Fiókom

Hogyan tisztítsuk és impregnáljuk az Alcantarát

 
Az Alcantara növekvő népszerűségével és elterjedésével az autókban egyre gyakrabban találkozunk olyan kérdésekkel, hogy hogyan kell tisztítani vagy impregnálni az Alcantarából készült üléseket. Gyakran felmerül az is, hogy vajon megfelelő-e bőr tisztítószereket használni a tisztításhoz. Ezek a kérdések motiváltak bennünket arra, hogy írjunk egy cikket a témában, amelyben mindent elmagyarázunk az Alcantaráról, és megosztjuk az anyag tisztításával és karbantartásával kapcsolatos tapasztalatainkat.

Valójában mi az Alcantara?

Megjelenése miatt sokunknak a bőr vagy a velúr (szemis) jut eszébe az Alcantaráról. Az Alcantarának azonban egyáltalán semmi köze a bőrhöz, ez egy textil. Ha utánanézne a pontos összetételnek, megtudhatná, hogy az Alcantara gyártásának alap félkész anyaga egy nagyon finom textilszálakból készült gyapjú, amelyet tűszúrásos technológiával erősítenek meg. Ez azt jelenti, hogy a szálkötegeket speciális, szúrós tűkkel fonják össze. A gyapjút ezután laminálják, így egy 70%-ban poliészterszálakból és a maradék 30%-ban poliuretánból álló anyagot kapunk. A gyártás utolsó fázisa ennek a szövetnek a csiszolása és festése, és így világra jön az Alcantara. Egy olyan anyag, amely összetételében nem igazán osztozik a bőrrel, és ezért más módon kell ápolni. Az Alcantara a nevét, csak a rend kedvéért, egy olasz cég nevéről örökölte, amely a gyártásával vált világhírűvé.

Az Alcantara fontos tulajdonságai, előnyei és hátrányai

Az Alcantara használata gyorsan elterjedt, különösen az autóiparban. Gyönyörű és fényűző megjelenésű anyag, és természetesen nem csak az üléseken. Amikor a műhelyünkben látunk egy Laurin Octavia-t Alcantara tetőkárpitozással, annak megkérdőjelezhetetlen varázsa van. A drágább autókban az Alcantara a műszerfalon és a belső tér egyéb részein is magasabb színvonalat képvisel. És milyen egyéb előnyöket kínál még? A velúrszerű megjelenés mellett az Alcantara rendkívül légáteresztő, rugalmas, gyakorlatilag gyűrődésmentes, és ha már volt Alcantara ülése, talán észrevette, hogy viszonylag kevés foltot hagy. A bőrhöz képest attól sem kell tartania, hogy télen reggelente odafagy az üléshez, nyáron pedig odaragad hozzá. Végül az Alcantara ülések olcsóbbak is, mint a teljesen bőrből készültek. Az előnyök közé tartozik a könnyű karbantartás és az alacsony kopás. Ahhoz azonban, hogy ez utóbbi igaz legyen, az Alcantarát megfelelően kell ápolni. A fő hátrányok közé tartozik a gyűrődésre való nagyfokú érzékenység. Ezt főként a kopás vagy a nem megfelelő tisztítás okozza. Itt megtudhatja, hogyan kerülheti el ezt, és hogyan tarthatja az Alcantara felületét hosszú ideig újszerű állapotban.

Hogyan tisztítsuk kíméletesen az Alcantarát?

Az Alcantara tisztításakor általában textíliákhoz tervezett kíméletes tisztítószert kell használni, és a tisztítóeszközökre is nagy figyelmet kell fordítani. Az agresszív vagy rossz minőségű tisztítószer durvább kefével kombinálva megzavarhatja az Alcantara finom szálait, ami keményedéshez, később pedig a szösz képződésre való gyorsabb fogékonysághoz vezethet. Nem ajánlott a bőrfelületekhez tervezett tisztítószerek használata sem, amelyek általában túl agresszívek az Alcantara esetében. A kefével és gőzzel történő tisztítás teljesen alkalmatlan. A Carbon Collective Reset-et nagyon hasznosnak találtuk az Alcantara tisztítására, de nem lehet rosszul járni más neves gyártók textilre tervezett kíméletes tisztítószereivel sem, mint például a Dodo Juice, Auto Finesse stb. A Carbone of England Reset azonban nagyon jól működik. Még nem volt olyan esetünk, amikor ne tette volna 100%-ban a dolgát az Alcantarán, még erős szennyeződések esetén is. A tisztítás után nem hagy csíkokat vagy maradványokat, és kívánatos antibakteriális formulával rendelkezik. Nem csak Alcantarán, hanem textíliákon, műanyagokon és egyéb belső felületeken is használható, így nem fog csalódni a vásárlásban. Hogyan tisztítsa tehát az Alcantarát? A szennyeződés mértékétől függően készítsen egy puha, szegély nélküli mikroszálas kendőt, vagy egy nagyon finom sörtéjű kefét, rosszabb esetben kefét. Természetesen ideális esetben a lehető legfinomabbat. A pontos tisztítási eljárást néhány pontban leírtuk:
  • Kezdetben alaposan porszívózza ki az üléseket, hogy a szennyeződéssel való tisztítás során ne sérüljön meg az Alcantara.
  • Javasoljuk továbbá, hogy sörtés ecsetet használjon, a hagyományos fogantyú kemény műanyagja óvatlanság esetén szintén sérülést okozhat.
  • Javasoljuk, hogy a tisztítószert ne közvetlenül a felületre fújja, hanem a kiválasztott eszközre.
  • Tehát először fújja a Carbon Collective Reset tisztítószert egy puha mikroszálas kendőre, és óvatosan törölje át a szennyezett felületet.
  • Ezután szárítsa meg az alcantarát a kendő száraz oldalával vagy egy második kendővel.  
  • Ha szükséges, ismételje meg a folyamatot, vagy használjon egy nagyon puha ecsetet, például szintén a Carbone-tól.
  • Fújja a tisztítószert a kefére, körkörös mozdulatokkal tisztítsa meg a felületet, majd szárítsa meg egy ruhával.
  • Ha ez nem működik, akkor a végső megoldás egy kefe használata, és ugyanezt az eljárást kell követni. Például a Dodo Juice természetes sörtékkel ellátott Hairy Palm nagyszerű.
  • Mivel az Alcanatara nagyon kevéssé szívja be a nedvességet, és a nedvesség hajlamos a felülethez tapadni, javasoljuk, hogy a végén porszívóval szívja ki a nedvességet.

