Fiókom

Tavaszi autó nagytakarítás a hosszú tél után

A hosszú tél megviselte négykerekű kedvenceink külsejét és belsejét, és most itt az ideje, hogy újra formába hozzuk őket. A téli szezonban az autó karosszériája szenved a legtöbbet, de a kellemetlen időjárás a jármű más részeit is érinti, beleértve a belső teret is. Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogyan szabadíthatja meg autóját a tél után a sótól és egyéb szennyeződésektől, és hogyan készítheti fel azt a tavaszra és az előttünk álló nyári hónapokra.

1. A kerék lemezek tisztítása

Kezdjük az autó legpiszkosabb részeivel, és ezek kétségtelenül a kerekek. Mindig jobb, ha először a kerekeket mossa le, mert ha az ellenkezőjét teszi, összepiszkolhatja a már lemosott karosszériát. Akár ugyanazokat a kerekeket tartja meg nyárra, és csak a gumiabroncsokat cseréli le nyári gumiabroncsokra, akár teljesen lecseréli, a tisztítási eljárás azonos. Ez a pont nem vonatkozik arra az esetre, ha a kerekeket már közvetlenül a kerékcserét követően tökéletesen megtisztította a nyári szezonra. De gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki tavaszra halasztotta. Az ideális az, ha a kerekeket kívül-belül megtisztítjuk, amíg fel nem szereljük őket az autóra. A polírozó rozsdaeltávolító, amely keréktisztítóként is remekül működik, a munka nagy részét elvégzi helyettünk. A Bilt Hamber Korrosolt ajánljuk, amely a legjobb ár-érték arányú literes kiszerelésben és az egyik legjobb minőségű termék. Először öblítse le a kerekeket vízzel, majd fújja rá ezt a terméket. Hamarosan látni fog egy reakciót, amelyben a vasrészecskék vörösre színeződnek, és az összes szennyeződés elkezd feloldódni. Erősebb szennyeződések esetén használjon kerék ecsetet, és tisztítás után erős vízsugárral öblítse le a kerekeket. Ne használja a terméket közvetlen napfényben, és ne hagyja, hogy spontán megszáradjon a kerekeken.  

2. A karosszéria mosása

Télen a rossz időjárás és különösen a só megviseli az autó fényezését. A karosszérián sok szennyeződés rakódik le, amelyet normál mosással önmagában nem lehet eltávolítani. Ezért a tényleges mosás előtt javasoljuk, hogy a fényezést rozsdaeltávolítóval fertőtlenítse, amely megtisztítja a festéket a még erősebb szennyeződésektől, és előkészíti azt az esetleges viaszfelvitelre. Ismét a Bilt Hamber Korrosol-t ajánljuk, amelyet nemcsak a kerekek tisztítására, hanem a fényezés kémiai fertőtlenítésére is használunk. Először öblítse le az autót vízzel, majd fújja be vele az egész karosszériát, és hagyja rajta 5 percig. Ezután alaposan öblítse le a karosszériát vízzel. Felhívjuk a figyelmét, hogy bár a Bilt Hamber Korrosol pH-semleges és teljesen biztonságos a jármű fényezésére, megzavarhatja, sőt teljesen eltávolíthatja a fényezés meglévő viaszvédelmét. Ezért csak akkor használja, ha egyáltalán nem foglalkozik a festékvédelemmel, vagy ha a tél után újra felviszi a viaszt, amit feltételezzük, hogy így is fog tenni. Most pedig jöjjön maga a mosás. Javasoljuk, hogy használjon jó minőségű autósampont, például a Dodo Juice Born To Be Mild sampont. Ez a termék nagyon koncentrált, és akár 1:800 arányban is hígítható vízzel anélkül, hogy veszítene a hatékonyságából. Ez körülbelül 10-szer több, mint a hagyományos samponoké. A leghatékonyabb és legkíméletesebb mosás érdekében javasoljuk, hogy használjon mosókesztyűt és kiváló minőségű, nagy vízfelvételű szárítótörülközőt. Részletes cikkünkből többet megtudhat az autómosásról.

