Fiókom

Az autó légkondicionálójának fertőtlenítése és tisztítása

Mindannyian tudjuk, hogy tavasszal, a hosszú tél után végre emelkedik a levegő hőmérséklete, bekapcsoljuk a légkondicionálót az autóban, és azt tapasztaljuk, hogy kellemetlen szag van. Legfőbb ideje tehát fertőtleníteni a légkondicionálót. Ezt elvégeztetheti egy professzionális szervizzel, de saját maga is megteheti a neves angol autókozmetikum-gyártó, a Bilt Hamber Air Con Bomb Citrus segítségével. Ez a spray nagyon egyszerűen használható, és nem igényel további felszerelést. Aktív összetevői semlegesítik a nem kívánt szagok forrásait, a légkondicionáló belső részei pedig fertőtlenítve maradnak, és védve a további szennyeződések kialakulásától.

Miért van a légkondicionálónak kellemetlen szaga?

A légkondicionáló berendezés külső levegőt szív be, amely a fülke- vagy egyéb szűrők ellenére is tartalmaz különböző szerves vagy szervetlen szennyeződéseket, amelyek lassan leülepednek a légcsatornákban és a gépkocsi szellőzőjében. A légkondicionáló használata során fellépő gyors hőmérséklet-ingadozások miatt a szellőzőben és annak alkatrészeiben víz kondenzálódik, ami kellemetlen szagokhoz vezethet. Ezenkívül a baktériumok fokozatosan szaporodnak, majd belélegezve kerülnek a szervezetbe. A szagok mellett ezek a baktériumok allergiát, megfázást, fejfájást, fáradtságot, hörghurutot, asztmát és egyéb problémákat is okozhatnak.

A fertőtlenítő spray használata

Indítsa be az autót, és kapcsolja be a légkondicionálót maximális teljesítményre. Nyissa ki az összes ventilátort, és ami a legfontosabb, kapcsolja be a beltéri levegő keringtetését. A légkondicionáló ekkor nem kívülről, hanem az autó belsejéből szívja a levegőt. Tolja hátra teljesen az utasülést, és helyezze az Air Con Bomb spray-t a padlóra, hogy a termék kiürítéskor ne ragadjon a műszerfalra. Használat előtt alaposan rázza fel a spray-t, majd nyomja meg (nagyobb erővel) az egyfunkciós szelepet, hogy a hatóanyagok a levegőbe kerüljenek. Ezeket a klímaberendezés szívja be, és fertőtlenítik a belső teret a baktériumoktól és a penésztől. Hagyja el a járművet, és hagyja a permetet bekapcsolva kb. 5 percig, járó motorral és a légkondicionálót teljes erővel bekapcsolva, amíg a permet megállítja a hatóanyagok kibocsátását. Ezután javasoljuk, hogy további 10 percig hagyja bekapcsolva a légkondicionálót. Ezután állítsa le a motort, nyissa ki az összes ajtót, és alaposan szellőztesse ki a járművet. Most már kész, a légkondicionáló csíramentes, a jármű belseje pedig a terméknek köszönhetően citrus illatú.

Fontos a megelőzés is

A fent említett légkondicionálási problémák kiküszöbölésére a következőket javasoljuk:
  • Cserélje ki az utastérszűrőt a szervizkönyvben előírt rendszeres időközönként. Ez általában 2 évente történik, de ha poros környezetben közlekedik a járművével, javasoljuk, hogy gyakrabban cserélje.
  • Kapcsolja be a légkondicionálót télen is, javasoljuk, hogy ezt havonta legalább kétszer tegye meg. Télen a légkondicionáló az ablakok páramentesítését is segíti.
  • Ne kapcsolja ki a légkondicionálót, amíg el nem érte a célállomást. Ideális, ha 5-10 perccel a motor leállítása előtt kikapcsolja a légkondicionálót. Az elpárologtató időközben kiszárad, és megszűnik a baktériumok felszaporodása, amelyek a legjobban a nedves környezetben fejlődnek. Ez az eljárás az emberi szervezetnek is jót tesz, mivel akklimatizálódik a kültéri környezethez.
  • Ne állítsa a légkondicionáló hőmérsékletét nagyon alacsonyra, a külső és a belső hőmérséklet közötti különbség nem lehet több mint 5°C. A gyors hőmérséklet-változás megfázást, de súlyosabb légúti megbetegedéseket is okozhat. Javasoljuk, hogy fokozatosan csökkentsük és emeljük a hőmérsékletet a gépkocsiban.
  • Fertőtlenítsen rendszeresen, és ne várja meg, amíg a légkondicionáló szagot áraszt. Javasoljuk, hogy évente legalább kétszer fertőtlenítse. Az első alkalom közvetlenül a tél után van, amikor a légkondicionáló az alacsony terhelés miatt a leginkább eltömődik, a második alkalom pedig a tél előtt. 
Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hasonló cikkek

A bőrülések helyes ápolása
Megmutatjuk a bőrülések helyes ápolását, hogy sokáig új kinézetűek maradjanak.
Teljes cikk
Az autó belső részének tisztítása
Útmutató a műszerfal és a jármű belső részeinek egyéb matt hatású műanyagainak tisztítására.
Teljes cikk
A szélvédő tökéletes tisztítása
Nem tudja, hogyan kell megfelelően ápolni és egyszerűen tisztítani autója szélvédőjét? Ebben a cikkben megtanítjuk Önnek.
Teljes cikk
7 lépés a tökéletesen tiszta autóhoz a tél után
A hosszú tél megviselte az autó külsejét és belsejét, tisztítsuk meg együtt, és készítsük fel a tavaszra!
Teljes cikk
Karnauba vagy szintetikus viasz?
Nem tudja, milyen viaszt válasszon, és milyen jellemző tulajdonságai vannak az egyes viasztípusoknak? Cikkünkből mindent megtudhat, amit tudnia kell.
Teljes cikk
Viasz, sealant vagy kerámia festék védelem?
A piacon több féle lehetőség létezik az autó festékének védelmére, mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, előnyei és hátrányai is. A cikkünkben megtudhatja, hogy lehet a legjobban védeni az autó fényezését.
Teljes cikk
Autómosás megfelelően és kíméletesen
A megfelelő autómosási eljárás fontos a tiszta, fényes és karcmentes festékhez, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan moshatja le kíméletesen, száríthatja meg és tuningolhatja fel tökéletesen az autóját
Teljes cikk
Melyik a legjobb festék védelem télre?
Közeledik a tél, és Ön talán döntés előtt áll, hogy milyen téli festék védelmet vásároljon. Cikkünkben arról lesz szó, hogy miért érdemes télen védeni a festékréteget, és mely termékek a legmegfelelőbbek.
Teljes cikk
Tíz tanács, hogyan készítsük fel az autót télre
Előttünk áll a hosszú tél és ez azt jelenti, hogy a jármű üzemeltetése, megjelenése és különönsen a karbantartása szempontjából még igényesebbek lesznek a feltételek. Ezért összeállítottunk 10 tippet az autó téli felkészítésére.
Teljes cikk
Viaszolás az Infitnity Wax termékeivel
Az ősz az ideális időszak a fényezés védelmére, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan kell felvinni az Infinity Wax Primo-t, és hogyan kell teljesen felkészülni a viaszolás előtt.
Teljes cikk

Hozzászólások a cikkhez