Az Alcantara impregnálása segít a tisztán tartásban

Az Alcantara egy szövet, így természetesen impregnálható. Az impregnálással minden folyadékot és szennyeződést taszító felületet érhet el, további előnye, hogy megakadályozza a ruházat színátvitelét. Ha tehát gyerekeket és háziállatokat szállít, vagy ha gyakran szeret enni és inni az autóban, az impregnálás könnyebb utókezelést és valamivel hosszabb élettartamot biztosít. Mivel azonban az Alcantara nem olyan nedvszívó, mint a hagyományos textíliák, és nem szennyeződik olyan gyorsan, mint a bőr, az impregnálás hatása valamivel kisebb, mint a fent említett felületek esetében. A piacon számos termék létezik a textíliák impregnálására, amelyek közül egyesek jól, mások gyengébb eredménnyel működnek. Ismét megemlítjük a Carbone termékét, nevezetesen a Carbon Collective Repel-t. Ez az egyik drágább textilvédő termék, de ezért a pénzért az egyik legjobb minőségű impregnálót kapja, amely a szilícium-dioxid összetételének köszönhetően szó szerint gátat képez a folyadékok és a szennyeződések ellen az Alcantarán. És számíthat az egy évet könnyedén meghaladó hatékonyságra, ami az egyik fő előnye az olcsóbb alternatívákkal szemben. A felhordási folyamat egyszerű - csak fújja egyenletesen a felületre, és hagyja megszáradni egy-két órán keresztül. Akciós Alcantara tisztító készletet is vásárolhat nálunk, amely tartalmazza a fenti termékeket, azaz a tisztítószert, az impregnálót, valamint egy mikroszálas kendőt és egy puha kefét. Többre nem lesz szüksége az Alcantara karbantartásához.

Mit tegyünk, ha már túl késő a mefelelő karbantartáshoz?

A rossz hír az elején, a gyűrött Alcantara nem menthető. Az Alcantara ezen csúnya tulajdonsága előbb-utóbb megjelenik vagy a nem megfelelő tisztítás, vagy a súrlódás és a mechanikai igénybevétel miatti kopás miatt. Ha az Alcantara finom szálai a tisztítás vagy a rendszeres használat következtében károsodtak, csak kétféleképpen lehet orvosolni. Az első és viszonylag egyszerű megoldás az elektromos szöszeltávolító. Ha beírja a Google-be, számos gyártótól több is felbukkan. Ez egy biztonságos módja annak, hogy kényelmesen eltávolítsa a szöszöket nemcsak az Alcantaráról, hanem természetesen más textilfelületekről is. A második és kevésbé biztonságos megoldás egy borotvapenge, amivel levághatjuk a szöszöket. Ez azonban csak ultraerős idegekkel rendelkező egyéneknek ajánlott. A legjobb megoldás tehát továbbra is az Alcantara megfelelő ápolása marad, amit a fenti termékekkel tényleg bárki megtehet.

Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hasonló cikkek

Autómosás megfelelően és kíméletesen
A megfelelő autómosási eljárás fontos a tiszta, fényes és karcmentes festékhez, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan moshatja le kíméletesen, száríthatja meg és tuningolhatja fel tökéletesen az autóját
Teljes cikk
Tíz tanács, hogyan készítsük fel az autót télre
Előttünk áll a hosszú tél és ez azt jelenti, hogy a jármű üzemeltetése, megjelenése és különönsen a karbantartása szempontjából még igényesebbek lesznek a feltételek. Ezért összeállítottunk 10 tippet az autó téli felkészítésére.
Teljes cikk
Mikroszálas kendők típusa és használata
A mikroszálas kendők elengedhetetlen segédeszököz az autó ápolásánál és a minőségük és helyes használatuk befolyásolhatják a végeredményt. Töbett megtudhat a kendőkről a cikkünkben.
Teljes cikk
Hogyan fertőtlenítsük a légkondicionáló berendezést?
Itt a tavasz és vele együtt eljött a légkondicionáló fertőtlenítésének az ideje. Eltávolítja a kellemelten szagokat és a szellőzőben megtelepedett baktériumokat.
Teljes cikk
A festék dekontaminálása 3 lépésben
A fényezés fertőtlenítése a viasz, a tömítőanyag vagy a kerámiavédelem felvitele előtti előkészítés egyik fontos pontja. Cikkünkből megtudhatja, hogyan végezze el sikeresen.
Teljes cikk

Hozzászólások a cikkhez