Fiókom

A festék kémiai dekontaminálása rozsdaeltávolítóval

A működés során különböző szennyeződések rakódnak le az autón, köztük kevésbé látható vasrészecskék, amelyek hosszú távon veszélyesek a fényezésre, és idővel helyi korrózióhoz vezethetnek. Egyéb gyakran lerakódó szennyeződések közé tartozik az aszfalt vagy a ráégett fékpor. Mindezeket a szennyeződéseket időnként el kell távolítani, még akkor is, ha viaszt, sealantot vagy kerámiafesték-védelmet alkalmaz. Ez a festék mechanikus fertőtlenítésével történik, rozsdaeltávolítóval. E cikkünkhöz a ValetPro Dragons Breath nevű terméket használtuk, amely képes megküzdeni a rozsdával és más szennyeződésekkel. A neve, "Dragons Breath", erre utal. Nemcsak rendkívül hatékony, de mint a legtöbb ilyen terméknek, jellemző illata is van. Bár ez az egyik legerősebb polírozó rozsdaeltávolító, a pH-ja semleges, és nagyon kíméletes a festékhez, így nem kell aggódnia a károsodástól. Figyelmeztetnünk kell azonban, hogy ha a terméket már viaszolt autón használja, akkor a viaszréteget megbolygathatja, és akár teljesen el is távolíthatja. Ezért csak a fent említett kémiai fertőtlenítéshez ajánljuk, vagy ha alaposan meg akarja tisztítani az autót festékvédelem nélkül. 


 

Hogyan kell használni a rozsdaeltávolítót?

Először alaposan mossa le az autót egy jó minőségű, pH-semleges autósamponnal, majd öblítse le. A terméket mindig hűvös (árnyékos) festékfelületre vigye fel, és kerülje a közvetlen napfényt. A terméket nem kell hígítani, hanem közvetlenül a karosszériára kell fújni, és körülbelül 1-3 percig rajta kell hagyni. Egy idő után látni fogja, hogy a festéken lévő vasrészecskék elkezdenek vörössé válni, majd feloldódnak. Ügyeljen arra, hogy a termék ne száradjon rá a fényezésre, és a megfelelő időben alaposan öblítse le az autót. Ha nem sikerült rozsdaeltávolítóval eltávolítania például az aszfaltlerakódásokat, használja a Dodo Juice Tar And Glue Remover-t az ilyen területeken. A kémiai fertőtlenítés után javasoljuk, hogy jó minőségű autósamponnal mossa le, majd szárítsa meg az autót. A festékréteg kémiai fertőtlenítése után a festékréteg mechanikai fertőtlenítésének kell a következő lépésnek lennie. Ez időigényesebb és fizikailag megterhelőbb. A mechanikai fertőtlenítés elengedhetetlen a festékréteg előkészítéséhez (pl. a kerámiafesték-védelem felviteléhez). Ez agyaggal történik, de ezt egy későbbi cikkben tárgyaljuk. 

Repülő rozsdaeltávolító, mint nagyon hatékony keréktisztítószer

A Dragons Breath nem csak a festékek kémiai fertőtlenítésére alkalmas, hanem a kerekek tisztítására is használhatja. A legagresszívabb szennyeződések rakódnak le a kerekeken, beleértve a fékport is. A nagyon magas hőmérsékletnek köszönhetően ez általában rásül, és nagyon nehéz mosással vagy hagyományos termékekkel eltávolítani. Az eljárás hasonló, csak fújja a terméket a kerekekre, és hagyja rajta néhány percig. A fékpor és más szennyeződések barnulni kezdenek, majd feloldódnak. Ha a kerekek erősen szennyezettek, javasoljuk, hogy használjon keréktisztító ecsetet, amely a szennyeződéseket is könnyebben eltávolítja. Ezután csak alaposan öblítse le a kerekeket egy erős vízsugárral. Itt is ügyeljen arra, hogy árnyékban dolgozzon, és ne hagyja, hogy a termék a kerekek felületén száradjon. Nem javasoljuk a használatát viasszal vagy sealanttal védett kerekeken, mivel ez károsíthatja a védőbevonatot.  

Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hasonló cikkek

A bőrülések helyes ápolása
Megmutatjuk a bőrülések helyes ápolását, hogy sokáig új kinézetűek maradjanak.
Teljes cikk
6 lépés a tiszta motorig
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy hogyan tudja hatékonyan és alaposan megtisztítani az egész motorteret 6 lépésben.
Teljes cikk
Hogyan kell ápolni az alumínium keréktárcsákat
Hogyan tisztítsuk és ápoljuk megfelelően az alumínium keréktárcsákat, hogy olyanok maradjanak, mint új korukban? Olvassa el cikkünket.
Teljes cikk
Kerámia védelem alkalmazása az autó műanyag részein
Hosszú távú védelem akár két évre, a műanyagok eredeti színének visszaállítása, védelem a fakulás, az UV-sugárzás és a szennyeződések ellen, és mindenekelőtt könnyű karbantartás. Ezek a műanyagok kerámiavédelmének fő előnyei.
Teljes cikk
Az autó viaszolása
Leírtuk az autó festékének viaszolásának lépéseit a mosással, a festék dekontaminálásával és a viaszolás előszítésével együtt.
Teljes cikk
A kerámia védelem alkalmazása az autó kerekeire
Maximális védelmet szeretne autója alumínium kerekeire? A kerámiavédelem taszítja a szennyeződéseket, a vizet és véd a kisebb karcolások ellen. Bővebb információkat a cikkünkben olvashat.
Teljes cikk
Karnauba vagy szintetikus viasz?
Nem tudja, milyen viaszt válasszon, és milyen jellemző tulajdonságai vannak az egyes viasztípusoknak? Cikkünkből mindent megtudhat, amit tudnia kell.
Teljes cikk
A folyékony ablaktörlők felvitele az ablakra
A folyékony ablaktörlők erősen taszítják a vizet és a szennyeződéseket, segítenek az ablakok tisztán tartásában és lehetővé teszik az esőben történő vezetést ablaktörlők nélkül. A cikkben megtudhatja, hogyan kell helyesen alkalmazni a terméket.
Teljes cikk

Hozzászólások a cikkhez