Fiókom

Hogyan védjük hatékonyan a bőrüléseket az új autóban

Az új autó kiválasztásakor mindenki elgondolkodik azon, hogy milyen belső színt válasszon. A mai új autókban a korábbinál gyakrabban találkozhatunk különböző típusú bőrrel, vagy annak utánzatával. Ezért szeretnénk segíteni Önnek abban, hogy eldöntse, hogy egyáltalán bőrt válasszon-e autójába, és ha igen, akkor milyen színűt. Sokszor találkoztunk már azzal a véleménnyel, hogy a világos vagy fehér bőr nem praktikus, azonnal koszolódik, és hogy a sötét vagy teljesen fekete bőr sokkal jobb és praktikusabb. Mind a világos, mind a sötét bőr pontosan ugyanúgy koszolódik. A fekete bőrön nem látszik szemmel láthatóan a szennyeződés, de bizony piszkos üléseken ül, és nem is tud róla. Szeretnénk megkönnyíteni a döntését, és azt is megmutatjuk, hogyan ápolja és védje bőrüléseit az új autó vásárlása után. Egy kiváló minőségű kerámia védelmet fogunk felvinni a bőrre, amit bárki meg tud csinálni, alapvetően nagyon egyszerű. 

BMW X1 U11 - bőrvédelem az új autóban

Megmutatjuk a védelem felhordásának teljes folyamatát az új BMW X1-en, amely egyenesen a brnói BMW márkakereskedésből érkezett hozzánk. A specifikáció szerint a BMW X1-et Vernasca Oyster/Black bőrrel szerelték fel, amely világos krémszínű bőr, fekete varrással. Ez a BMW X1 modell a legmagasabb felszereltségű modell a kárpitozás tekintetében. Az ülések teljes egészében bőrből készültek, és ugyanezt a bőrt használják az ajtópanelekhez is, ahol a bőr felső része fekete színű. Fekete bőr található a műszerfalon is az M csomag részeként, a gyártó szerint ez egy belső kód 4NW - műszerfal luxus kivitelben. Úgy döntöttünk, hogy a lehető legjobban megvédjük ezeket a felületeket, ezért elhozunk egy részletes eljárást olyan tippekkel, amelyeket nem talál a kézikönyvben.

Kerámia bőrvédelem, ez létezik?

Mielőtt leírnánk a kerámia bőrvédő felvitelének teljes folyamatát, talán átfutt a fején, hogy: "De a kerámiát a festékre viszik fel!". Szerencsére a kerámia karosszériabevonatok a nagyközönség körében jól ismert fogalom, de az igazság az, hogy léteznek kerámia bevonatok műanyagokra, kerámia bevonatok gumiabroncsokra, kerámia bevonatok ablakokra is. És akkor még vannak kerámia bevonatok bőrre is, amelyeket ugyanolyan fontosnak tartunk, mint a kerámia festékvédőket, amelyek a festék hatékony védelmét szolgálják az UV-sugarak, a szennyeződések megtapadása, a madárürülék.... ellen. Szintén fontos, hogy egy kerámia bevonattal védett autót sokkal könnyebb mosni. A kerámia bőrvédelem egy rendkívül hatékony védelem, amely minden bőrfelületre készült, és nagyon hatékony segítője az autó használatának. Hatékonyan védi a bőrt az UV-sugarak, a fokozatos repedezés, a foltosodás, a kék nadrágok és a folyadékok okozta elszíneződések ellen. Az így védett bőrt jelentősen könnyebb karbantartani. Mi a biztosra mentünk, és az innovatív CarPro CQUARTZ Leather 2.0 kerámia bevonatot választottuk. Most megmutatjuk és leírjuk, hogyan működik az egész folyamat. Nem nehéz, bárki meg tudja csinálni!

Csatlakoztassa az autót töltőre

A modern autókban rengeteg olyan vezérlőegység található, amelyek folyamatosan értékelik a jármű állapotát. Amikor a belső térben dolgozik, és gyakran kinyitja az ajtókat, az autó többször is felvillan. Ha az ajtók nyitva vannak, az autó folyamatosan aktív, a lámpák és a nagy kijelzők bekapcsolva vannak, és mindez eléggé lemeríti az autó akkumulátorát (különösen a BMW-kben vagy a Mercedes-Benzekben). Ezért javasoljuk, hogy csatlakoztassa az autót egy külső áramforráshoz, mielőtt elkezdené a belső teret érintő munkálatokat, ami több órát is igénybe vehet. Alapvetően nem tudhatja, hogy az autó mennyi ideig állt a váltóházban, mielőtt Önhöz került, így nem lehet biztos benne, hogy a kereskedő feltöltötte-e az autó akkumulátorát, mielőtt átadta volna. Az átadásokon és autókiállításokon, amelyek néha több mint egy órát vesznek igénybe, az akkumulátor is lemerül. Ha csatlakoztatja az autót, már az elején feltöltheti, és biztos lehet benne, hogy az akkumulátor 100%-ban feltöltődik. Első lépésként tehát csatlakoztassa az autó akkumulátorát egy jó minőségű töltőhöz. Vigyázzon a kábelekre, hogy ne karcolják meg az autó fényezését, használjon úgynevezett plüss törölközőt, pl. Purestar Premium Buffing Towel Blue.

