Fiókom

Hogyan válasszuk ki és használjuk helyesen a mikroszálas kendőket

A mikroszálas kendők minden részletező számára nélkülözhetetlen eszközök, és bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy nem fontosak az autó általános karbantartása szempontjából, ennek éppen az ellenkezője igaz. A mikroszálgyártás minősége és technológiája pozitívan vagy negatívan befolyásolja a munka eredményét, és még ha kiváló minőségű termékeket használ és megfelelő eljárásokat követ, egy rossz minőségű mikroszálas kendő jelentősen befolyásolhatja a tökéletes eredményt. Cikkünkben minden lényeges tudnivalót megtudhat a mikroszálas kendőkről, azok típusairól, felhasználásáról és a hosszabb élettartamot biztosító utóápolásról. 

Néhány alapvető tény a mikroszálakról 

A mikroszál olyan szintetikus, azaz mesterséges szál, amely több ezer sűrűn egymásba fon
ódó mikroszkopikus szálból áll. Leggyakrabban poliészterből, poliamidból vagy e szintetikus anyagok kombinációjából készül. A hagyományos természetes szálakhoz, például a pamuthoz képest a mikroszálak összehasonlíthatatlanul finomabbak, erősebbek és tartósabbak. További előnyei közé tartozik a hosszan tartó színtartóság, a többszöri mosás mellett is tartósság és a magas vízfelvétel. Sűrűségüknek köszönhetően a mikroszálak pollen- és poratka-mentesek, és nem allergénforrás. Nemcsak ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően gyakorlatilag a jövő szövetének számít, legalábbis ami az ipari felhasználást illeti.

Miért érdemes minőségi mikroszálas kendőket használni

Ha professzionális szinten foglalkozik a részletekkel, vagy egyszerűen csak szereti az autóját, akkor fontos, hogy a piacon bevált gyártók minőségi mikroszálas kendőire összpontosítson. Ezek szinte kizárólag Dél-Koreából származnak, ezért egyes hagyományos autóápolási márkák gyakran Dél-Koreában készíttetnek kendőket és törölközőket. Az egyik abszolút világelső a Purestar, egy helyi gyártó, amely a mikroszálas kendők, szárítótörülközők és egyéb mikroszálas termékek gyártására specializálódott. Talán azon gondolkodik, hogy miért vásároljon meg egy "drága" mikroszálas kendőt az autó karbantartásához, amikor már van otthon egy olcsóbb kendője egy hobby boltból vagy más autóápoló gyártóktól. De van néhány különbség. Ha mikroszkóp alá nézünk, azt látjuk, hogy a normál törlőkendő mikroszálas szerkezete jelentősen eltér a Purestar mikroszálas szerkezetétől. És nem csak maguknak a mikroszálaknak a minőségében, sűrűségében vagy finomságában, amelyek a legmodernebb gyártási technológiának és a poliésztert és poliamidot varázslatos 70:30 arányban ötvöző összetételnek köszönhetőek. Az eredmény hihetetlenül puha és plüss mikroszálak, amelyek rendkívül kíméletesek még a legérzékenyebb festékekkel is. A Purestar törlőkendők extrém nedvszívó képességükkel és hosszú távú tartósságukkal is kitűnik. A közönséges kendő néhány mosás után megkeményedik és megsárgul, és csak a garázs padlóján való további használatra alkalmas, mivel megkarcolhatja az autó fényezését. A Purestar kiváló minőségű mikroszálas anyagai többszörösen tartósak, és a törlőkendőket olyan gyakran moshatja, amilyen gyakran csak szeretné. Tehát egy minőségi mikroszálas törülköző vásárlása hosszú távon anyagilag is megtérül.

