Fiókom

Hogyan lehet gyorsan és mélyen megtisztítani a bőr kormánykereket és üléseket?

A kormánykerék kétségtelenül a leggyakoribb hely az autóban, amellyel közvetlenül érintkezik. És sajnos általában ez a legpiszkosabb és tele van baktériumokkal, még ha ez első pillantásra nem is nyilvánvaló. Ezért a kormánykerékre nemcsak esztétikai, hanem elsősorban egészségügyi okokból is alaposan és különösen rendszeresen kell ápolni. Cikkünkből megtudhatja, hogyan tisztíthatja bőrkormányát nagyon gyorsan és alaposan, amikor csak szükséges.

Obrázek 1 - balení ubrousků na kůži Carbon Collective Leather Wipes

Miért érdemes rendszeresen tisztítani a kormánykereket?

Talán meglepő, de nemzetközi tanulmányok szerint a kormánykeréken és a váltókaron körülbelül tízszer annyi baktérium található, mint otthon a WC ülőkén. Ennek oka az autó sajátos környezetében keresendő, ahol a légkondicionálónak köszönhetően változik a levegő hőmérséklete és páratartalma, és ez természetesen a baktériumok gyors elszaporodásához vezet. A kormánykerék ritkább tisztítása is hozzájárul ehhez - próbáljon meg visszaemlékezni, mikor tisztította meg utoljára alaposan a kormánykereket? Pedig ennek magától értetődőnek kellene lennie, mint ahogy a WC-ülőke rendszeres tisztításának is. A kormánykeréken leggyakrabban olyan baktériumok, mint a Staphylococcus aureus, az Escherichia coli, illetve különböző vírusok, penészgombák és gombák találhatók. A vezetés után ezek a baktériumok könnyen átkerülhetnek például az élelmiszerekre, és egészségügyi problémákat okozhatnak egy érzékeny, legyengült immunitású személynek. A kormánykereket azonban esztétikai okokból is tisztán kell tartani. A nem kellően ápolt bőrkormánykerék elveszíti eredeti természetes megjelenését, fényes, zsíros lesz, és rendszeres ápolás nélkül sokkal gyorsabban elhasználódik. Javasoljuk, hogy legalább havonta egyszer tisztítsa meg a rendszeres belső takarítás részeként, vagy amikor szükséges. Az alábbi képen a bal oldali kormánykerék látható, amelyet a Carbon Collective Leather Wipes segítségével tisztítottunk meg. A megtisztított felület nem fénylik, természetesen matt és kellemes tapintású. A jobb oldalon a kormánykerék körülbelül egy hónapja tisztítatlanul áll, és fényes és zsírosabb tapintású. 

Obrázek 2 - vlevo matná kůže po vyčištění, vpravo před vyčištěním.

Carbon Collective Leather Wipes tisztító kendők 

Természetesen a kormánykereket és az üléseket klasszikus bőrtisztító szerekkel is tisztíthatja, de ebben a cikkben a gyors, kényelmes és különösen rendszeres kormánykerék-tisztításról szólunk, amely nem igényel túl sok időt és energiát. A Carbon Collective népszerű angol autókozmetikum-gyártó cég Leather Wipes kendői mindezekre alkalmasak. A törlőkendők hordozhatóak, mindig a műszerfalban tarthatókk, ugyanolyan oldattal vannak átitatva, mint a hagyományos bőrtisztítószer, és nincs szükség további kiegészítőkre a kormánykerék tisztításához. A csomagban összesen tíz darab, egyenként csomagolt tisztítókendőt talál, 5 darabot mélytisztításhoz, 5 darabot pedig utótisztításhoz vagy a bőrön lévő enyhe szennyeződések eltávolításához. Maga a tisztítás nagyon egyszerű, csak csomagolja ki a kívánt törlőkendőt, tisztítsa meg a kormánykereket, és hagyja megszáradni magától. A munka néhány másodperc alatt elvégezhető, és az eredmény egy minden baktériumtól, zsírtól és egyéb szennyeződéstől alaposan megtisztított kormánykerék. Tisztítás után a bőr eredeti megjelenésű, gyönyörűen matt és kellemes tapintású. A váltókar rendszeres tisztítása szintén ajánlott, és az üléseken vagy az egész bőrülésen lévő hirtelen foltok tisztítására tisztító kendők is használhatók, azonban erre a célra jobban megfelel egy hagyományos bőrtisztító. 1 bőrkendő elegendő a kormánykerék és két bőrülés tisztításához. 

Obrázek 2 - vlevo matná kůže po vyčištění, vpravo před vyčištěním.