Az átadás előtt ne mossa le és ne távolítsa el a védőhuzatokat!

Új autó vásárlásakor egy fontos dolgot bebiztosítottunk. Megkértük a kereskedőt, hogy az új autót mosatlanul és minden védőfóliával együtt adja át. Az autókereskedések túlnyomó többsége nem tudja, hogyan kell részletesen lemosni egy autót. Nagy kár, amikor egy új és tökéletesen fényezett autót megkarcol egy hanyag mosás, ahol a szerelő csak fog egy szivacsot, a továbbiakat már ismerheti. A tiszta autó "wauw-effektje" az átadáskor hiányozhat, de ha már a kezdetektől fogva büszke az autó szuper állapotára, akkor nem árt, ha erre minimálisan is odafigyel. Így hát átvettünk egy mosatlan autót az összes védőfóliával együtt. A fóliákat mi magunk szedtük le - és ez jó érzés is volt! A transzferborítások is megmaradtak, amelyeket csak közvetlenül a kerámiavédelem tényleges felvitele előtt vettünk le. Csak így tudtuk megbizonyosodni arról, hogy nem "koszos overallban" ült valaki az autóban.

A belső tér előkészítése a kerámia védelem felvitelére az új autóban

Annak ellenére, hogy ez egy új autó volt, felfedeztünk néhány dolgot, amit meg kellett oldani, mielőtt elkezdtük a kerámia bevonat felvitelét a bőrre. Ellenőrizni kellett, hogy a bőr valóban tiszta-e, és nincsenek-e rajta mechanikai részecskék, bármilyen kicsik is legyenek azok. Miután eltávolítottuk az érintett autó védőhuzatait, finom fekete szálakat fedeztünk fel az összes ülésen, amelyeket el kellett távolítani. Egyáltalán nem jó ötlet fogni egy porszívót, és elkezdeni porszívózni a bőrt, mivel az megkarcolhatja, de szükség esetén egy finom tartozékot lehet használni. Mi ezt a helyzetet egyszerű módon oldottuk meg. Fogtunk egy Purestar Speed Polish Multi Towel Gray mikroszálas kendőt, megnedvesítettük, és fokozatosan letöröltük a szennyeződést. Elég volt a sima víz is a nedvesítéshez. A törülközőnek enyhén nedvesnek kell lennie, nem pedig vizesnek!

Védőkesztyűk, fejlámpa és egy garázs megfelelő hőmérséklettel és páratartalommal

A kerámia bevonat bőrre történő felhordása előtt számos elvet és szabályt kell betartani:
  • Az alkalmazás a szabadban is elvégezhető, de ez nem ajánlott, teljesen szélcsendes és árnyékos helyen kell lennie az autónak.
  • Javasoljuk, hogy a bevonatot szellőztetett garázsban, 15 °C és 25 °C közötti hőmérsékleten vigyük fel. A bevonat 25 °C-on egy óra alatt, 15 °C-on pedig két óra alatt szárad meg. Ezen kívül a CarPro azt javasolja, hogy használjon egy normál ventilátort, hogy a levegő áramolhasson az autóban.
  • Ne legyen magas a páratartalom a garázsban, és ne dolgozzon, ha odakint esik az eső vagy éjszaka van, és szellőztetésre van szüksége.
  • Minden kerámiabevonattal való munka során viseljen védő gumikesztyűt - elsősorban a bőrét védje!
  • Az autóban általában nincs elegendő fény, ezért nagyon ajánljuk egy jó minőségű fejlámpa használatát, akkor mindent látni fog.
  • Húzza fel az összes fejtámlát a legmagasabb állásba.
  • Az első használat előtt rázza fel a védőbevonatot.