A mikroszálas törlőkendők grammaránya, szegély nélküli kialakítása és célja

A mikroszálas kendő kiválasztásakor nemcsak a minőség, hanem a kialakítás, a grammarány és különösen a tervezett felhasználás is fontos. Mindenekelőtt azt javasoljuk, hogy csak szegély nélküli kialakítású és lézervágott szélű törlőkendőket használjon. Bár egyes gyártók finom és gyengéd éleikkel büszkélkednek, gyakran ennek az ellenkezője igaz. A klasszikus varrott szélű kendő jelentősen növeli a fényezés megkarcolódásának kockázatát, és meglehetősen alkalmatlan például a viasz- vagy fényezőmaradványok eltávolítására. Ugyanez vonatkozik a hímzett vagy más módon megjelenített gyártói logóval ellátott ruhákra, és óvakodjon a feliratos kendőktől. Semmi sem tartozik egyszerűen egy kiváló minőségű és különösen gyengéd ruhára. A mikroszálak másik sajátos paramétere a súlyuk. Ezt gramm/négyzetméterben fejezik ki, és előfordulhat, hogy a "gsm" kifejezéssel is találkozik. Itt minél nagyobb a grammarány, annál tömörebb, bolyhosabb és jobban képes nemcsak a vizet, hanem például a viasz-, sealant- vagy fényezőanyag-maradványokat is magába szívni. A magasabb grammarány azonban nem jelent magasabb minőségű törlőkendőt, és minél magasabb a grammarány, annál jobb a törlőkendő. Általánosságban azonban a nagy grammsúlyú törlőkendők a legdrágábbak, ami elsősorban a mikroszálak sűrűségének és térfogatának köszönhető. Nagyra fogja értékelni a nagy grammsúlyt, például viasz eltávolításakor, részletezővel való munka vagy lakkszárításkor. A súly és a kialakítás mellett ezért a mikroszálas szövet meghatározása ugyanolyan fontos paraméter, ami a cikk következő szakaszához vezet minket. 

Mikroszálas kendők a viasz, sealant vagy lakk eltávolításához

Ahogy az előző fejezet végén említettük, a különböző alkalmazásokhoz mikroszálas kendőket ajánlunk. A mikroszálas kendők leggyakoribb felhasználási területei közé tartozik a viasz, a sealant vagy a lakkok, mázak és egyéb termékek maradványainak eltávolítása. Már természetesnek vesszük a minőségi és nagyon finom mikroszálas, szegély nélküli kialakítást. Ez a végső ápolás a gyakran már alaposan kipolírozott fényezésnek, ezért az ismétlődő, akár kisebb karcolások is meglehetősen nem kívánatosak. Ebben az esetben azonban nagyon fontos a nagy grammarányú és ideális esetben rövidebb és nagyon sűrű mikroszál is. Fontos, hogy a kendő képes legyen felszívni például az összes lemosóviaszt, és ne terítse tovább a festékre. Ilyen célokra ajánljuk a Purestar Premium Buffing Towel polírozó törülközőt, amely extrém 1200 g/m2 és több mint 3 cm vastagságú, így még a legkényesebb fényezésen is rendkívül hatékony és biztonságos munkát végez. Ez a világ egyik legjobb minőségű törölközője, amellyel biztos lehet a tökéletes munkaeredményben. A Purestar Grass Buffing Towel azonban a még mindig magas, 800 g/m2 -es és ezért barátságosabb árcédulával a legtöbb részletező számára is ideális törülköző lehet. A lehető legjobb minőség, az ultrapuha, plüss mikroszálak és a nagy nedvszívó képesség mindkét csúcskategóriás törlőkendő esetében adott. Például a jármű kevésbé hozzáférhető területeinek a mosás utáni szárítására is alkamasak. A 2020-as szezonban újdonság a hi-end Purestar Superior Buffing Towel polírozó törülköző a jelenlegi legmodernebb "Micro Twist Fiber" mikroszálakkal. Ez a magas 1000 g/m²-es grammarány mellett extra rövid és erős mikroszálakkal rendelkezik, amelyek a tartósságukkal és a biztonsággal határos kiesésveszély hiányával tűnnek ki. A törlőkendő összetétele alkalmassá teszi az univerzális használatra és többek között a kerámiafesték-védelem eltávolítására, amely speciális törlőkendő-tulajdonságokat igényel. 