3. Festék védelem

Befejeztük a karosszéria mosását, és a következő lépés a festékréteg védelme. Az autó fényezésének védelmére számos módszer létezik, a leggyakoribb és legolcsóbb a viasz. Megőrzi a fényezést és megvédi az időjárástól, de ami a legjobban tetszik, hogy a fényezés gyönyörűen csillog a viaszolás után, és taszítja a vizet és a szennyeződéseket. A viaszolás azonban időigényesebb, és a fényezés tökéletes előkészítését igényli, amely a fényezés lemosásán és fertőtlenítésén kívül alapos tisztítást és bizonyos esetekben fényezést is magában foglal. A viaszozásról mindent megtudhat a "Az autó viaszolása" című cikkünkben, ezért ebben a cikkben nem foglalkozunk a viaszolással. Ha meg akarja védeni a fényezést, de nem akar viaszolással foglalkozni, vannak más lehetőségek is. A legalapvetőbb az autósampon viasz tartalommal. Ez minden mosáskor egy vékony viaszréteget hagy a fényezésen, amely egy-két hétig védi a fényezést. Sokkal hatékonyabbak és tartósabbak a természetes viaszt vagy szintetikus polimereket tartalmazó, akár több hónapig tartó védelmet nyújtó detailerek. Különösen ajánljuk a legkelendőbb, kerámiával töltött, Carbon Collective Speciale nevű részletezőnket, amely fokozza a fényt, taszítja a vizet és a szennyeződéseket, és akár három hónapig védi a fényezést. Alkalmazása is egyszerű, csak mossa le az autót, fújja a terméket a fényezésre vagy egy mikroszálas kendőre, majd a kendővel dörzsölje le.

4. Kerék- és abroncsvédelem

Nem csak az autó fényezését kell védeni, ugyanilyen fontos az alumínium keréktárcsák ápolása is. Mosás után javasoljuk, hogy a kerekeket védje meg a Poorboy's Wheel Sealant kerék sealanttal. Ez megakadályozza, hogy a fékpor és a szennyeződések a kerekeken megtapadjanak, így azokat könnyebb lesz utána lemosni. A hagyományos viaszoknál keményebb formulájának köszönhetően ellenáll a magas hőmérsékletnek és az agresszív környezetnek. Ezenkívül véd az oxidáció ellen és tökéletesen taszítja a vizet. Mindezt akár több hónapon keresztül. A felhordás után hagyja a kerék sealant anyagot néhány percig száradni, majd mikroszálas kendővel törölje szét. Ha tartósabb, akár két évig tartó védelmet szeretne, akkor a Carbon Collective Platinum Wheels kerámia keréktárcsa bevonatot ajánljuk. A részletekért rajongók továbbra is a Dodo Juice Tyromania-hoz nyúlhatnak, amely sötét és matt megjelenést kölcsönöz a gumiabroncsoknak, megvédi őket a fakulás és az öregedés ellen, és ami a legfontosabb, nagyszerűen taszítja a vizet és a szennyeződéseket. 

5. Üvegtisztítás

A külső már majdnem kész, már csak az üveg tisztításával kell foglalkozni. A tökéletesen tiszta szélvédő és egyéb járműüvegek nemcsak az esztétika, hanem a biztonság szempontjából is fontosak. Mindehhez csak egy termékre van szüksége, a Dodo Juice Clearly Menthol-ra. Rendkívül hatékony és eredményes, és tökéletesen tiszta és ami a legfontosabb, csíkmentes lesz az autó ablaka. Könnyen és nagyon gyorsan megtisztítja az ablakokon lerakódott szennyeződéseket, mint például a rovarok, por, zsír és egyéb gyakori szennyeződések, valamint enyhén megakadályozza az ablakok bepárásodását. Az alkalmazás nagyon egyszerű, fújja a terméket az üvegre vagy egy mikroszálas kendőre (ideális esetben egy erre a célra tervezett waffle kendőre), és tisztítsa meg az üveget. Ezután fényesítse ki a kendő száraz oldalával. A szélvédőtisztítással részletesen foglalkozunk következő cikkünkben, amelynek elolvasását ajánljuk. És ennyi, most, hogy az autó külseje tökéletesen tiszta és fényes, elkezdhetünk dolgozni a belső téren.

6. A jármű belseje

Télen általában nem sokat törődünk a jármű belsejével, mert az többször is koszolódik, különösen rossz időben. Most itt az ideje megtisztítani. A belső tér tisztítása több szakaszra osztható - a műanyagok, a szőnyegek és az ülések tisztítása, illetve a bőrülések tisztítása. Kezdjük a műanyagokkal és a műszerfallal. Ha a belső műanyagok erősebben szennyezettek, akkor első körben a Dodo Juice Total Wipe Out All Purpose Cleaner-t javasoljuk. Ez tökéletesen megtisztítja az összes szennyeződést és koszt, és előkészíti a felületet a későbbi impregnáláshoz. Permetezze a terméket a tisztítandó felületre vagy egy habszivacsos applikátorra vagy ecsetre. Tisztítás után törölje át a felületet mikroszálas ruhával.