A CarPro CQuartz Leather 2.0 kerámia bevonat applikálása

A CarPro a kerámia bevonat két mennyiségi változatát kínálja. Mi a kisebb, 30 ml-es csomagot választottuk, amely egy 30 ml-es üveg kerámia bevonatot, egy applikációs kockát és egy kis applikációs kendőt + két felhordási dátummatricát tartalmaz, amelyet felhordás után az ajtóra ragaszthat, de mi nem tettük meg. (Mi a mobiltelefonunkon a "Jegyzettömb" alkalmazást használjuk, amibe minden, az autón végzett munka dátumát bejegyezzük - a mobiltelefonja mindenkinél mindig nála van.) Nem használtuk az applikációs kockát és kendőt. Jobb megoldásnak látjuk a kisméretű, kerek, rövid szálú Carbon Collective 75 mm Microfiber Applicators használatát, amelyek praktikusabbak a bőrrel való munkavégzéshez. Nehezebben elérhető helyekre is eljut, és jobban követi az ülések egyenetlen felületét. Nekünk elég volt két ilyen applikátor - 2 darabos készletben árulják őket, így 1 készlet is elég. Javasoljuk, hogy kezdje a műszerfallal (ha bőr), majd a kormánykerékkel, az első ülésekkel, a hátsó ülésekkel, és végül alkalmazza az ajtópanelekre.

Az applikáció menete néhány pontban

  • Tegye fel a fejlámpát és a védő gumikesztyűket.
  • A flakont néhányszor rázza fel.
  • Nyissa ki a flakont, vigyázat elég nehezen nyílik. 
  • A körös applikátor egy kis zsebbel van ellátva két ujjnak, tegye fel.
  • Kis mennyiséget csöpögtessen a körös applikátorra.
  • A felhordás alatt rendszeresen csöpögtessen a termékből az applikátorra.
  • Kezdje el bedörzsölni a bevonatot az ülésbe, hogy mindenhol ott legyen, és sehol ne legyen száraz folt!
  • A bevonat felhordásának helyét onnan tudja megállapítani, hogy a terület enyhén fénylik, ez nyilvánvaló. Letörlés után egy matt fog megjelenni.
  • Dolgozzon szakaszosan, és két (legfeljebb három) percen belül a bevonatot rövid szálas mikroszálas kendővel (pl. Purestar Speed Polish Multi Towel Gray) törölje le.
  • Egy rész például a háttámlát vagy az egész ülést jelenti. (De ne essünk túlzásba, a felvitel során gyorsabban telik az idő!)
  • Ezért jó ötlet, hogy tartsa magánál az órát, és figyelje az időt.
  • Ezt az egész autóban végezd el - először a műszerfalon, a kormánykeréken, a vezetőülésen, az utasülésen, a hátsó üléseken, végül az ajtópaneleken és a kartámaszon.
  • Ha szükséges, tolja előre vagy hátra az ülést, hogy jobban hozzáférjen az összes üléshez.
  • Ha műanyag részre is került bevonat, az egyáltalán nem baj, a bevonat könnyen letörölhető a műanyagról is.
  • A bevonat rétegezhető, de csak 1-2 óra elteltével (a garázs hőmérsékletétől függően). Minél magasabb a hőmérséklet, annál hamarabb.

Kapacitás, állóképesség és időtartam

A 30 ml-es kiszerelést választottuk, és a felvitel után becslések szerint 8 ml bevonat maradt. A terméket az összes ülésre (a vezetőülésen két rétegben), az első és hátsó ajtópanelekre, a kormánykerékre és a műszerfalra vittük fel. Csak a vezetőülésre és a kormánykerékre vittünk fel két réteg kerámiabevonatot. Az autót csak egy személy fogja használni, aki nem hord senkit, így felesleges lenne mindenhova egy második réteget felvinni. A munka megkezdésekor javasoljuk, hogy az első réteget a vezetőülésre vigyük fel, amelynek így elegendő ideje van megszáradni, hogy végül a 2. réteg felhordható legyen. Ha már az elején két réteg felvitelét tervezi, vásároljon nagyobb kiszerelést (50 ml). Ha egy védőréteg elegendő, válassza a 30 ml-es kiszerelést. A felhordás után hagyja békén az autót, és 24 órán keresztül ne használja. Ezt követően az autó készen áll a normál használatra. Az első 5 napban kerülje a bőr mosását is. Élvezni fogja a teljes felvitelt, és nem nehéz, ha követi az általunk ajánlott eljárást.

Védett bőr és annak későbbi karbantartása

Ha "biztosra megy", és a bőrt kiváló minőségű kerámia bevonattal védi, a későbbi ápolás nagyon egyszerű. Ha normálisan használja az autóját, azaz nem koszolódik, nem vezet Liftago-t vagy Boltot, akkor elég egy nedves mikroszálas kendővel áttörölni a leginkább igénybevett területeket, majd hagyja megszáradni. Ezek közé tartozik a kartámasz, a vezetőoldali ajtópanelek, az üléspárna és az ülés oldalfalai. Ez percek kérdése, és ez egyszerűen biztosítja, hogy a fényes bőr sokáig tiszta maradjon, és ami még fontosabb, rugalmas és matt legyen, amit mi a legjobban élvezünk. A kerámia bevonat felvitele után a bőr lényegesen hosszabb ideig marad matt, és ezt mindig értékelni fogja. Ez leginkább a fekete bőr esetében érezhető, amely így sokkal jobban néz ki. Az is látható, hogy a bőr rugalmasabb, és a bőr a felhordás után kissé hajlékonyabb. És végül - a CarPro CQuartz Leather 2.0 a belső térben található összes műanyagra is alkalmazható, így tökéletesen védi azokat.