Mikroszálas kendők a kerámiafesték-védelem eltávolításához

A kerámiavédelem, népszerű nevén a kerámia, jelenleg a leghatékonyabb és legtartósabb festékvédelmi módszer. Magas fényt, kiváló hidrofób tulajdonságokat, védelmet nyújt a vegyi anyagokkal és kisebb karcolásokkal szemben, mindezt akár több éven keresztül. Mivel a kerámiavédelem a viaszhoz vagy a sealanthoz képest nagyon vékony rétegben kerül felhordásra, és a tökéletesen előkészített aljzat, valamint a megfelelő felhordás és eltávolítás szempontjából is nagyon magas követelményeket támaszt, javasoljuk a kisebb grammsúlyú és nagyon rövid szálú kendők használatát. A kerámiavédelem nagyobb keménysége miatt is a zárt hurkú mikroszálas kendőket ajánljuk, amelyek a legtartósabbak, és további előnyük, hogy gyakorlatilag nulla a szálak kiesése. Ezzel a gyártási technológiával kínáljuk például a Purestar Speed Polish Multi Towel-t, amely 320 g/m² súlyú, és összesen nyolc színben vásárolható meg. A törülközőt univerzálisan, minden felületen és különböző típusú munkákhoz is használhatja. Használhatja a fent említett Purestar Superior Buffing Towel polírozó törülközőt is, amely rövid és erős mikroszálakból készül, és több exkluzív neon szín közül választhat. Nem ez az egyetlen dolog, ami egyedivé teszi a törölközőt.

Mikroszálas kendők részletesebb munkákhoz

Az utóbbi időben rohamosan növekszik a detailerek népszerűsége, nemcsak azért, mert képesek a festéket magas fényűvé tenni. A korszerű részletezőszerek önálló festékvédőként is használhatók, akár hat hónapos tartóssággal, ami a közelmúltig elképzelhetetlen volt. Tisztító és kenő tulajdonságaiknak köszönhetően azonban a tisztítószerek az ürülék és az elhalt rovarok eltávolítására is használhatók, sőt az autót víz nélkül is le lehet mosni. Mindez attól is függ, hogy megfelelő mikroszálas kendőt használunk-e, amely nagyobb súlytömegű és mindenekelőtt hosszabb szálú, bolyhos mikroszálakkal rendelkezik.  A legkelendőbb Purestar Plush Buffing Towel törölközőnk pontosan ilyen törölköző. Azonnal imádni fogja a hihetetlen puhaságát, ami miatt nem akarja majd levenni a kezéről. A részletező tökéletesen eloszlik a festéken, nem hagy csíkokat és szöszöket. Ugyanilyen jól eltávolítja a madárürüléket, a könnyű szennyeződéseket vagy a víz nélküli mosást is képes kezelni. A kendő hosszú szálaiba szívja be és tartja bennt a szennyeződést, és nem engedi széthordani tovább a festékrétegen. Ha egy igazán sokoldalú törülközőt keres a fenti feladatokhoz, akkor a Purestar Ultimate Violet Buffing Towel-t ajánljuk, amelynek egyik oldalán hosszú és nagyon finom szálak találhatók a részletek kidolgozásához, a másik oldalán pedig rövid szálak a viasz, a fényezés eltávolításához vagy a műanyag tisztításához. 

Mikroszálas kendők az üvegtisztításhoz

A tökéletesen megtisztított autóablakok nemcsak a minőségi ablaktisztító használatán múlik, hanem ugyanilyen fontos, hogy kifejezetten a tisztításhoz tervezett mikroszálas kendővel dolgozzon. Ellenkező esetben nem valószínű, hogy olyan eredményeket érhet el, amelyket szeretne. A mikroszálas kendők az üvegtisztításához más technológiával készülnek, a hangsúly a tökéletesen tiszta, csíkmentes ablakokon van. Az utóbbi években a legnépszerűbbek az úgynevezett gofris (waffle) törlőkendők, amelyeknek speciális mintázata éppen az üvegtisztításhoz megfelelő. Az idők azonban halad, és ezért már más technológiák a divatosak. A Purestar High Density Glass Towel egy modern törülköző rendkívül nagy mikroszálas sűrűséggel, amely tökéletesen tisztítja az üveget, és mentesíti azt a foltoktól és egyéb szennyeződésektől. Előnyei közé tartozik a szöszmentes szöszölés, így mindig tökéletes kilátása lesz az autóból. Ne feledje azonban, hogy a tökéletesen tiszta törlés mindig előfeltétele a tiszta ablakoknak. Ezért javasoljuk, hogy mindig két kendőt használjon, egyet a tisztításhoz, egyet pedig a végső fényesítéshez. A kendőt más üvegek vagy átlátszó műanyagok kijelzőinek tisztítására is használhatja. Nagyobb szennyeződések esetén, vagy ha nagyobb járművel rendelkezik, alternatívaként a Purestar Edge Glass Towel-t ajánljuk, amelynek nagyobb a fajsúlya és vízfelvevő képessége. Az üveg tisztítása és különösen szárítása gyerekjáték, 40 x 60 cm-es mérete pedig nagyobb autókhoz is könnyen elegendő. A tökéletesen tiszta ablakok érdekében azonban javasoljuk, hogy mindig két tiszta kendőt használjon. 