A belső műanyagok tisztításának második lépéseként, vagy ha csak minimális nyomok vannak a műszerfalon és más műanyagokon, javasoljuk a Poorboy's Natural Look használatát. Ezáltal a műanyagok természetes matt megjelenést kapnak, amely több hónapig kitart. Most a szőnyegek és a vászon üléshuzatok tisztítására kerül sor. Itt a ValetPro Classic Carpet Cleanert ajánljuk, amely egy nagyon hatékony szőnyeg- és kárpittisztító. Egyszerre bontja le az erős szennyeződéseket, és keni a szövetet, így a szennyeződés könnyen letörölhető vagy felmosható a szövetről vagy a szőnyegről. Csak fújja be, dörzsölje be, majd porszívózza ki. Ha bőrülései vannak, javasoljuk, hogy olvassa el "A bőrülések helyes ápolása" című cikkünket És még egy utolsó tipp. Ha hosszú távon tisztán szeretné tartani járművének szőnyegeit és vászonüléseit, és biztosítani szeretné, hogy azok vízállóak is legyenek, akkor a Carbon Collective Repel Fabric Protectant hidrofób szövetbevonatot ajánljuk. Ez egy aktív védőgátat hoz létre, és például a víz, kávé, bor és más folyadékok egyszerűen lefolynak a szőnyegekről vagy kárpitokról, és nem szívódnak be.

7. Légkondicionáló fertőtlenítés

Mindannyian ismerjük - tél után bekapcsoljuk az autó légkondicionálóját, és azt tapasztaljuk, hogy kellemetlen szag van. Tehát itt az ideje, hogy fertőtlenítsük légkondicionálót. Ezt elvégeztetheti egy professzionális szervizben, de saját maga is megteheti a neves angol autókozmetikum-gyártó, a Bilt Hamber Air Con Bomb Citrus segítségével. Ez a spray nagyon egyszerűen használható, és nem igényel további felszerelést. Aktív összetevői semlegesítik a nem kívánt szagok forrásait, a légkondicionáló belső részei pedig fertőtlenítve maradnak, és védve a további szennyeződések kialakulásától. A tisztítási eljárás nagyon egyszerű. Indítsa be az autót, és kapcsolja be a légkondicionálót maximális teljesítményre. Nyissa ki az összes ventilátort, és kapcsolja be a belső légkeringést. A légkondicionáló ekkor nem kívülről, hanem az autó belsejéből szívja a levegőt. Tolja hátra teljesen az utasülést, és helyezze a permetet a padlóra, hogy a termék ne ragadjon a műszerfalra, amikor leereszti. Használat előtt alaposan rázza fel a spray-t, majd nyomja meg (nagyobb erővel) az egyirányú szelepet, hogy a hatóanyagok a levegőbe kerüljenek. Ezeket a klímaberendezés szívja be, és fertőtlenítik a belső teret a baktériumoktól és a penésztől. Hagyja a járművet, és hagyja a permetet bekapcsolva kb. 5 percig, járó motorral és a légkondicionálót teljes erővel bekapcsolva, amíg a permet megállítja a hatóanyagok kibocsátását. Ezután javasoljuk, hogy további 10 percig hagyja bekapcsolva a légkondicionálót. Ezután állítsa le a motort, nyissa ki az összes ajtót, és alaposan szellőztesse ki a járművet. További információkért olvassa el a "Hogyan fertőtlenítsük a légkondiconáló berendezést" című cikkünket. 

Autor: Ing. Karel Konečný
A képek vagy a szöveg másolása tilos! Minden jog fenntartva.