Autor: Ing. Karel Šudák
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hasonló termékek

Purestar Speed Polish Multi Towel GrayPurestar Speed Polish Multi Towel Gray mikroszálas kendőTippGyors előnézet (64 értékelés)univerzális mikroszálas kendő, 42 x 35 cm, súlya 320 gsm, szürke színű1.320 FtRaktáronPurestar Premium Buffing Towel BluePurestar Premium Buffing Towel Blue mikroszálas kendőTippGyors előnézet (60 értékelés)prémium mikroszálas kendő, 40 x 40 cm, 1200 gsm, kék szinű4.480 FtRaktáronCarPro CQuartz Leather 2.0 (30 ml)CarPro CQuartz Leather 2.0 kerámia bőr védelem (30 ml)TippGyors előnézethigh-tech kerámia bőrvédelem és műanyagokra az autó belsejében, 30 ml31.500 FtRaktáronCarbon Collective Heavy Duty Black Textured Nitrile Glove - LCarbon Collective Heavy Duty Black Textured Nitrile Glove - L vegyszerálló kesztyűFrissítveGyors előnézet (63 értékelés)vegszerálló kesztyű, nagyság L, fekete szín, 1 db ára170 FtRaktáronCarbon Collective Heavy Duty Black Textured Nitrile Glove - MCarbon Collective Heavy Duty Black Textured Nitrile Glove - M vegyszerálló kesztyűFrissítveGyors előnézet (32 értékelés)vegszerálló kesztyű, nagyság M, fekete szín, 1 db ára170 FtRaktáronCarbon Collective Heavy Duty Black Textured Nitrile Glove - XLCarbon Collective Heavy Duty Black Textured Nitrile Glove - XLFrissítveGyors előnézetvegyszerálló kesztyű, XL-es méret, fekete szín, 1 db-os ár170 FtRaktáronCarbon Collective 75mm Microfibre ApplicatorsCarbon Collective 75mm Microfibre Applicators mikroszálas applikátorokGyors előnézet (16 értékelés)mikroszálas applikátorok, átmérő 75 mm, 2 db1.980 FtÁtmenetileg nem elérhetőUnilite CRI-H200RUnilite CRI-H200R féjlámpaTippGyors előnézet (2 értékelés)erős fejlámpa fényáram kapcsolással, kézmozdulatkapcsolással, érintésmentes, 200 lumen29.830 FtRaktáronCarPro CQuartz Leather 2.0 (100 ml) Ingyenes kiszállításCarPro CQuartz Leather 2.0 kerámia bőr védelem (100 ml)TippGyors előnézethigh-tech kerámia bőrvédelem és műanyagokra az autó belsejében, 100 ml73.170 FtMegrendelésreCarPro CQuartz Leather 2.0 (50 ml)CarPro CQuartz Leather 2.0 kerámia bőr védelem (50 ml)TippGyors előnézethigh-tech kerámia bőrvédelem és műanyagokra az autó belsejében, 50 ml39.830 FtRaktáron

Hasonló cikkek

Hogyan ápoljuk az Alcantara üléseket
Ahogy az Alcantara egyre népszerűbbé és elterjedtebbé válik az autókban, egyre gyakrabban kérdezik tőlünk, hogyan kell tisztítani és ápolni az Alcantara üléseket. Cikkünkből minden fontos információt megtudhat.
Teljes cikk
Hogyan védjük meg az ablakok külső részét az új autón
A hagyományos folyékony ablaktörlőknek "vége", jön az ablakvédelem új generációja! Bemutatjuk az Aqua Glass Protection-t, egy kerámia üvegbevonatot, amely akár 2 évig is működik. Applikálás a BMW X1-en
Teljes cikk
Mikroszálas kendők típusa és használata
A mikroszálas kendők elengedhetetlen segédeszököz az autó ápolásánál és a minőségük és helyes használatuk befolyásolhatják a végeredményt. Töbett megtudhat a kendőkről a cikkünkben.
Teljes cikk
A festék dekontaminálása 3 lépésben
A fényezés fertőtlenítése a viasz, a tömítőanyag vagy a kerámiavédelem felvitele előtti előkészítés egyik fontos pontja. Cikkünkből megtudhatja, hogyan végezze el sikeresen.
Teljes cikk

Hozzászólások a cikkhez