnya foltokat hagyhatnak. Maga az ürülék azonban általában nem jelent akkora problémát a festékre nézve, csak akkor, ha napfénnyel kombinálódik. A lakk közvetlen napfényben gyorsan felmelegszik (a sötét lakkok esetében még intenzívebben), és különösen nyáron, nagyon magas hőmérsékleten a napfényben elkezd puhulni. Másrészt az ürülék lassan megkeményedik, a lakk lehűléskor egyesül az ürülékkel, és a felmelegedett lakk miatt lassan oldódó agresszív savas anyagok bejutnak a lakk szerkezetébe. Ezután kezdődik a játék az idővel. Minél tovább hagyja az ürüléket a festékrétegen, annál nagyobb a kárveszély. Gyakran minden óra számít, ezért soha ne késlekedjen az ürülék eltávolításával, különösen nyáron. Nagyon gyorsan előfordulhat, hogy az agresszív anyagok eljutnak az alapfestékig, és a károsodást már nem lehet eltávolítani még a fényezéssel sem. Az idő tehát a legfontosabb tényező, de ugyanilyen fontos a megfelelő termék és eljárás kiválasztása az ürülék eltávolítására. Mindezt a következő sorokból megtudhatja.

Hogyan lehet tehát biztonságosan eltávolítani az ürüléket?

Először is, soha ne tisztítsa szárazra a megszáradt ürüléket, és használjon olyan termékeket, amelyek legalább részben feloldják az ürüléket és kenik a festéket. Az ürülék elég hatékonyan eltávolítható a megfelelő, kielégítő tisztító és kenő képességekkel rendelkező külső felületkezelő detailerekkel, azonban a leggyorsabb és legbiztonságosabb módszer az eltávolítására már régóta a bevezetőben említett Poorboy's Bird Sh#t Remover, amelyet ajánljuk az autókozmetikumok gyűjteményébe. A Poorboy's-nál megszokott, hogy szinte minden külső és belső szennyeződésre vagy ápolásra van egy speciális termékük, és ez a madárszarral sincs másképp. A Bird Sh#t Remover speciális formulával rendelkezik, amely rendkívül gyorsan lebontja a madárürüléket, és másodpercek alatt elválasztja a festéktől. Maga a tisztítás tehát nagyon egyszerű, és mint az amerikai autókozmetikai gyártó legtöbb termékénél, árnyékban és napon is dolgozhat. A Poorboy termékén kívül szüksége lesz egy jó minőségű, hosszabb szőrű mikroszálas kendőre is. Ezeknek a tanoncoknak a Purestar Plush Edgeless törlőkendőt választottuk, amely nagyon puha, és a szegély nélküli kialakításának köszönhetően nagyon kíméletes a festékhez. A Bird Sh#t Remover magas kenőképességgel rendelkezik, így egy minőségi törlőkendővel kombinálva még egy piszkos járművön sem kell attól tartania, hogy megkarcolja a fényezést. Csak fújja a terméket az ürülékre, és hagyja rajta néhány másodpercig. Ha az ürülék már több órája vagy akár napok óta a festékrétegen van, javasoljuk, hogy hagyja rajta hosszabb ideig. Nem kell aggódnia semmilyen mellékhatás miatt, a Bird Sh#t Remover rendkívül kíméletes mindenféle felülettel és festékvédelemmel, beleértve a természetes viaszokat is. A felhordás után egy mikroszálas ruhával egy mozdulattal törölje le az ürüléket. Nincs szükség nyomásra, és általában nincs szükség újratisztításra. Akár a Bird Sh#t Remover-t, akár egy megfelelő külső felületkezelőt használ, soha ne kímélje túl őket, és gondoskodjon arról, hogy a festékréteg kellőképpen kenve legyen. Ez az egyetlen módja annak, hogy a szennyeződések ne karcolják össze a fényezést. 

