Fiókom

A festék dekontaminálása 3 egyszerű lépésben

Ha viaszt, sealantot vagy kerámiavédelmet kíván alkalmazni, nem kerülheti meg az autó fényezésének alapos előkészítését. Az előkészítés egyik fontos része a festékfertőtlenítés, amely megszabadítja a festéket a repülő rozsdától, a fékportól, a vízfoltoktól, az aszfalttól, a beszáradt legyektől és ürüléktől, valamint más szennyeződésektől, amelyeket a normál mosás nem tud eltávolítani. Mindezek a szennyeződések megakadályozzák, hogy a festékvédő tökéletesen megtapadjon, és a jövőben akár a rozsdásodáshoz is hozzájárulhatnak. Ezért elengedhetetlen, hogy alaposan eltávolítsuk ezeket a gyakran észrevétlen szennyeződéseket, és pontosan erre szolgál a festékfertőtlenítés. A fertőtlenítés tovább oszlik kémiai és mechanikai módszerekre. Az előbbi gyorsabb, biztonságosabb és gyakran elegendő, ha a festés nincs rossz állapotban. A kémiai fertőtlenítéssel könnyen eltávolítható a pernye, a fékpor vagy az aszfalt és a ragasztóanyagok. A mechanikus dekontaminálás a makacsabb szennyeződéseket is eltávolítja agyaggal, és tökéletesen tiszta és sima fényezést érhet el. Mindkét módszer használatát javasoljuk, amelyeket ebben a cikkben részletesebben is ismertetünk. Ehhez a népszerű angol gyártó, a Dodo Juice termékeit használtuk, amelyekkel kiváló tapasztalataink vannak. A 2021-es évre a teljes választék jelentősen megújult, a csomagolás kialakítása megváltozott, és a kínálat számos érdekes termékkel és kiegészítővel bővült.

1. Először mossa meg a karosszériát

Először alaposan mossa le a festéket, mielőtt elkezdené a tényleges fertőtlenítést. Az autómosás első lépéseként az előmosást javasoljuk. A rendszeres mosások között sok útszemét, por, elpusztult rovar és egyéb szennyeződés tapad a fényezésre. Ha egyenesen a mosógépbe menne, ezek a szennyeződések valószínűleg többé-kevésbé megkarcolnák a festéket. Az előmosáshoz ideális esetben aktív habot használunk egy magasnyomású mosóval és habosító tartozékkal együtt. A vastag aktív hab játékosan eléri a karosszéria minden sarkát, és hatékonyan eltávolítja a felületi szennyeződéseket, valamint fellazítja az elhalt rovarokat és egyéb szennyeződéseket. Fertőtlenítés céljából használhat hatékonyabb lúgos aktív habot is, például a Dodo Juice iFoam Max-ot, amely a makacsabb szennyeződéseket és a régi viaszok és sealantok maradványait is eltávolítja. Azonban nem mindenkinek van lehetősége aktív habot használni, ezért választhat egy felhasználóbarátabb előmosó terméket is, festéktisztító formájában. Ismétlem, festékfertőtlenítéshez előnyösebb a hatékonyabbak közül választani, amelyek közé tartozik a Dodo Juice Crudzilla Citrus. Ez segít leoldani a makacsabb szennyeződéseket és a meglévő festékvédelmet a fényezésről, és nagyon könnyen használható. Fújja be a terméket az egész karosszériára és a kerekekre, és hagyja rajta körülbelül 2 percig. Ezután öblítsen le mindent erős vízsugárral, és a szennyeződések elkezdenek eltűnni. Ezután nekiláthat a karosszéria lemosásának. Javasoljuk, hogy a fényezés előkészítéséhez csak olyan autósamponokat használjon, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott viaszokat és egyéb fényesítő összetevőket. A legkelendőbb Dodo Juice Born To Be Mild samponunk kétségtelenül alkalmas erre a célra, mivel többek között kiváló mosási tulajdonságokkal, magas koncentrációval és kiváló kenhetőséggel rendelkezik. További autómosási segédletekért és részletes eljárásért olvassa el  az autómosásról szóló cikkünket, ahol mindent megtudhat a biztonságos karosszéria mosásról és szárításról.