Hasonló termékek

Carbon Collective Onyx Twisted Drying Towel 50 x 80 cmCarbon Collective Onyx Twisted Drying Towel 50 x 80 cm - szárítótörlőTippFrissítveGyors előnézet (116 értékelés)nagyszerű szárító törlő, súlya 1100 gsm, 50 x 80 cm11.320 FtRaktáronCarbon Collective Speciale Ceramic Detailing Spray 2.0 (500 ml)Carbon Collective Speciale Ceramic Detailing Spray 2.0 tartalomnal (500 ml) - magas SiO2-tartalmú detailerTippGyors előnézet (118 értékelés)prémium részletező magas SiO2-tartalommal, akár 3 hónapos védettséggel, extra alacsony fogyasztással, 500 ml12.150 FtRaktáronCarbon Collective Repel Fabric Protectant 2.0 (500 ml)Carbon Collective Repel Fabric Protectant 2.0 (500 ml) impregnálás textíliákhozTippGyors előnézet (27 értékelés)szuper erős szöveti impregnálás, 500 ml15.320 FtRaktáronBilt Hamber Korrosol (1 l)Bilt Hamber Korrosol rozsdaeltávolító (1 l)TippGyors előnézet (342 értékelés)a legkedveltebb rozsdaeltávolító, savmentes, kiegyensúlyozott pH-val, 1000 ml9.980 FtRaktáronCARMODO Auto-Waschhandschuh mit KlettverschlussCARMODO Auto-Waschhandschuh mit Klettverschluss tépőzáras mosókesztyű-10 %TippFrissítveGyors előnézet (35 értékelés)nagy mosókesztyű tépőzárral a csuklóján6.730 Ft7.480 FtRaktáronBilt Hamber Air-Con Bomb Citrus (150 ml)Bilt Hamber Air-Con Bomb Citrus légkondicionáló fertőtlenítőszer (150 ml)TippGyors előnézet (130 értékelés)kiváló minőségű antibakteriális légfrissítő és fertőtleítőszer a légkondiciónáló berendezésekhez, citrom illattú, 150 ml7.480 FtRaktáronPoorboy's Natural Look 473 mlPoorboy's Natural Look műanyag élénkítő 473 mlTippFrissítveGyors előnézet (297 értékelés)műanyag tisztító, matt hatás, természetes megjelenés8.150 FtRaktáronPoorboy's Wheel Sealant 227 gPoorboy's Wheel Sealant kerekekre 227 gTippFrissítveGyors előnézet (33 értékelés)kiváló sealant kerekekre, védelem, viasz a kerekekre10.980 FtRaktáronValetPRO Classic Carpet Cleaner (500 ml) RTUValetPRO Classic Carpet Cleaner (500 ml) RTU kárpit és szőnyegtisztítóTippFrissítveGyors előnézet (21 értékelés)kárpit és szönyektisztító, 500 ml2.820 FtRaktáronDodo Juice Mint Merkin - Glass ClothDodo Juice Mint Merkin - Glass Cloth mikroszálas kendő az ablakokraFrissítveGyors előnézet (13 értékelés)mikroszálas kendő az ablakokra, 40 x 40 cm, súly 350 gsm, 1 db3.320 FtÁtmenetileg nem elérhetőDodo Juice Clearly Menthol - Professional Quality Glass/Window Cleaner (500 ml)Dodo Juice Clearly Menthol - Professional Quality Glass/Window Cleaner ablak tisztító (500 ml)TippFrissítveGyors előnézet (118 értékelés)professzionális ablak tisztító, 500 ml4.650 FtÁtmenetileg nem elérhetőFlexipads Soft Edge White ApplicatorFlexipads Soft Edge White Applicator - applikátorTippGyors előnézet (100 értékelés)finom univerzális hab applikátor, fehér színű, átmérő 105 mm, 1 darab980 FtRaktáron

Hasonló cikkek

A festék kémiai dekontaminálása
Szabadítsa meg autóját a káros vasrészecskéktől egy rozsdaeltávolítóval, amely hatékony keréktárcsa-tisztításra is használható.
Teljes cikk
A bőrülések helyes ápolása
Megmutatjuk a bőrülések helyes ápolását, hogy sokáig új kinézetűek maradjanak.
Teljes cikk
Az autó belső részének tisztítása
Útmutató a műszerfal és a jármű belső részeinek egyéb matt hatású műanyagainak tisztítására.
Teljes cikk
A szélvédő tökéletes tisztítása
Nem tudja, hogyan kell megfelelően ápolni és egyszerűen tisztítani autója szélvédőjét? Ebben a cikkben megtanítjuk Önnek.
Teljes cikk
Hogyan kell ápolni az alumínium keréktárcsákat
Hogyan tisztítsuk és ápoljuk megfelelően az alumínium keréktárcsákat, hogy olyanok maradjanak, mint új korukban? Olvassa el cikkünket.
Teljes cikk
Az autó viaszolása
Leírtuk az autó festékének viaszolásának lépéseit a mosással, a festék dekontaminálásával és a viaszolás előszítésével együtt.
Teljes cikk
A kerámia védelem alkalmazása az autó kerekeire
Maximális védelmet szeretne autója alumínium kerekeire? A kerámiavédelem taszítja a szennyeződéseket, a vizet és véd a kisebb karcolások ellen. Bővebb információkat a cikkünkben olvashat.
Teljes cikk
Karnauba vagy szintetikus viasz?
Nem tudja, milyen viaszt válasszon, és milyen jellemző tulajdonságai vannak az egyes viasztípusoknak? Cikkünkből mindent megtudhat, amit tudnia kell.
Teljes cikk
Autómosás megfelelően és kíméletesen
A megfelelő autómosási eljárás fontos a tiszta, fényes és karcmentes festékhez, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan moshatja le kíméletesen, száríthatja meg és tuningolhatja fel tökéletesen az autóját
Teljes cikk
Hogyan fertőtlenítsük a légkondicionáló berendezést?
Itt a tavasz és vele együtt eljött a légkondicionáló fertőtlenítésének az ideje. Eltávolítja a kellemelten szagokat és a szellőzőben megtelepedett baktériumokat.
Teljes cikk

Hozzászólások a cikkhez