Megelőzés és teendők festékkár esetén

A fák alatti parkolás elkerülése részleges megoldás, de még ez sem valószínű, hogy megvédi Önt az ürülék okozta festékkárosodástól. Sokkal hatékonyabb megoldás, ha festékvédővel látja el a fényezést. A fényezés védelmének összes lehetőségéről a következő cikkünkben olvashat, ezért itt nem megyünk bele a részletekbe. Bár a festékvédelem sem akadályozza meg a bosszantó festéklerakódást, jelentősen csökkenti a festékkárosodás kockázatát, és a tisztítást is megkönnyíti. Hogyan lehetséges ez? A viasz, a tömítőanyag vagy a kerámiavédelem olyan védőréteget hoz létre a fényezésen, amely nemcsak az időjárás és a szennyeződések ellen védi azt, hanem részben és gyakran teljesen megakadályozza, hogy például az ürülék vagy az agresszív rovarmaradványok behatoljanak a festék  szerkezetébe, megmarják azt, és később károsítsák azt. Az ürülék tisztítása is könnyebb védett festékkel, mivel az ürülék nem "ágyazódik be" annyira a festékbe, és gyorsabban leválik róla. Még a néhány napos ürülék esetében is, amely már az eltávolítás után visszamaradt, gyorsan és egyszerűen ki tudtuk fényesíteni a festéket. És mi a teendő, ha a festék már megsérült? Megállapíthatja, ha az ürülék olyan nyomot hagyott a fényezésen, amelyet nem lehet könnyen eltávolítani. Ez általában egy tompa folt, vagy legrosszabb esetben egy többé-kevésbé maratott festékréteg. Mindkét esetben megpróbálhatja fényesíteni a festéket. A festékkárosodás mértékének megfelelő csiszolási fokú polírozópasztára lesz szüksége, kézi polírozás esetén pedig például mikroszálas applikátorra vagy kézi polírozó applikátorra.  Ez általában megmenti a festést, de ha a festés az alapig sérült, valószínűleg nem lesz más választása, mint újrafesteni az alkatrészt. Reméljük, hogy ez a helyzet nem fordul elő Önnel, és ez a cikk abban is segít, hogy egyszer és mindenkorra kezelje a madárürüléket.

Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hasonló cikkek

Az autó belső részének tisztítása
Útmutató a műszerfal és a jármű belső részeinek egyéb matt hatású műanyagainak tisztítására.
Teljes cikk
A szélvédő tökéletes tisztítása
Nem tudja, hogyan kell megfelelően ápolni és egyszerűen tisztítani autója szélvédőjét? Ebben a cikkben megtanítjuk Önnek.
Teljes cikk
Az autó viaszolása
Leírtuk az autó festékének viaszolásának lépéseit a mosással, a festék dekontaminálásával és a viaszolás előszítésével együtt.
Teljes cikk
Karnauba vagy szintetikus viasz?
Nem tudja, milyen viaszt válasszon, és milyen jellemző tulajdonságai vannak az egyes viasztípusoknak? Cikkünkből mindent megtudhat, amit tudnia kell.
Teljes cikk
Viasz, sealant vagy kerámia festék védelem?
A piacon több féle lehetőség létezik az autó festékének védelmére, mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, előnyei és hátrányai is. A cikkünkben megtudhatja, hogy lehet a legjobban védeni az autó fényezését.
Teljes cikk
Autómosás megfelelően és kíméletesen
A megfelelő autómosási eljárás fontos a tiszta, fényes és karcmentes festékhez, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan moshatja le kíméletesen, száríthatja meg és tuningolhatja fel tökéletesen az autóját
Teljes cikk
Hogyan lehet gyorsan megtisztítani a bőr kormánykereket és üléseket?
Ebben a cikkben megtudhatja, miért és hogyan kell rendszeresen tisztítani a bőrkormányt és más bőrfelületeket.
Teljes cikk
A folyékony ablaktörlők felvitele az ablakra
A folyékony ablaktörlők erősen taszítják a vizet és a szennyeződéseket, segítenek az ablakok tisztán tartásában és lehetővé teszik az esőben történő vezetést ablaktörlők nélkül. A cikkben megtudhatja, hogyan kell helyesen alkalmazni a terméket.
Teljes cikk

Hozzászólások a cikkhez