Mikroszálas kendők a belső tisztításhoz

A járművek belseje tartalmazhat olyan kényes anyagokat, mint a zongoralakk vagy a magasfényű műanyagok. Ezek nagyon érzékenyek a karcolódásra, ezért tisztításkor mindenképpen nagyon puha, gyengéd szálú mikroszálas kendőt kell használni. Ilyen célokra ajánljuk a fent említett Purestar Plush Buffing Towel-t, amely biztonságosan eltávolítja a port és egyéb szennyeződéseket a műszerfalról és más belső felületekről. Extra puha és plüss mikroszálai rendkívül kíméletesek minden felülethez, hossza pedig lehetővé teszi, hogy a nehezebben hozzáférhető területeket is elérje. Javasoljuk, hogy ezt a kendőt mindig tartsa az utastérben, és szükség esetén tisztítsa meg a belső teret. Amíg rendszeresen gondoskodik róla, és minőségi, antisztatikus tulajdonságokkal rendelkező műanyag termékeket használ, addig ezzel a nagyszerű törlőkendővel önmagában is boldogulhat a rendszeres belső tisztításkor. A gyakori belső műanyagok, például küszöbök, ajtókárpitok stb. tisztításához természetesen használhat egy alapvető mikroszálas kendőt, mint például a Purestar Speed Polish Multi Towel-t, egy minőségi tisztítószerrel együtt.

Univerzális mikroszálas kendők

Sokoldalúan felhasználható mikroszálas kendők széles választékát is kínáljuk, amelyek szinte bármilyen munkához használhatók az autóján. A legnépszerűbbek közé tartozik a Purestar Ultimate Violet Buffing Towel és a gazdaságosabb, kisebb súlyú Purestar Two Face Buffing Towel. Mindkét törülköző kiemelkedik a nagyon puha mikroszálakkal és különösen a kétoldalas kialakítással. Használja az egyik oldalát hosszabb szálakkal a részletező munkákhoz vagy beltéri munkákhoz, a másik oldalát pedig a viasz polírozásához vagy a műanyagok tisztításához. Akkor is megtalálják a felhasználásukat, amikor egyszerre több kendőre van szükség - autófényezéskor az egyik oldalát használhatja a fényezőmaradványok eltávolítására, majd a másik oldalát viaszoláskor a viaszmaradványok lecsiszolására. Szintén nagyon népszerű az akciós 7 darabos Purestar Speed Polish Towel Rainbow alap mikroszálas törülközőcsomag különböző színekben. Használatuk a hagyományosan puha mikroszálaknak köszönhetően szintén nagyon sokoldalú.  

Hogyan kell megfelelően ápolni a mikroszálas kendőket?