2. A festéket kémiailag dekontaminálja

A mosás után ideálisan szárítsa meg a lakkot, és megkezdheti a kémiai fertőtlenítést. Mint mindig, egy fontos emlékeztetővel kezdjük: soha ne dolgozzon közvetlen napfényben, és munka közben viseljen vegyszerálló kesztyűt. Először is azt javasoljuk, hogy a sárvédőkön leggyakrabban előforduló fekete aszfaltpöttyökre összpontosítson. Folytatva a Dodo Juice termékekkel, ezúttal a Dodo Juice Tarmageddon-t választjuk, amely nemcsak a kátránnyal, hanem a ragasztóval vagy a fa nedvével is megbirkózik. Egyszerűen fújja a Tarmageddont a kívánt területre, hagyja hatni maximum 3 percig, majd törölje le egy mikroszálas ruhával. Ha már nem lát kátrányt a karosszérián, folytathatja a pernye és a vasrészecskék eltávolítását. Itt jön képbe a jó öreg Dodo Juice Ferrous Dueller, amely gyorsan eltávolítja nemcsak a repülő rozsdát, hanem a fékport és más beágyazott szennyeződéseket is. A Tarmageddonhoz képest azonban van egy kis kellemetlensége. Elmúlt a túl erős citrus illat, és jön a... nem is tudjuk, hogyan írjuk le, majd meglátja maga. Mindenesetre ne hagyja magát elriasztani a "szagától", fújja a terméket a karosszériára, és hagyja rajta körülbelül 5 percig. Azonnal látni fogja, hogy a termék reakcióba lép a vasrészecskékkel, amelyek lilára színeződnek. Ugyanezt az eljárást választhatja a kerekek esetében is, amely a Ferrous Dueller megszabadítja a ráégett fékportól és minden más szennyeződéstől. Nagyon erős szennyeződés esetén vegyszerálló kefe használatát javasoljuk. A fent említett 5 perc elteltével alaposan öblítse le a terméket erős vízsugárral, és semmiképpen se hagyja, hogy a festékre száradjon. Azt is javasoljuk, hogy a kiszáradás kockázatának minimalizálása érdekében a karosszéria egyes részein dolgozzon, például nagyobb járműveknél. A legjobb, ha a vegyszeres fertőtlenítés után újra lemossa az autót samponnal, hogy ezáltal a vegyszereket alaposan leöblítse.

3. Eljött az agyag ideje

Most a festékfertőtlenítés második típusára, az úgynevezett mechanikai fertőtlenítésre térünk át. Ehhez egy  gyurma-szerű anyagot használnak. A vegyi szennyeződésmentesítéshez hasonlóan az agyag eltávolítja a repülő rozsdát, fékport, aszfaltot, szerves szennyeződéseket, port és egyéb szennyeződéseket. A különbség az, hogy az agyag lényegesen hatékonyabb, és eltávolítja még azokat a leülepedett szennyeződéseket is, amelyeket a vegyi szennyeződésmentesítés nem tudott teljesen eltávolítani. A piacon sokféle agyag létezik, és ezeket keménységük szerint kemény, közepes és lágy agyagokra osztják. A keményebbek hatékonyabbak, de hátrányuk lehet a festék nagyon enyhe és finom sérülése, amit mi mikrofoltosodásnak nevezünk. Gyakran előfordul, hogy a lakkot a fertőtlenítés után polírozóval le kell polírozni. A puha agyagok viszont a legkíméletesebbek, ezért kezdők számára is alkalmasak. Ugyanakkor kevésbé hatékonyak és több munkát igényelnek. Ezen okok miatt a középkemény agyagok a legnépszerűbbek. Az agyag mellett szükséged lesz egy kenőanyagra is. Ez lehetővé teszi, hogy az agyag végigsiklik a felületen, és minimalizálja a festékréteg esetleges sérülését. Ha teljesen kezdő, vagy ha az autója fényezése nagyon jó állapotban van, egy puha agyag is megteszi, mint például az alábbi képen látható Dodo Juice Easy Glider. Erősebb festékszennyezés esetén javasoljuk, hogy a közepes keménységű Dodo Juice Supernatural Detailing Clayhez nyúljon. Az eljárás a következő. Az említett agyagok mérete miatt nem szükséges tovább vágni az agyagot, mivel pontosan illeszkedik a kézbe. Fújjon kenőanyagot, például a nagyszerű Dodo Juice Born Slippy-t, mind az agyagra, mind a lakkra, és máris mehet. Az agyagot futassa le és fel, jobbra-balra, ha úgy tetszik, folyamatosan kenje, és ne gyakoroljon nyomást az agyagra. Ezt kis szakaszokban végezze, és mindig törölje le egy ruhával. Ha a festék tökéletesen sima, akkor kész. Az 50 g agyag elegendő az egész autóra, de ha nagy autója van, vagy ha a festék erősen szennyezett, javasoljuk, hogy vásároljon dupla csomagot kedvezményes áron. Egy utolsó megjegyzés: ha agyag leesik a födlre, akkor dobja ki. Ha például apró kövek telepednek bele, helyrehozhatatlanul károsíthatja a fényezést. Tehát a festéket fertőtlenítettük, javasoljuk, hogy mossa le és szárítsa meg újra, és a festék előkészítésének következő része a polírozás. De erről majd legközelebb...

Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hasonló termékek

Dodo Juice Born Slippy Clay Lubricant (500 ml)Dodo Juice Born Slippy Clay Lubricant (500 ml) kenőanyag agyaggal való munkáhozFrissítveGyors előnézet (36 értékelés)kenőanyag agyaggal való munkához, 500 ml4.150 FtÁtmenetileg nem elérhetőDodo Juice Tarmageddon - High Performance Citrus Tar and Glue Remover (500 ml)Dodo Juice Tarmageddon - High Performance Citrus Tar and Glue Remover aszfalt és ragasztó eltávolító (500 ml)FrissítveGyors előnézet (2 értékelés)kíméletes kátrány, aszfalt és ragasztó eltávolító, 500 ml6.150 FtRaktáronDodo Juice iFoam Max TFR Snow Foam (5 l)Dodo Juice iFoam Max TFR Snow Foam aktív hab (5 l)FrissítveGyors előnézetnagyon hatékony aktív hab, 5 l28.170 FtRaktáronDodo Juice Crudzilla Powerful Citrus Traffic Film Remover Spray (1000 ml)Dodo Juice Crudzilla Powerful Citrus Traffic Film Remover Spray (1000 ml) erős tisztítószerFrissítveGyors előnézet (1 értékelés)előmosás, univerzális, erős tisztítószer, 1000 ml5.650 FtRaktáronDodo Juice Easy Glider Fine Grade Detailing Clay (50 g)Dodo Juice Easy Glider Fine Grade Detailing Clay finom agyag (50 g)FrissítveGyors előnézet (4 értékelés)finom agyag, 50 g3.650 FtÁtmenetileg nem elérhetőDodo Juice Fozzie Hair - Wash MittDodo Juice Fozzie Hair - Wash Mitt - mosókesztyűFrissítveGyors előnézet (9 értékelés)mikroszálas mosókesztyű8.170 FtRaktáronDodo Juice Born To Be Mild (500 ml)Dodo Juice Born To Be Mild (500 ml) autósamponTippFrissítveGyors előnézet (25 értékelés)pH semleges, magas koncentrációjú sampon, 500 ml7.150 FtRaktáronDodo Juice Supernatural Medium Grade Detailing Clay (2 x 50 g)Dodo Juice Supernatural Medium Grade Detailing Clay közepes keménységű agyag (2 x 50 g)FrissítveGyors előnézet (4 értékelés)közepesen kemény agyag, 2 x 50 g7.150 FtRaktáronDodo Juice Ferrous Dueller Iron/Fallout Remover and Wheel Cleaner (500 ml)Dodo Juice Ferrous Dueller Iron/Fallout Remover and Wheel Cleaner (500 ml) keréktisztító és repülőrozsda eltávolítóTippFrissítveGyors előnézet (112 értékelés)keréktisztító és repülőrozsda eltávolító, 500 ml5.820 FtRaktáronDodo Juice Dry Hard - Drying TowelDodo Juice Dry Hard - Drying Towel szárító törölközőFrissítveGyors előnézetkettős szárító törölköző, méret 60 x 90 cm, súly 1100 gsm13.820 FtÁtmenetileg nem elérhető

Hasonló cikkek

Az autó viaszolása
Leírtuk az autó festékének viaszolásának lépéseit a mosással, a festék dekontaminálásával és a viaszolás előszítésével együtt.
Teljes cikk
Karnauba vagy szintetikus viasz?
Nem tudja, milyen viaszt válasszon, és milyen jellemző tulajdonságai vannak az egyes viasztípusoknak? Cikkünkből mindent megtudhat, amit tudnia kell.
Teljes cikk
Viasz, sealant vagy kerámia festék védelem?
A piacon több féle lehetőség létezik az autó festékének védelmére, mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, előnyei és hátrányai is. A cikkünkben megtudhatja, hogy lehet a legjobban védeni az autó fényezését.
Teljes cikk
Autómosás megfelelően és kíméletesen
A megfelelő autómosási eljárás fontos a tiszta, fényes és karcmentes festékhez, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan moshatja le kíméletesen, száríthatja meg és tuningolhatja fel tökéletesen az autóját
Teljes cikk
Hogyan lehet gyorsan és biztonságosan eltávolítani a madárürüléket a festékről?
A madárürülék nagyon veszélyes az autó festékére, amely visszafordíthatatlanul károsodhat. Ezért elengedhetetlen, hogy gyorsan eltávolítsuk az ürüléket, és ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan kell ezt megtenni.
Teljes cikk
Tíz tanács, hogyan készítsük fel az autót télre
Előttünk áll a hosszú tél és ez azt jelenti, hogy a jármű üzemeltetése, megjelenése és különönsen a karbantartása szempontjából még igényesebbek lesznek a feltételek. Ezért összeállítottunk 10 tippet az autó téli felkészítésére.
Teljes cikk
Viaszolás az Infitnity Wax termékeivel
Az ősz az ideális időszak a fényezés védelmére, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan kell felvinni az Infinity Wax Primo-t, és hogyan kell teljesen felkészülni a viaszolás előtt.
Teljes cikk
Mikroszálas kendők típusa és használata
A mikroszálas kendők elengedhetetlen segédeszököz az autó ápolásánál és a minőségük és helyes használatuk befolyásolhatják a végeredményt. Töbett megtudhat a kendőkről a cikkünkben.
Teljes cikk
A folyékony ablaktörlők felvitele az ablakra
A folyékony ablaktörlők erősen taszítják a vizet és a szennyeződéseket, segítenek az ablakok tisztán tartásában és lehetővé teszik az esőben történő vezetést ablaktörlők nélkül. A cikkben megtudhatja, hogyan kell helyesen alkalmazni a terméket.
Teljes cikk

Hozzászólások a cikkhez