Nemcsak a kormánykerék, hanem más bőrfelületek tisztítása is

A kormánykerék, az ülések és más bőrfelületek tisztításához nemcsak tisztítókendőket, hanem klasszikus bőrtisztítószereket is kínálunk. Korábbi "A bőrülések helyes ápolása" című cikkünkben olvashat a Dodo Juice angol autókozmetikai cég termékeivel történő tisztítási eljárásról, ebben a cikkben a Carbon Collective egyik alternatívájáról lesz szó. A Revive Foaming Leather Cleaner habzó bőrtisztító egy egyedülálló bőrtisztítószer, amely a bőrt is átitatja, táplálja és friss megjelenést kölcsönöz neki tisztítás közben. Nem olyan agresszív és erős, mint a Dodo Juice tisztítószer, és még a kényesebb és régebbi bőrülések tisztítására is ajánlott. A Revive hab formában kerül forgalomba, amely gyorsan és ami a legfontosabb, biztonságosan eltávolítja a bőrről a szennyeződéseket, és új, matt megjelenést és kellemes illatot kölcsönöz neki. Tisztítás előtt alaposan porszívózza ki az üléseket, hogy elkerülje a karcolásokat a tisztítás során. Ezt követően javasoljuk, hogy próbálja ki a tisztítószert egy kevésbé feltűnő területen, hogy lássa, zavarja-e a színt. Ez néha előfordulhat, különösen a már felújított és újrafestett ülések esetében. A bőr tisztításakor nitril védőkesztyű használatát javasoljuk. Vigyen fel egy-két adag habot egy kefére vagy mikroszálas kendőre, és körkörös mozdulatokkal tisztítsa meg a bőrfelületet. Soha ne hagyja, hogy a hab spontán megszáradjon a bőrön, a tisztítás után tiszta ruhával távolítsa el a maradék habot.  

Hogyan védjük a megtisztított bőrt?

Az angol Carbon Collective gyártó különösen nagy gondot fordít minden felület hosszú távú védelmére, és ez alól a bőr sem kivétel. A Carbon Collective Finire egy egyedülálló termék, amely hidrofób védőgátat hoz létre a bőr felületén, amely taszít minden folyadékot és szennyeződést, megvédi a bőrt a ruházat okozta elszíneződéstől, az UV-sugaraktól, a fakulástól, és mindezt legalább 6 hónapig. A felvitel után nem kell többé aggódnia az italok, ételek vagy csintalan gyerekek és állatok által okozott foltok miatt. A termék felvitele előtt a bőrfelületet a fenti utasításoknak megfelelően tökéletesen tisztítsa meg, hogy eltávolítsa a bőrről a szennyeződéseket és a zsírt. A bőr így tökéletesen felkészül a védelem felvitelére. Fújja a terméket a mikroszálas applikátorra, és egyenes mozdulatokkal vigye fel a bőr felületére. Ügyeljen arra, hogy a terméket egyenletesen vigye fel. Ezután hagyja a bőrt természetes módon megszáradni, és mikroszálas kendővel távolítsa el a védelem maradványait, például a környező műanyagról. A maximális védelem és fedettség elérése érdekében javasoljuk, hogy ismételje meg a folyamatot, és vigyen fel egy második réteget. Miután befejezte a munkát, hagyja a bőrt legalább egy órán át száradni. 

Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hasonló cikkek

A bőrülések helyes ápolása
Megmutatjuk a bőrülések helyes ápolását, hogy sokáig új kinézetűek maradjanak.
Teljes cikk
Az autó belső részének tisztítása
Útmutató a műszerfal és a jármű belső részeinek egyéb matt hatású műanyagainak tisztítására.
Teljes cikk
Hogyan kell ápolni az alumínium keréktárcsákat
Hogyan tisztítsuk és ápoljuk megfelelően az alumínium keréktárcsákat, hogy olyanok maradjanak, mint új korukban? Olvassa el cikkünket.
Teljes cikk
Az autó viaszolása
Leírtuk az autó festékének viaszolásának lépéseit a mosással, a festék dekontaminálásával és a viaszolás előszítésével együtt.
Teljes cikk
Karnauba vagy szintetikus viasz?
Nem tudja, milyen viaszt válasszon, és milyen jellemző tulajdonságai vannak az egyes viasztípusoknak? Cikkünkből mindent megtudhat, amit tudnia kell.
Teljes cikk
Viasz, sealant vagy kerámia festék védelem?
A piacon több féle lehetőség létezik az autó festékének védelmére, mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, előnyei és hátrányai is. A cikkünkben megtudhatja, hogy lehet a legjobban védeni az autó fényezését.
Teljes cikk
Autómosás megfelelően és kíméletesen
A megfelelő autómosási eljárás fontos a tiszta, fényes és karcmentes festékhez, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan moshatja le kíméletesen, száríthatja meg és tuningolhatja fel tökéletesen az autóját
Teljes cikk
Hogyan fertőtlenítsük a légkondicionáló berendezést?
Itt a tavasz és vele együtt eljött a légkondicionáló fertőtlenítésének az ideje. Eltávolítja a kellemelten szagokat és a szellőzőben megtelepedett baktériumokat.
Teljes cikk

Hozzászólások a cikkhez