Ahhoz, hogy a mikroszálas kendők hosszú ideig megőrizzék tulajdonságaikat, tartósságukat és különösen puhaságukat, megfelelő ápolásra van szükség. Először is javasoljuk, hogy speciális mikroszálas kendőkhöz való mosószerrel mossa őket, amely összetételének köszönhetően mindent megad a kendőknek, ami a hosszú élettartamukhoz szükséges. Biztosíthatjuk, hogy ez nem marketingfogás, hanem egy olyan termék, amely valóban működik és a használatát a törlőkendők maximális élettartama érdekében ajánljuk. A törlőkendőket ideális esetben minden használat után mosógépben mossa ki, mivel a viaszok, tömítőanyagok és egyéb autókozmetikumok maradványai károsítják a mikroszálakat. Ez vonatkozik a hagyományos lágyítószer használatára is, az őblítő és lágyítószerek használata nem ajánlott. Ezért 30 fokon és lágyító nélkül mosson. A mikroszálaknak szintén nem előnyös a szárítóban való szárítás, és jobb, ha hagyjuk őket spontán megszáradni, például a szobában lévő ruhaszárítón. Kerülje a poros környezetet, mivel a por és más apró szennyeződések károsíthatják a festékréteget a kendő újrafelhasználasakor. Ezért ne csak a törölközőket, hanem a szárítótörülközőket is mindig száraz és pormentes helyen, ideális esetben a csomagolásukban tárolja. Minden Purestar törlőkendőt csomagolásban szállítunk, amelyet javasoljuk, hogy tárolás céljából tartson meg. Ha több törölközője van, ajánljuk a Purestar Towel Bag törülközőtáskát, amelyet kifejezetten törölközők, mosdókendők és egyéb tárgyak tárolására terveztek. 

Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hasonló termékek

Dodo Juice Furry Liquid - Specialist Microfibre Detergent (500 ml)Dodo Juice Furry Liquid - Specialist Microfibre Detergent mosószer a mikroszálas kendőkre (500 ml)TippFrissítveGyors előnézet (95 értékelés)mosószer a mikroszálas kendőkre és szárító törölközőkre, 500 ml7.320 FtRaktáronPurestar Superior Buffing Towel Neon OrangePurestar Superior Buffing Towel Neon Orange mikroszálas kendőTippGyors előnézet (2 értékelés)minőségi mikroszálas törölköző, 40 x 40 cm, súly 1000 gsm, neon narancsssárga színű4.150 FtRaktáronPurestar Superior Buffing Towel Neon GreenPurestar Superior Buffing Towel Neon Green mikroszálas kendőTippGyors előnézet (1 értékelés)minőségi mikroszálas törölköző, 40 x 40 cm, súly 1000 gsm, neon zöld színű4.150 FtRaktáronPurestar Superior Buffing Towel Neon PinkPurestar Superior Buffing Towel Neon Pink mikroszálas kendőTippGyors előnézetminőségi mikroszálas törölköző, 40 x 40 cm, súly 1000 gsm, neon rózsaszín színű4.150 FtRaktáronPurestar Superior Buffing Towel Neon PeachPurestar Superior Buffing Towel Neon Peachmikroszálas kendőTippGyors előnézet (2 értékelés)minőségi mikroszálas törölköző, 40 x 40 cm, súly 1000 gsm, neon barack színű4.150 FtRaktáronPurestar Superior Buffing Towel Neon YellowPurestar Superior Buffing Towel Neon Yellow mikroszálas kendőTippGyors előnézet (2 értékelés)minőségi mikroszálas törölköző, 40 x 40 cm, súly 1000 gsm, neon sárga színű4.150 FtRaktáronPurestar Two Face Buffing Towel YellowPurestar Two Face Buffing Towel Yellow mikroszálas törölközőTippGyors előnézet (4 értékelés)kétoldalú mikroszálas törölköző, 40 x 40 cm, súly 320 gsm, sárga szinű1.820 FtÁtmenetileg nem elérhetőPurestar Two Face Buffing TowelPurestar Two Face Buffing Towel mikroszálas kendőTippGyors előnézet (18 értékelés)kétoldalú mikroszálas törölköző, 40 x 40 cm, súly 320 gsm, sárga/mentol színű, 2 db a csomagban3.320 FtRaktáronPurestar Ultimate Violet Buffing TowelPurestar Ultimate Violet Buffing Towel mikroszálas törölközőTippGyors előnézet (69 értékelés)kétoldalú mikroszálas törölköző, 40 x 40 cm, súly 450 gsm, lila színű2.480 FtRaktáronPurestar Grass Buffing TowelPurestar Grass Buffing Towel mikroszálas kendőTippGyors előnézet (31 értékelés)mikroszálas kendő, 40 x 40 cm, súly 800 gsm, zöld színű3.650 FtRaktáronPurestar Premium Buffing Towel GrayPurestar Premium Buffing Towel Gray mikroszálas törölközőTippGyors előnézet (105 értékelés)prémium mikroszálas törölköző, 40 x 40 cm, súly 1200 gsm, szürke színű 4.480 FtRaktáronPurestar Premium Buffing Towel BluePurestar Premium Buffing Towel Blue mikroszálas kendőTippGyors előnézet (60 értékelés)prémium mikroszálas kendő, 40 x 40 cm, 1200 gsm, kék szinű4.480 FtRaktáronPurestar Plush Buffing TowelPurestar Plush Buffing Towel Mikroszálas törölközőTippGyors előnézet (202 értékelés)kiváló mikroszálas törölköző, 40 x 40 cm, súly 580 gsm, szürke színű2.980 FtRaktáronPurestar Superior Buffing Towel GrayPurestar Superior Buffing Towel Gray mikroszálas törölközőTippGyors előnézet (19 értékelés)minőségi mikroszálas törölköző, 40 x 40 cm, súly 1000 gsm, szürke színű4.150 FtRaktáron

Hasonló cikkek

Kerámia védelem alkalmazása az autó műanyag részein
Hosszú távú védelem akár két évre, a műanyagok eredeti színének visszaállítása, védelem a fakulás, az UV-sugárzás és a szennyeződések ellen, és mindenekelőtt könnyű karbantartás. Ezek a műanyagok kerámiavédelmének fő előnyei.
Teljes cikk
Az autó viaszolása
Leírtuk az autó festékének viaszolásának lépéseit a mosással, a festék dekontaminálásával és a viaszolás előszítésével együtt.
Teljes cikk
A kerámia védelem alkalmazása az autó kerekeire
Maximális védelmet szeretne autója alumínium kerekeire? A kerámiavédelem taszítja a szennyeződéseket, a vizet és véd a kisebb karcolások ellen. Bővebb információkat a cikkünkben olvashat.
Teljes cikk
Viasz, sealant vagy kerámia festék védelem?
A piacon több féle lehetőség létezik az autó festékének védelmére, mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, előnyei és hátrányai is. A cikkünkben megtudhatja, hogy lehet a legjobban védeni az autó fényezését.
Teljes cikk
Autómosás megfelelően és kíméletesen
A megfelelő autómosási eljárás fontos a tiszta, fényes és karcmentes festékhez, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan moshatja le kíméletesen, száríthatja meg és tuningolhatja fel tökéletesen az autóját
Teljes cikk
Hogyan lehet gyorsan és biztonságosan eltávolítani a madárürüléket a festékről?
A madárürülék nagyon veszélyes az autó festékére, amely visszafordíthatatlanul károsodhat. Ezért elengedhetetlen, hogy gyorsan eltávolítsuk az ürüléket, és ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan kell ezt megtenni.
Teljes cikk
Melyik a legjobb festék védelem télre?
Közeledik a tél, és Ön talán döntés előtt áll, hogy milyen téli festék védelmet vásároljon. Cikkünkben arról lesz szó, hogy miért érdemes télen védeni a festékréteget, és mely termékek a legmegfelelőbbek.
Teljes cikk
Tíz tanács, hogyan készítsük fel az autót télre
Előttünk áll a hosszú tél és ez azt jelenti, hogy a jármű üzemeltetése, megjelenése és különönsen a karbantartása szempontjából még igényesebbek lesznek a feltételek. Ezért összeállítottunk 10 tippet az autó téli felkészítésére.
Teljes cikk
Viaszolás az Infitnity Wax termékeivel
Az ősz az ideális időszak a fényezés védelmére, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan kell felvinni az Infinity Wax Primo-t, és hogyan kell teljesen felkészülni a viaszolás előtt.
Teljes cikk
A szélvédő gyors leolvasztása
Az első reggeli fagyok már itt vannak és vele a befagyott üvegek az autón. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan távolíthatja el a fagyot gyorsan és biztonságosan, hosszadalmas kaparás nélkül.
Teljes cikk
A folyékony ablaktörlők felvitele az ablakra
A folyékony ablaktörlők erősen taszítják a vizet és a szennyeződéseket, segítenek az ablakok tisztán tartásában és lehetővé teszik az esőben történő vezetést ablaktörlők nélkül. A cikkben megtudhatja, hogyan kell helyesen alkalmazni a terméket.
Teljes cikk

Hozzászólások a cikkhez